Senatory Poll
Pier Goodmann
PARTY SECRETERY
[totalpoll id="1868"]
Vote Now

Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) - 28/10/2023

Ποιό Γενικό Πολεοδομικό; | Ποιά δωρεάν μελέτη; | Μήπως οι κρεμαστοί κήποι; | Καλύτερη η αγορά έναντι της ενοικίασης…

 

Αγαπητοί αναγνώστες, το τελευταίο διάστημα πριν και μετά τις εκλογές παρατηρήθηκε “συνωστισμός” οικονομικών επιτροπών, οι οποίες μάλιστα είχαν στην ημερησία άκρως σημαντικά θέματα. Θα έλεγε κανείς, πως επίτηδες στριμώχθηκαν σε αυτό το μικρό χρονικό και δύσκολο (από άποψη υποχρεώσεων) πλαίσιο για εμάς τους εκ νέου υποψηφίους. Επί παραδείγματι, 44η στις 28-9, 45η στις 2-10, 46η στις 5-10 και 47η στις 10-10.

Για ποιό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο μιλάμε;

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 10-10 (47η) υπήρχε το θέμα: Έγκριση πρακτικού για τη μελέτη Κτηματογράφηση-πολεοδόμηση-πράξη εφαρμογής σε περιοχές επέκτασης εντός ΓΠΣ αναθεωρημένου σχεδίου στη Βάρη.

Επρόκειτο για το πρακτικό, επομένως τυπική διαδικασία αλλά εμείς έχοντας διαφωνήσει γενικότερα και ειδικότερα, καταψηφίσαμε και πάλι.

Σχετικά όμως, με τη διαβόητη εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου σας παραθέτουμε κάποια ισχύοντα, τα οποία και θα κρίνετε.

  1. Ως γενικό πολεοδομικό είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στη ΔΕ Βάρης καθώς, το ΣτΕ έχει αποφασίσει για περιοχή ενδιαφέροντος κατόπιν προσφυγής ότι, δεν μπορεί να υπάρξει εφαρμογή- σημειωτέον ότι, το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ περιγράφει πολλά “ενδιαφέροντα” στοιχεία, τα οποία θα αναφέρουμε σε δεδομένη στιγμή- Ενδεχομένως, γι’αυτόν τον λόγο περιγράφεται ως “πράξη εφαρμογής σε περιοχές” 
  2. Συνεπακόλουθα, δεν είναι δυνατή η εφαρμογή γενικού πολεοδομικού αλλά μόνο σε επιμέρους τμήματα και αυτό δε, με υποχρεωτική την επαρκή αιτιολόγηση ανά περίπτωση.
  3. Σε αυτή τη ΔΕ παρ’όλα αυτά:  
  •  πεζοδρόμια ΔΕΝ υπάρχουν
  •  οι δρόμοι είναι γεμάτοι κακοτεχνίες
  •  το ρέμα ή τα ρέματα διαφεντεύουν την ανθρώπινη υπόσταση
  •  η περιοχή του Χερώματος βρίσκεται σε “καθεστώς ομηρίας”
  •  το αποχετευτικό ακόμη μελετάται για να κατασκευαστεί και μολονότι, είναι αρμοδιότητας της περιφέρειας, εμείς εντούτοις, δεν έχουμε εντοπίσει ενδιαφέρον εκ μέρους της δημοτικής αρχής για την επίσπευση της διαδικασίας
  •  για δίκτυο ομβρίων, ούτε λόγος αλλά… και διάφορα άλλα ζητήματα ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ που έχουμε θίξει/καυτηριάσει και κυρίως έχουμε καταψηφίσει διαφωνώντας με τον τρόπο διαχείρισής τους, όπως σας ενημερώνουμε διαρκώς.

Και όμως, σε αυτή την πολύπαθη ΔΕ οι μισοί που πήγαν να ψηφίσουν, έδωσαν και αύξησαν μάλιστα, κατά τι το ποσοστό αυτής της δημοτικής αρχής εξουσιοδοτώντας την και επί της ουσίας, με δικαίωμα “ζωής ή θανάτου” επί των κατοίκων-δημοτών.

Και μια δωρεάν μελέτη…

Επ’ αυτού και κάνοντας ένα χρονικό άλμα, στην 49η οικ.επ. 24-10, υπήρχε θέμα αποδοχής δωρεάς της μελέτης με το απροσδιόριστο αντικείμενο: Μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας στην πολεοδομική ενότητα 7 (περιοχή Κόρμπι), την οποία δωρεά εμείς δεν αποδεχθήκαμε καθώς, ρωτήσαμε αλλά δεν λάβαμε απάντηση στα εξής: 

 

– “Ποιός ενέπνευσε στον μελετητή την ιδέα της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας;” 

– “Ποιά είναι η πραγματική ανάγκη που οδηγεί σε αυτή;”

– “Ποιά περιοχή αφορά η υπό εκπόνηση μελέτη;” 

 

Θέσαμε τα ερωτήματα (που έμειναν αναπάντητα) και σχολιάζουμε τα εξής: 

Καταρχάς, δεν σημαίνει πως  οτιδήποτε φέρει τον τίτλο (περιτύλιγμα) δωρεάς θα γίνεται και δεν γίνεται αποδεκτό- μόνο από εμάς, βέβαια…

Χωρίς να αναφέρεται το κόστος της μελέτης, δεν έχουμε εικόνα περί τίνος πρόκειται.

