Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 24/6/2023

Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 24/6/2023

Αγαπητοί αναγνώστες,

καθώς το Β’ μέρος των εκλογών βρίσκεται προ των πυλών, σας παροτρύνουμε να εντείνετε την προσοχή σας στα δημοτικά τεκταινόμενα γιατί τα σημαντικά ζητήματα και οι εξελίξεις επ’αυτών, συνεχίζονται…

Η παραλία… Ω παραλία!

 Ενα από αυτά τα ζητήματα, ενδεχομένως, το πιο σοβαρό, μα συνάμα και φλέγον αυτής της περιόδου, έχει να κάνει με την παραλία της Βάρκιζας.

Η δημοτική αρχή με εσπευσμένες κινήσεις και στη συνέχεια με βεβιασμένες αλλεπάλληλες αποφάσεις, σε ΔΣ και οικ. επιτροπές, προσπαθεί να πετύχει την παραχώρηση της ακτής της Βάρκιζας στον δήμο, μα οι όροι, οι συνθήκες και τα μέσα, των οποίων μετέρχεται, αποτελούν την επιτομή του αίολου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ του ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ με τον ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Και καλά, η παραλία παραχωρείται με μεταξύ των συμφωνία, ο δήμος πάλι, πώς θα την λειτουργήσει χωρίς μισθωτή, επενδυτή ή κάποιον που να μπορεί να παράσχει τα βασικά; Εξόν εάν, επιστρατευθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΕ Βάρης, σε χρέη κομιστών ομπρελοξαπλώστρας, αποχωρητηρίων κ.ο.κ. Θα σκεφτείτε, τόσες απευθείας αναθέσεις γίνονται από τη δημοτική αρχή, να μην κάνει και στην προκείμενη παραλία; …

Το καθ’ όλα επίκαιρο θέμα όμως και ενώ ήδη η θερινή περίοδος έχει αρχίσει, διαφάνηκε εξαρχής, πού όδευε, όταν δηλώθηκε η πρόθεση της διοίκησης του δήμου για την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ. 

Ο επικεφαλής της παράταξής μας Δ. Δαβάκης, από την πρώτη εμφάνιση του θέματος σε ΔΣ και με δελτίο τύπου, ήδη, δημοσιευθέν στις 29/4, εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ και με τίτλο ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων: 

Αποτελεί πάγια θέση μας η επιστροφή των παραλιών στις τοπικές κοινωνίες.
Για τον λόγο αυτό η δημοτική αρχή πρέπει πάντα να μεριμνά ώστε, οι δημόσιοι χώροι πράγματι να αποδίδονται στους πολίτες και όχι να γίνονται αντικείμενο μιας κοντόφθαλμης εκμετάλλευσης από ιδιώτες με ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ την ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ του ΚΕΡΔΟΥΣ σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Μέχρι σήμερα δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. – Η οικονομική πολιτική της ΕΤΑΔ επιβαρύνει τους πολίτες και τους δημότες μας, όπως στην Ακτή Βουλιαγμένης.
Οι ευθύνες όμως, της δημοτικής αρχής, ακόμη μεγαλύτερες. Με εμβληματικότερες περιπτώσεις, το Camping Βούλας και την Β πλαζ Βούλας. Ο δήμαρχος λειτούργησε σαν ΜΕΣΙΤΗΣ (και μάλιστα κακός μεσίτης) ιδιωτικής περιουσίας, αντί να ασκήσει ενεργό διαχείριση ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ σε συνεργασία τόσο με ιδιώτες, προφανώς, όσο και με την ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
[…] Ο κ. Μπαλωμένος, εκτελών χρέη διευθύνοντος για λογαριασμό της ΕΤΑΔ, προσπαθεί να ξεπεράσει σε “ανδραγαθήματα” τον προκάτοχό του…

Για το τί ψηφίζει η ΕΤΑΔ και για το αν ελέγχει την εφαρμογή τους, ως υποχρεούται από τον νόμο, δεν μας πέφτει λόγος. Παρ’όλα αυτά, σας θυμίζουμε σχετικά με το Κάμπιγκ Βούλας, όπου για να επιτευχθεί ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ του ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ δεν στάλθηκαν προς αυτό τα τεχνικά παραρτήματα της σύμβασης, δηλαδή, το αναπόσπαστο τμήμα της και εντέλει, ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ της σύμβασης. 

Μετατρέπεται επίσης και βαθμηδόν, σε χώρο V.I.P. 

Παράδειγμα προς αποφυγή!

Ο δε, παραχωρημένος από το 2017 χώρος της Β πλαζ Βούλας, ένας σκουπιδότοπος.[…]

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ για την Βάρκιζα

*Το “αντάλλαγμα” θα έπρεπε να είναι απότοκο εξονυχιστικής μελέτης για τα συμφέροντα του δήμου, όλων ημών.

*Η διασφάλιση ήπιας μορφής εκμετάλλευσης με δεσμευτικό τρόπο και για τα δύο μέρη. Ετσι, το αντάλλαγμα θα κινείτο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

*Η ουσιαστική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου αλλά προς όφελος και χρήση ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

Οι παραχωρήσεις…Ω, παραχωρήσεις!

