Ο Φωτισμός στα 3Β…

Ο Φωτισμός στα 3Β…

Της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελά –
ή αλλιώς ο φωτισμός στη Ριβιέρα της Αθήνας!

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με τον οδοφωτισμό στο δήμο μας.

Πολλές ακόμα συζητήσεις, σχετικά με το άχρηστο – αναγκαστικό κατά το Δήμαρχο – δάνειο που πήρε ο δήμος για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων, το οποίο στηλίτευσε και το καταψήφισε σύσσωμη η παράταξη ΚΥΜΑ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Αν θυμάμαι καλά τα φωτιστικά σώματα, σύμφωνα με το σχέδιο που εκπονήθηκε, είναι περίπου 3000. Οι τύποι των φωτιστικών διαφέρουν ακόμα και μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων. Η σκέψη για εξοικονόμηση χρημάτων μέσω μείωσης της κατανάλωσης του ρεύματος καθώς και της εφαρμογής ηλεκτρονικών ευκολιών, διαμέσου των σωμάτων LED είναι ορθή. Στην εφαρμογή μάλλον κάτι πήγε στραβά.

Σημειωτέον ότι κατά τον διαγωνισμό, η έκπτωση της τάξης του 70% μπορεί να φάνταξε εξόχως ικανοποιητική, αλλά ο κόσμος δε γνωρίζει ότι οι τιμές των φωτιστικών στα τεύχη δημοπράτησης είχαν “φουσκώσει” πολύ. Επιπλέον, στα δημοτικά συμβούλια ο δήμαρχος επέμενε πως θα αλλάξουν όλες οι λάμπες του οδοφωτισμού.

Άλλαξαν όσες βρίσκονται σε ψηλούς στύλους φωτισμού. Οι άλλες όχι. Όμως κι αυτές που άλλαξαν πολλές φορές δεν επιτυγχάνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα γιατί στην ουσία φωτίζουν τα δέντρα που βρίσκονται από κάτω τους – ή έστω πολύ μεγάλο μέρος από το φύλλωμά τους, ή/και όταν δε λειτουργούν μάλλον δεν ενημερώνουν το κέντρο διαχείρισης φωτισμού, όπως θεωρητικά θα έπρεπε, ώστε άμεσα να διορθώνεται το πρόβλημα.

Επαρκής φωτισμός
Ανεπαρκής φωτισμός λόγω φυλλώματος

Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε έναν δήμο με πολύ πράσινο. Ας μη μετατρέψουμε αυτό το πλεονέκτημα σε μειονέκτημα ασφάλειας, όταν με προσεκτικά κλαδέματα, μπορούμε να αυξήσουμε τον φωτισμό στους δρόμους, δίχως να καταστρέψουμε τα δέντρα.

Όσον αφορά στις άλλες λάμπες, ο δήμαρχος μάλλον δεν περπατάει για παράδειγμα από το Σμαράγδι μέχρι Βο για να διαπιστώσει ότι κάτι πάει στραβά.

Μια πρωινή βόλτα θα τον έπειθε πως πρέπει να επισκευασθούν οι στύλοι φωτισμού, να αποκτήσουν λάμπες και “μπάλες”.

Εκτός αν του αρέσει αυτή η εικόνα εγκατάλειψης που αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθηναϊκής Ριβιέρας, κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Ακάλυπτη βάση φωτιστικού

Ίσως ακόμα να παρατηρούσε πως οι βάσεις φωτιστικών σωμάτων πρέπει επιμελώς να καλύπτονται ή ακόμα καλύτερα να αφαιρούνται, ιδίως όταν αυτές βρίσκονται στην περίμετρο παιδικής χαράς.

Τον ενδιαφέρει άραγε η ασφάλεια των περιπατητών; Αναρωτήθηκε ποτέ αν ένα παιδί από περιέργεια “παίξει” με το υπόλοιπο της βάσης τι θα μπορούσε να γίνει;

Τέλος μια βραδυνή βόλτα θα τον έπειθε ότι ο φωτισμός αυτής της διαδρομής δεν μπορεί να επιτυγχάνεται μέσω του οδοφωτισμού της νησίδας της παραλιακής.

Αν περπατούσε ο δήμαρχος και σε άλλες περιοχές του δήμου θα ανακάλυπτε πόσο σκοτάδι καλύπτει το δήμο μας με την απραξία του.

Δε φτάνει κανένα Novoville, καμία εγρήγορση των δημοτών αν η επιλογή του δημάρχου είναι να αφήνει τα πεζοδρόμια, το φωτισμό, την ασφάλεια και την καθαριότητα δίχως συντήρηση, δίχως επιτήρηση, δίχως έλεγχο.

Ο Δημήτρης Δαβάκης εστιάζει στα καθημερινά προβλήματα του δήμου.

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά.