Senatory Poll
Pier Goodmann
PARTY SECRETERY
[totalpoll id="1868"]
Vote Now

Αγαπητοί αναγνώστες,

με αφορμή τον πρώτο γύρο εκλογών, κάνουμε ένα σύντομο πολιτικό σχόλιο, πριν μπούμε στα των οικ. επιτροπών.

Το δικαίωμα του ψηφίζειν αποκτά έννοια εφόσον ασκείται. Δηλοί την ενεργητική στάση του ατόμου καθώς, η εσκεμμένη αποχή αφενός μεν, καταδεικνύει παθητικότητα, αφετέρου, ως τέτοια δεν αφήνει περιθώριο κρίσης για το πολιτικό γίγνεσθαι. Εχουμε μία και μόνη  ευκαιρία πολιτικής έκφρασης, ας μην την αφήνουμε να πάει χαμένη.

Στα καθ’ ημάς, η 20η οικ. επιτροπή είχε ολίγον απ’ όλα:

Το πρακτικό της μεγάλης κατά την γνώμη μας δαπάνης για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, άνω των 300.000€.

Καταρχάς, έχουμε διαφωνήσει επί της αρχής και στα επιμέρους. Επαναλάβαμε τους λόγους διαφωνίας:

  • Μεγάλο κόστος
  • Από τα 36 ηλ. ποδήλατα, μόνο το 1 για ΑμεΑ, που είναι και η μοναδική  περίπτωση, για την οποία υπάρχει  πράγματι χρηστικότητα.
  • Παιδικά ηλ. ποδήλατα δεν προβλέπονται, αμφίβολο αν υπάρχουν γενικώς, συνεπώς, μία οικογένεια δεν μπορεί να συμπορευτεί με χρήση ηλ. ποδηλάτων.

Σημειώνουμε και το γεγονός ότι, η άθληση αναιρείται με την ηλεκτροκίνηση, τα λογισμικά και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες αναλώνουν το μεγαλύτερο της προμήθειας και μία άλλη παράμετρος σε σχέση με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ήτοι:

Όλες αυτές οι εφαρμογές της ηλεκτροκίνησης πέραν του ότι, ενίοτε είναι επισφαλείς (ηλεκτρικά πατίνια) δημιουργούν επίπλαστες ανάγκες με μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία έχουμε διασφαλίσει; Γιατί αν πρέπει τελικά, να εξοικονομούμε ενέργεια στα σπίτια και τις δουλειές μας για να τη διαθέτουμε στη συνέχεια για τις βόλτες, ποιό το νόημα πλην, της άνθισης των οικονομικών ορισμένων εταιρειών; ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ αλλά ποιό είναι το μέτρο και ποιό το άριστο, αμφότερα διερευνώνται…

Για πρώτη φορά από το 2019 ο διαγωνισμός για την υποχρεωτική ασφάλιση των δημοτικών οχημάτων κηρύχθηκε άγονος λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Παρ’ όλο που η δαπάνη είχε ολίγον αυξηθεί, κανείς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον! Εντύπωση μας έκανε και ρωτήσαμε τί απέγινε ο περσινός ανάδοχος, ο οποίος ήταν άλλωστε, ο ίδιος με τις προηγούμενες χρονιές. Η απάντηση ήταν πως θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός με άλλους όρους, δηλαδή με αύξηση του ασφαλιζόμενου ποσού!

Πράγματι, στην ακριβώς επόμενη, 21η οικ. επιτροπή εμφανίστηκε νέα μελέτη με ποσό 74.375€ (έναντι της  59.500€) για την ασφάλιση των δημοτικών οχημάτων. Παρατηρήσαμε και ρωτήσαμε (πάλι!) τα εξής:

” – Εχει γίνει διασταύρωση και επιβεβαίωση των πράγματι ικανών προς κίνηση οχημάτων; Τα οχήματα από τις δεκαετίες ’80 και ’90 μπορούν να κινηθούν;

– Με την προμήθεια των 8 νέων, όπως αναφέρεται, θα γίνει παράλληλα απόσυρση κάποιων παλαιών;” 

Σε σχέση με αυτή την παρατήρηση η απάντηση ήταν πως ενδεχομένως, γίνει για κάποιο επιβατικό, ίσως και κάνα-δυο άλλα… Συνεχίσαμε:

“Με δεδομένο ότι, παρ’ όλη την αύξηση της δαπάνης κατά 20.000€ περίπου… συγχρόνως με την απόσυρση μειωθεί το συμβατικό αντικείμενο, για να γίνει ευκολότερη η ασφάλιση; Σε περίπτωση που, δεν υπάρξει πάλι ενδιαφερόμενη ασφαλιστική εταιρεία και αποβεί πάλι άγονος ο διαγωνισμός, θα αυξηθεί εκ νέου η δαπάνη ή έχει γίνει ήδη προσυμφωνία;”

Εδώ, απάντηση δεν πήραμε και πώς να πάρουμε δηλαδή, καθώς, σε αυτή την περίπτωση της παραδοχής, αυτομάτως η διαδικασία θα ήταν διαβλητή…