Ανευ περαιτέρω επεξηγήσεων θα ήταν τουλάχιστον, επιπόλαιο εκ μέρους μας να συμφωνήσουμε…

Εντέλει, η πολιτική βούληση ή η  παραγγελία εκπόνησης οποιασδήποτε μελέτης ή έργου με μετέωρα και αίολα πονήματα αλλά κυρίως με αμφίβολα για τα αντικειμενικώς ορθά για την περιοχή μας αποτελέσματα, μας βάζουν πάντα σε περίσκεψη ως προς το, τί πραγματικά εκπορεύεται από την (και πάλι) ίδια δημοτική αρχή…

Ένα μεγάλο πάρκο ή “οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας”;

Τα ολοκληρωτικου τύπου έργα και από τις “ολοκληρωμένες παρεμβάσεις” για την βιοκλιματική αναβάθμιση του δημοτικού κτιρίου στη Βούλα, ως και για το πάρκο Εθνικής Αντίστασης, επίσης Βούλα, δεν προχώρησαν στην 47η οικ.επ. Ηρθε όμως, η 48η, 17-10, να μας παρουσιάσει το πρακτικό για το πάρκο, στο οποίο αναφέρετο το ποσό δημοπράτησης, 2.779.038€!

Ευνόητο και αναμενόμενο θέσαμε ερωτήσεις:

– Για τα τρία ρεύματα ανακύκλωσης των τριπλών μπλε κάδων: Πού και πώς θα γίνονται οι οδεύσεις των δικτύων απορροής ομβρίων και άλλα επιμέρους.
– Επίσης, τοποθετηθήκαμε με επιφύλαξη σχετικά με τις λιγοστές, μόνο δύο, θέσεις κάδων για τις ακαθαρσίες τετράποδων σε σχέση με την συνολική έκταση του πάρκου.
– Τονίσαμε ότι είμαστε ενάντιοι στην εκτεταμένη χρήση χλοοτάπητα γιατί ως υδροβόρος απαιτεί συχνό πότισμα αλλά αυτό διαταράσσει έτι περαιτέρω το ήδη “αποσυντονισμένο” μικροκλίμα.
– Το δε, μονοσήμαντο ορισμένου τύπου για τον εξοπλισμό παραπέμπει σε φωτογραφικού τύπου προμήθεια εξοπλισμού και τελικά, καταλήξαμε στο συμπέρασμα κρίνοντας από την μεγάλη προμήθεια φυτών, πως το δημοτικό φυτώριο έχει παύσει ολοσχερώς… [Συνοφρυωμένοι οι παριστάμενοι δεν απάντησαν στις ερωτήσεις μας και δεν αντέταξαν κάποια επαρκή επιχειρηματολογία… Προς τί η κατήφεια; Αυτή είναι η δική μας “δουλειά” να ρωτάμε…]
Κοντολογής, υψηλή δαπάνη με πολλά απροσδιόριστα σημεία.

Μήπως να τα αγοράζαμε καλύτερα;

Το τελευταίο θέμα που θίγουμε είναι η Προμήθεια και συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού και οχημάτων με λειτουργική μίσθωση, LEASING, 48η οικ.επ. 17-10.
Πρόκειται για συνολική δαπάνη 2.382.000€ εκ των οποίων χρηματοδοτείται το 1/3 περίπου, δηλαδή μόνο 656.500€ Η δε, επιδοτούμενη ΜΙΣΘΩΣΗ αφορά μόνο 2 απορριμματοφόρα. Εκτείνεται σε διάρκεια στα 5 έτη, σε 60 μηνιαίες δόσεις και από ίδιους πόρους θα καλυφθούν τα 2.382.362€!!!
Τοποθετηθήκαμε αρνητικά, αντιπροτείνοντας μίσθωση μόνο των χρηματοδοτούμενων απορριμματοφόρων. Αναφερόταν επίσης, στην εισήγηση η μίσθωση τριών επιβατηγών συνολικής δαπάνης 204.362€ Καταρχάς, εάν πράγματι, χρειάζονται, θα ήταν προτιμότερη η αγορά τους έναντι της μίσθωσης.
Δεύτερον, τα τρία ηλεκτρικά που είχαν μισθωθεί πάνω από 100.000€/έτος – η μίσθωση αυτή έληξε, εικάζουμε – κατέληξαν να χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες, προφανώς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος για μίσθωση.
Επομένως, πριν οποιαδήποτε μίσθωση – μαμούθ, είναι προτιμότερο να αποτυπωθούν τα πραγματικά δεδομένα/ανάγκες ούτως ώστε, να υπάρξει το απόλυτο ζητούμενο: ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ

Το πρώτο μετεκλογικό δια ζώσης ΔΣ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 30/10 και θα ξεκινήσει στις 19:00′

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι.Ν.Δόγκα,
Δημ. Σύμβουλος Μείζονος Αντιπολίτευσης,
Κύμα Ενωμένων Πολιτών, Δ.Δαβάκης.

Top Related Post

Leave A Comment