Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 29/7/2023

Αγαπητοί αναγνώστες,

η 14η τακτική-μικτή(;) συνεδρίαση του ΔΣ διεξήχθη την Δευτέρα 24/7/2023.

Η γράφουσα δεν έλαβε μέρος λόγω προσωπικού προβλήματος.

Προ ημερησίας ο επικεφαλής της παράταξής μας, Δ. Δαβάκης έθεσε τα εξής θέματα και ερωτήσεις:

 Ανύπαρκτο σχεδόν πεζοδρόμιο επί της παραλιακής.

Ποιό είναι το περίγραμμα (κόκκινο) του πρώην Bo, στην παραλία της Βούλας; Το κτίσμα με την ανακατασκευή που γίνεται, βρίσκεται εντός περιγράμματος; Τί θα γίνει με το λιγότερο του μισού μέτρου για πεζοδρόμιο κατά μήκος της παραλιακής;

Ο κ. Πέτροβιτς στη συνέχεια και για το ίδιο θέμα τόνισε ότι ακόμη και με το σχετικό ΦΕΚ υπάρχει υποχρεωτικότητα για  την ασφάλεια των πεζών και πρέπει να γίνουν όλες οι  απαραίτητες ενέργειες.

Η απάντηση του δημάρχου δεν ξέφυγε από τα συνήθη: Η διαδικασία πολύ δύσκολη και σύνθετη αλλά δεν ήταν η σωστή από τότε που “πέρασε” η παραλιακή (η κακιά) και άφησε πεζοδρόμιο 45 εκατοστά. Το ασυνήθιστο της απάντησης: όλες οι προσπάθειες του δήμου για την Υδρούσα, το Σμαράγδι και προφανώς το Bo “βάλτωσαν” (από τις ελάχιστες περιπτώσεις που παραδέχτηκε την αποτυχία του). Στον ατελείωτο μονόλογό του  -μίλησε συνολικά περί τις 4,5 ώρες- είπε πως το θέμα λύνεται με αψίδα και η νέα γενιά μηχανικών μπορούν να λύσουν το θέμα που πάντως, δεν είναι της αρμοδιότητάς του.

Σχόλιο-εύλογη απορία:

Η ίδια λύση είχε αποφασιστεί για το πατρικό του και με τη δέσμευση δημιουργίας αψίδας γιατί το κτίριο, το πατρικό του δηλαδή, καταλαμβάνει το πεζοδρόμιο. Γιατί δεν εφαρμόστηκε;

Και όμως, είναι ο συγκεκριμένος,

  • που δεν εφάρμοσε ποτέ την ασφαλή διέλευση πεζών κατά μήκος του πατρικού του,
  • που δια της πραγματικής κατάληψης πεζοδρομίου θέτει σε κίνδυνο τους πεζούς,
  • που με το ανυπόστατο “πρόσχημα” της απελευθέρωσης των πεζοδρομίων, που τελούσαν πάντα ΕΛΕΥΘΕΡΑ κατά περίπου 1,5 μέτρο για τους πεζούς, προέβη στην αχαρακτήριστη και βίαιη επίθεση εναντίον των περιουσιών των κατοίκων της Βασ. Παύλου, υποκριτικά και εκδικητικά. Η υπόθεση βρίσκεται σε δικαστική εκκρεμότητα και η -τουλάχιστον- αυθαιρεσία του δημάρχου έλαβε χώρα προπαραμονή της εορτής της Παναγίας, πριν δύο χρόνια.

 Για ποιά ανάπτυξη μιλάμε;

Ο Δ. Δαβάκης με την ευκαιρία της επίμονης ενόχλησης εκ μέρους διαφόρων κατασκευαστικών εταιρειών/ μεσιτικών γραφείων με φυλλάδια και άλλα, για αγορά ακινήτων τόνισε ότι: Η αθρόα κατασκευαστική ροή αλλάζει την ανθρωπογεωγραφία και έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου. Στηλίτευσε τις δηλώσεις του δημάρχου στην Καθημερινή, ο οποίος πολύ πρόσφατα και με ξεκάθαρα υποκριτικό ενδιαφέρον τάχθηκε, αλλά ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ, κατά της οικοδομικής ανάπτυξης. Του είπε ο Δ. Δαβάκης: Είναι αργά για δάκρυα…

Εννοείται δεν απάντησε ο δήμαρχος στην ουσία παρά πέταξε την μπάλα στην εξέδρα: υποστήριξε μεταξύ άλλων συγκεχυμένων ότι, με το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο θέλει να “ξαναεπαναφέρει” την τάξη… ότι τα επιχειρήματά μας είναι αυτά της πρέφας… Καταρχάς, εμείς δεν γνωρίζουμε την πρέφα και με τον “μπάρμπα στην Κορώνη”(που ανέφερε στο παραλήρημά του) ουδεμία σχέση… Για την μομφή που εξαπέλυσε ο Δ. Δαβάκης, ότι ο δήμαρχος ολιγώρησε και δεν προστάτεψε τον χαρακτήρα της Βούλας, ως κηπούπολης και εγκαίρως να προσφύγει μαζί με τους άλλους δήμους, ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΜΙΑ.

Τουναντίον, προχώρησε σε ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς για να καταλήξει στην παραδοχή του δόγματός του: όλα εμπίπτουν στον νόμο προσφοράς-ζήτησης.