Για τα κριτήρια οικονομικής εισφοράς (τροφεία) των βρεφονηπιακών δημοτικών σταθμών σας έχουμε εν πολλοίς, ενημερώσει. Τοποθετηθήκαμε με ΛΕΥΚΟ περιμένοντας να ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις και η πρότασή μας για ΑΠΑΛΛΑΓΗ σε περιπτώσεις που υπάρχει άτομο στην οικογένεια με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω. Το δικό μας σκεπτικό είναι ότι, οι περιπτώσεις αυτές είναι ελάχιστες και αποτελεί αναλγησία εκ μέρους της διοίκησης να γίνεται τέτοιος “ψιλός λογαριασμός”, για να δούμε…

Το εκτός ημερησίας της 21ης οικ. επιτροπής αφορούσε την προμήθεια έτοιμου φαγητού για την κοινωνική σίτιση. Η δαπάνη περί τις 300.000€ και διενεργείται με κατάτμηση του ποσού ανά 35.000€ περίπου την φορά. Διατυπώσαμε την επιφύλαξη, αφού τεθήκαμε υπέρ της αναγκαίας δαπάνης, σχετικά με τον ρυθμό εκτέλεσης της σύμβασης και ρωτήσαμε, εάν θα ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρόνου των 2 ετών. Η απάντηση αναμενόμενη, ότι όλα βαίνουν και θα αποβούν καλώς.

Στον δήμο λοιπόν, που όλα είναι τέλεια, δεν υπάρχει περίπτωση τίποτε να πάει στραβά. Οι συμβάσεις εκτελούνται κανονικά. Ουδείς ανάδοχος ζητά παράταση και κυρίως,  με αύξηση συμβατικού αντικειμένου.

Γίνεται λελογισμένη χρήση όλων των οικονομικών πόρων. Με πλήρη διαφάνεια και με ελάχιστες απευθείας αναθέσεις. Σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από την απέραντη ακτογραμμή ελεύθερων παραλιών. Ζούμε δε, όλοι σε καθεστώς απόλυτης προστασίας του φυτικού πλούτου, του περιβάλλοντος και ψηλά στην ατζέντα το θέμα προστασίας των αδέσποτων. Στον τόπο δηλαδή, όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα…

[Παραθέτουμε το απόσπασμα γιατί αξίζει τον κόπο, του Αγγ. Βλάχου, μεταξύ άλλων και ποιητή (1838-1920) – με την επισήμανση ότι δεν υποστηρίζεται το πολυτονικό-]

Η γη της Ελλάδος

Ξεύρεις την χώραν που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα

που κοκκινίζ’ η σταφυλή

και θάλλει η ελαία;

Ω, δεν την αγνοεί κανείς

είναι η γη η ελληνίς.

{Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον αείμνηστο πατέρα μου, ο οποίος το ανέφερε συχνά}

 Κλείνουμε με το θέμα για τις υπηρεσίες ψηφιοποίησης του φυσικού αρχείου.

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ και ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πολλά περίεργα συνέβησαν κατά τη συζήτηση… Καταρχάς, πρόκειται για υπερβολική δαπάνη του 1 εκατ. Είμαστε ασφαλώς αντίθετοι και δεν θέλαμε εξαρχής το αρχείο να “φύγει” εκτός. Αυτούσια η τοποθέτησή μας:

Εκθέτοντας την άποψή μας τονίσαμε ότι ΕΜΕΙΣ έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους πεπειραμένους δημοτικούς υπαλλήλους

Συνεχίσαμε:

Και ύστερα από αυτή την τοποθέτηση, ακούσαμε έκπληκτοι ότι, θα ανατεθεί σε τεχνικό σύμβουλο, ειδικό επί των θεμάτων κυβερνοασφάλειας και επί πληροφοριακών συστημάτων. Μόνο που εμείς είχαμε μπροστά μας, γραπτώς: “Έγκριση πρακτικού αξιολόγησης προσφορών για τον διαγωνισμό ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ” και πιο συγκεκριμένα: 1. Να εγκρίνει το υπ.αρ.43396/20-10-2022 πρακτικό αξιολόγησης προσφορών… με τους παρακάτω συμμετέχοντες”

Δεχτήκαμε πίεση να αλλάξουμε την αρνητική μας ψήφο!

Δηλώσαμε ότι, εάν και εφόσον έρθει γραπτώς άλλη εισήγηση επί του ιδίου θέματος, θα επανεξετάσουμε και θα ξανατοποθετηθούμε. Ακατανόητη αυτή η επιμονή της διοίκησης επί προφορικής μόνο εισήγησης, αντίθετης δε, στην υπάρχουσα γραπτή της ημερήσιας. Λέτε, να έχουμε ανατροπή; Δεν θα είναι η μοναδική φορά πάντως, στον δήμο των θαυμάτων…,

Το ΔΣ θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα και η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα.

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι. Ν. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης
Κύμα Ενωμένων Πολιτών, Δ. Δαβάκης.