 Οι παραχωρήσεις των παραχωρημένων σε ΙΚΕ είναι μία πρακτική αυτής της δημοτικής αρχής που ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙ το θεμελιώδες: Την ενεργή συμμετοχή των δημοτών/κατοίκων στον τρόπο διαχείρισης των παραλιών και την βέλτιστη αξιοποίησή τους. Ας μην διαφεύγει της προσοχής σας ότι, ακόμη και για την Ακτή Βουλιαγμένης, την οποία διαχειρίζεται απευθείας η ΕΤΑΔ, οποτεδήποτε η εταιρεία δημοσίων ακινήτων θελήσει, μπορεί να την μισθώσει, με επακόλουθο τη διαμόρφωση τιμών εξωπραγματικών για την μέση ελληνική οικογένεια.

 Και ενώ ο Δ. Δαβάκης δήλωνε αυτά έχοντας αντιληφθεί, πού πάει πάλι η κατάσταση, έγγραφα εμφανίζονται μέχρι την τελευταία ώρα για την παραλία της Βάρκιζας, όπως συνέβη και στην οικ.επιτροπή, 27η, 20-6, όπου κατέφτασε ως τρίτο θέμα εκτός ημερησίας, η “Οργανωμένη Ακτή Βάρκιζας”. Περίπου παρόμοια συνέβησαν και στην προηγούμενη οικ. επιτροπή. Καταψηφίσαμε, όπως και όλες τις φορές και στα ΔΣ γιατί διαφωνούμε με τον τρόπο διαχείρισης του θέματος. Το δε, χρονικό διάστημα που επελέγη συνιστά “εκβιασμό” προς τους λουόμενους σε σχέση με την έτσι κι αλλιώς περιορισμένη θερινή περίοδο.

 Εν προκειμένω, διαβάσαμε τα εξής εκ μέρους της ΕΤΑΔ και δια χειρός του εντεταλμένου συμβούλου, σε χρέη διευθύνοντος συμβούλου, Παναγιώτη Μπαλωμένου: 

“Δεδομένου ότι ήδη όπως έχετε ενημερωθεί εκκρεμεί η Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την οποία μπορεί να παρέλθει ικανός χρόνος…” (από τί να εξαρτάται, άραγε, πόσος χρόνος θα παρέλθει;) 

Συνεχίζει: “Η ΕΤΑΔ ΑΕ αξιολόγησε… για ενδιάμεση Μίσθωση και σας προτείνει τους ακόλουθους όρους” (τους οποίους η πλειοψηφία απεδέχθη ανεπιφυλάκτως, πλην της γράφουσας) :

  • Περίοδος Μίσθωσης: 26/6/2023-31/10/2023 χωρίς δυνατότητα περαιτέρω μίσθωσης.
  • Μίσθωμα:  485.000€ για όλη την περίοδο μίσθωσης. Παρ’όλα αυτά αναφέρει: “Η ΕΤΑΔ θα πρέπει να ενημερώνεται και να συναινεί εγγράφως σε τυχόν Μισθώσεις/Υπομισθώσεις…” (όπως λέμε: πότε τα ‘πατε, πότε τα συμφωνήσατε…)
  • Εγγύηση: € 120.000

“Εφόσον καταρχήν συμφωνείται, παρακαλούμε έως αύριο 20/6/2023 (ημέρα της συνεδρίασης της οικ.επιτροπής και με τον γνωστό τρόπο τελεσίγραφου!) μας απαντήσετε εγγράφως αποστέλλοντας μας έγκριση από την Οικονομική  Επιτροπή” – βάσει της προκαθορισμένης πάντα απόφασης!

Επί του πιεστηρίου, έκτακτο δια περιφοράς ΔΣ, 23/6, κατέφτασε με την πρόφαση της απόφασης της ΕΤΑΔ, που απλώς, μας ενημέρωνε για τον τρόπο καταβολής του μισθώματος αλλά ανέφερε και τα εξής:

  • ο δήμος υποχρεούται για την ναυαγοσωστική κάλυψη
  • επιβαρύνεται με όλες τις εισφορές, τέλη και ό,τι προβλέπεται
  • υποχρεούται σε ασφάλιση του μισθίου
  • επιφορτίζεται/δικαιούται σε όλες τις ενέργειες για την έκδοση αδειών κατασκευής, επισκευής κ.ο.κ.

Τέλος, με τον συνήθη τρόπο τελεσιγράφου, η γενική διευθύντρια, αυτή τη φορά, “μας καλεί” να αποδεχτούμε τους όρους εντός 5 ημερών το αργότερο! Μια χαρά…

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ 

Μα και ο πιο αφελής αντιλαμβάνεται την προσυνεννόηση!

Μα και ο ολιγότερο σκεπτόμενος διακρίνει το χρονικό του “σικέ αγώνα”

Ας μην μείνουμε πάλι ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ…

         Καλή ψήφο…

 

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν,

Ι. Ν. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης
Κύμα Ενωμένων Πολιτών, Δ. Δαβάκης.

Leave a Comment

Scroll to Top