ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ...

Στην 6η συνεδρίαση 2023 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης- Βούλας –Βουλιαγμένης, το 3ο θέμα αφορούσε στην παραχώρηση της κλειστής πλαζ Βάρκιζας (YABANAKI) και της ανοιχτής παραλίας Βάρκιζας από την ΕΤΑΔ προς τον Δήμο.

Μέχρι εδώ αυτό δείχνει φυσιολογικό και σωστό.

Αποτελεί πάγια θέση μας  η επιστροφή των παραλιών στις τοπικές κοινωνίες.

Για τον λόγο αυτό η δημοτική αρχή πρέπει πάντα να μεριμνά ώστε οι δημόσιοι χώροι πράγματι να αποδίδονται στους πολίτες και όχι να γίνονται αντικείμενο μιας κοντόφθαλμης εκμετάλλευσης από ιδιώτες  με μόνο κριτήριο την μεγιστοποίηση του κέρδους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Μέχρι σήμερα, δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Από την ΕΤΑΔ, έτσι κι αλλιώς δεν περιμένουμε τίποτα. Βλέπουμε πως  με την οικονομική της πολιτική επιβαρύνει  και τους πολίτες και τους δημότες μας , όπως για παράδειγμα στην Ακτή Βουλιαγμένης.

Οι ευθύνες όμως της δημοτικής αρχής είναι ακόμα  μεγαλύτερες. Με εμβληματικότερες περιπτώσεις , το Camping της Βούλας και την Β΄ πλάζ  Βούλας, ο δήμαρχος  λειτούργησε σαν μεσίτης (και μάλιστα κακός μεσίτης) ιδιωτικής περιουσίας, αντί να ασκήσει ενεργό διαχείριση ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ  σε συνεργασία προφανώς τόσο με ιδιώτες, όσο και την τοπική κοινωνία.

Στην Βάρκιζα, θα αγωνιστούμε να μην γίνει το ίδιο.

Η ουσία της πρότασης που αποδέχτηκε η πλειοψηφία του δημοτικού Συμβουλίου και καταψηφίσαμε εμείς είναι η εξής:  για 25 έτη, έναντι ενός εκατομμυρίου ετησίως τόσο η οργανωμένη ακτή Βάρκιζας (σήμερα YABANAKI), όσο και η παρακείμενη ελεύθερη ακτή με ποσοστό 50% επί των μισθωμάτων, παραχωρούνται στο Δήμο  από την ΕΤΑΔ. Στους όρους περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων και η υποχρέωση του Δήμου να μην πραγματοποιήσει έσοδα από μισθώσεις άνω του 1.250.000 Ευρώ για την πλαζ Βάρκιζας.

Ο κος Μπαλωμένος, Διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, φαίνεται ότι προσπαθεί να ξεπεράσει σε “ανδραγαθήματα” τον προκάτοχό του, έργο δύσκολο, αλλά όπως φαίνεται όχι ακατόρθωτο… Πάντα πέραν του πολύ κακού, υπάρχει και το χείριστο. Οι προτάσεις της ΕΤΑΔ, τέθηκαν υπό μορφή τελεσιγράφου για να απαντηθούν από εμάς αυθημερόν… Για το τί ψηφίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΔ, δεν μας πέφτει λόγος… Ούτε για το κατά πόσο ελέγχει την εφαρμογή των όσων ψηφίζει, όπως είναι από τον Νόμο υποχρεωμένο… (Ανοίγοντας μια παρένθεση θα υπενθυμίσουμε τι έγινε στο Camping της Βούλας, όπου για να επιτευχθεί η σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν στάλθηκαν σε αυτό τα τεχνικά παραρτήματα της σύμβασης, που αποτελούν και αναπόσπαστο τμήμα της και τον πυρήνα της προβληματικότητας της όλης σύμβασης).

Ούτε για το ότι από το εκατομμύριο που θέλει να εισπράξει από εμάς, δεν θα αποδοθεί ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο…

Ας δούμε ποια θα ήταν μια ορθολογική διαδικασία που θα έπρεπε να επιδιώξουμε ΕΜΕΙΣ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ.

Η εκτίμηση βάσει της οποίας προκύπτει το αντάλλαγμα, θα έπρεπε να γίνει αντικείμενο εξονυχιστικής μελέτης. Είναι προφανές ότι το τίμημα είναι συναρτημένο με τις παραδοχές που θα ληφθούν υπόψη. Διαπραγμάτευση που να κατοχυρώνει, σε ό,τι μας αφορά τα συμφέροντα του Δήμου δεν έχει γίνει.

Οι παραδοχές σε αδρές γραμμές, για την μορφή της μελλοντικής διαχείρισης, στο βαθμό που θα εξασφάλιζαν ήπιας μορφής εκμεταλλεύσεις, με τρόπο δεσμευτικό ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΡΗ, θα έριχναν το αντάλλαγμα σε χαμηλότερα επίπεδα και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ θα εξασφάλιζαν την ΑΝΑΠΛΑΣΗ  του παραλιακού μετώπου της Βάρκιζας προς όφελος και προς χρήση ΟΛΩΝ, εχόντων και μη εχόντων, των δημοτών μας και γενικότερα κάθε πολίτη.

Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο δημότη, με το επιτελείο της Δημοτικής μας Κίνησης να δουλέψουμε μαζί, ώστε με ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, αλλά και με ΑΓΩΝΑ, όπου χρειαστεί  να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να επιβάλλουμε τις λύσεις που θα κάνουν την παραλία της Βάρκιζας, έναν ποιοτικό αλλά και προσβάσιμο σε όλους τόπο αναψυχής.

Παράλληλα, τόσο για την ενημέρωση των δημοτών μας, όσο και για να σωθεί ότι μπορεί να σωθεί, θα εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας και στα υπόλοιπα θέματα του παραλιακού μετώπου.

 Από το 2017, που παραχωρήθηκε στο Δήμο, το Β΄Αλίπεδο Βούλας έχει γίνει σκουπιδότοπος.

Για το camping θα χρειαστεί να αγωνιστούμε ώστε ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ και ΖΩΤΙΚΟΣ  ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, να μην γίνει άβατο προσιτό μόνο σε V.I.P. s. Δυστυχώς, η μέγιστη παρανομία σε ό,τι αφορά την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ προς τον Δήμο και εν συνεχεία από τον Δήμο προς μια ΙΚΕ, έχει ήδη συντελεστεί. Πρόκειται για την παράκαμψη του όρου που σχετίζεται με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου στην αξιοποίηση με σκοπό το κοινό όφελος και όχι με την λειτουργία της δημοτικής αρχής ως κοινού μεσάζοντα.

Επαγρυπνούμε και για την Οργανωμένη Ακτή Βουλιαγμένης. Ανά πάσα στιγμή η ΕΤΑΔ, μπορεί να τη μισθώσει, με αποτέλεσμα να γίνει πλέον απολύτως απλησίαστη. Μέχρι τότε πρέπει να αγωνιστούμε ώστε η άθλια τιμολογιακή πολιτική της ΕΤΑΔ, να μετριαστεί.

Για τα 3Β, το παραλιακό μέτωπο είναι αυτό που συγκροτεί την απαράμιλλη μοναδικότητα της περιοχής. Ας μην το καταστρέψουμε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΡΚΙΖΑ ΟΧΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ…

Θα επανέλθουμε αναλυτικά σύντομα…