Στη συνέχεια παραδέχτηκε (της οσίας Παραδοχής η 24η Ιουλίου;) ότι, έχασε από την ΕΤΑΔ την προσωρινή διαταγή και τα ασφαλιστικά σχετικά με την ΕΠΕΛΑΚ (την μικτή επιτροπή για κάθε Δ.Ε. διαχείρισης των ακτών)  εν προκειμένω, για την Βουλιαγμένη.

 Σχετικά με το κοιμητήριο Βουλιαγμένης.

Για το κοιμητήριο Βουλιαγμένης προσπάθησε να πείσει με ανακρίβειες για το καλώς πράττειν των εργασιών επέκτασης. Η πραγματικότητα συμπίπτει μόνο σε τούτο: Ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση, δόθηκε άδεια από το αρμόδιο υπουργείο για την επέκταση του κοιμητηρίου. Έπρεπε να υπάρξει κάποια επέκταση λόγω αναγκών και δυστυχώς για το είδος της ανάγκης ΑΛΛΑ

  • Δεν επιτρέπεται κτίσιμο και η δικαιολογία ότι “θα φύγουν” τα μνήματα γι’ αυτό κάνει τοιχίο αντιστήριξης, δεν πείθει. Αντιθέτως, οφείλει να φτιάξει πεζοδρόμιο/α και της προκοπής…
  • Τον χώρο δίπλα προς Βουλιαγμένη, τον οποίο χρησιμοποιούσε ως χωματερή ο δήμος και γι’ αυτό πήρε μεγάλο πρόστιμο, μπορεί να τον χρησιμοποιήσει (ένα μέρος) μόνο για τάφους.
  • Η μόνη επιτρεπόμενη περίφραξη είναι το συρματόπλεγμα, λόγω του ειδικού καθεστώτος απόλυτης προστασίας της περιοχής.
  • Ο χώρος που χρησιμεύει τώρα για πάρκινγκ βρίσκεται επίσης σε ειδικό καθεστώς. Δηλαδή, το πάρκινγκ είναι αναγκαίο, αλλά δεν μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε κατασκευή.
  • Τα δικαιώματα που εισπράττει ο δήμος από χρήση για αυτό το κοιμητήριο πρέπει να είναι τα ίδια, όπως στις άλλες δημοτικές ενότητες.

 Και όμως, αγαπητοί αναγνώστες, παρ’ όλη την τεχνολογική εισβολή στον δήμο, τα ακριβοπληρωμένα συστήματα τεχνολογίας, τις υψηλότατου κόστους σχετικές  προμήθειες, η επικοινωνία με τον πολίτη εξακολουθεί να γίνεται με το τηλέφωνο και το novoville. Άλλη μία παραδοχή του “συναρπαστικά αποτυχημένου δημάρχου” (δανεικό) στην απάντησή του προς τη δημ. σύμβουλο κ. Βέλλη, η οποία μετέφερε παράπονα για καθυστερημένη αποκομιδή σκουπιδιών, εν μέσω καύσωνα θυμίζουμε.

 Αλγεινή εντύπωση, όπως το συνηθίζει άλλωστε, δημιούργησε ο δήμαρχος απαντώντας στο θέμα της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην οδό Δερβενακίων και κατ’ επέκταση στα δικηγορικά. Είπε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι φταίει ο δήμος Γλυφάδας γιατί δεν συμφώνησε, προσέφυγε και κέρδισε κατά της “προέκτασης του Λυκορέματος”! Για τα κακά στραβά και ανάποδα που πράττει η προς το παρόν δημοτική αρχή ούτε κουβέντα…

 Την χειρότερη ίσως, επίγευση άφησε, στη δυσμενέστερη για εκείνον συγκυρία, η κρίση του για την πολιτική προστασία. Είπε, ο απύλωτος δήμαρχος ότι η πολιτική προστασία των δήμων έχει ρόλο “αυτοφωράκια”. Ομολογουμένως, τη διάλεκτό του αδυνατούμε συχνά να παρακολουθήσουμε… Εν προκειμένω, όμως, υπερέβη όλα τα όρια, ποιός;

  • Ο άνθρωπος που στις 29/5/2022 και στο ΔΣ αυτής της ημέρας κόμπαζε ότι, δεν έκανε νωρίς την αποψίλωση για να μην χρειαστεί να την επαναλάβει.
  • Ο άνθρωπος, που όταν ξέσπασε η φωτιά (4/6 μόλις 5 ημέρες μετά) μεταδιδόμενη ραγδαίως μέσα από τα μη αποψιλωμένα οικόπεδα και τους μη αποψιλωμένους χώρους του περιαστικού πρασίνου, που κατέκαυσε περί τις 4.000 στρέμματα δάσους στο Πανόραμα Βούλας και αρκετά σπίτια βρήκε να πει το εξής:“Έφυγα από μία βάφτιση που ήμουν καλεσμένος και είδα ότι η φωτιά πήγαινε στο βουνό και ήμουν έτοιμος να γυρίσω (για το φαΐ), αλλά έκανε μια δίνη ο αέρας και έμεινα εκεί. Ολα πήγαν καλά, ευχαριστώ την πολιτική προστασία”.

Τα σχόλια δικά σας.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα αναφερθούμε στα της ημερησίας, αρκούντως σημαντικά.

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν,

Ι. Ν. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσηςΚύμα Ενωμένων Πολιτών, Δ. Δαβάκης.

Leave a Comment

Scroll to Top