Senatory Poll
Pier Goodmann
PARTY SECRETERY
[totalpoll id="1868"]
Vote Now

Αγαπητοί αναγνώστες,

όπως σας υποσχεθήκαμε, στο παρόν κείμενο  αναφερόμαστε στα πάσης φύσεως “δάνεια” που λαμβάνουμε ως ΟΤΑ, πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης, δηλαδή, όλοι εμείς.

 Δεν θα αναφερθούμε στα παλαιότερα, ευθέως ληφθέντα, όπως για την πρώην βίλλα Κατσουλάκου, Βάρκιζα. Γνωστός αυτός ο δανεισμός από την τράπεζα με το πρόσχημα της αγοράς “φθηνής γης”, πράγμα που δεν ισχύει καθώς, το 1 εκατ. προσθέτοντας τους τόκους, δεν το λες και τόσο φθηνό…  Για να μην πούμε, πώς κατέληξε! Από εκεί που θα γινόταν πολιτιστικό κέντρο – λέμε τώρα – κατήντησε ένα πάρκινγκ, προς το παρόν χωρίς αντίτιμο, αντί να γίνει ένα ωραίο πάρκο, μήπως και “ισοφαρίσει” την τσιμεντοειδή, υποτιθέμενη πλατεία μετά του κόκκινου  γλυπτού… Είχαμε καταψηφίσει.

Κατά βάση, αναφερόμαστε στους δανεισμούς που βαραίνουν εντέλει, την τσέπη μας, όπως θα συμβεί και με τις τσέπες των παιδιών μας. Πρόσφατα παραδείγματα:

 4η (1-2-2023) οικ. επιτροπή, έγκριση ανάθεσης σύνταξης δανειστικού συμβολαίου για την συνομολόγηση τοκοχρεωλυτικού δανείου για το έργο: “Ενίσχυση του συστήματος Αστικών Στερεών Αποβλήτων”. Επίκληση σε έγγραφα: Βάσει της από 29/6/2022 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών για την ένταξη του έργου, Ενίσχυση συστήματος Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Κατά τα λοιπά, ενταγμένου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης! Παρακάτω: Το από 5/8/2022 έγγραφο του Τ.Π. & Δανείων σχετικά με την χορήγηση επενδυτικού δανείου, 1.000.000€ και για τους όρους του δανείου.

Καταρχάς σε εμάς τα έγγραφα που παρατίθενται στην εισήγηση, δεν εμφανίστηκαν. Επί της ουσίας όμως, μιλάμε για επένδυση την οποία πληρώνουμε και αποπληρώνουμε εμείς. Δηλαδή, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, δεν είναι χρήματα που δίνονται κατευθείαν στο εκάστοτε έργο, αλλά με την μορφή αναγκαστικού δανεισμού των ΟΤΑ μετακυλά η αποπληρωμή σε εμάς.

Οι όροι της σύγχρονης οικονομίας μετατρέπουν τα οικονομικά περιβάλλοντα σε μέγγενη!

 Αλλο παράδειγμα: 6η (15-2-2023) οικ. επιτροπή, ανάθεση σε συμβολαιογράφο της σύνταξης 2ης πρόσθετης πράξης δανειστικού συμβολαίου. Αφορά και πάλι το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, τα υποέργα των υποέργων, ανήκοντα όλα στις “ολοκληρωτικού τύπου” ολοκληρωμένες επεμβάσεις – όχι, με συγχωρείτε – παρεμβάσεις. Η επέμβαση ήταν άλλη και μάλιστα βίαιη εκ μέρους της διοίκησης…

Στις 25-2-2022 υπεγράφη συμβόλαιο τοκοχρεωλυτικού δανείου, εν τω συνόλω, 12.400.000€ για την εκτέλεση ενός έργου, του οποίου τουλάχιστον τα βασικά βρίσκονται στο στάδιο προσφυγών εκ μέρους των κατοίκων. Ξέχωρα από αυτό και εν προκειμένω, το ποσό των 996.575€, θα χορηγηθεί κατά τον ίδιο τρόπο και αποπληρώνοντας για 15 χρόνια το 50%, 498.287,59€ με 4.07%. Το υπόλοιπο 50% στο Τ.Π. & Δανείων με εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις και με επιτόκιο 3,10%.

Το “κερασάκι στην τούρτα” είναι πως για το έργο Βελτίωση και Λειτουργική Αναβάθμιση των Υποδομών και της Προσβασιμότητας δικτύου χώρων πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων, για το οποίο χρησιμοποιείται ποσό, 224.536€, μέρος από αυτή τη δανειστική σύμβαση, παρατηρούνται τα εξής, λόγω των οποίων, καταψηφίσαμε: 

Η εργολήπτρια εταιρεία που ανακατασκευάζει, εάν και εφόσον συντρέχει λόγος τις ράμπες εισόδων/εξόδων των ιδιόκτητων πάρκινγκ, διατείνεται ότι κάποιες από αυτές δεν πληρούν τις προδιαγραφές, πράγμα που γενικότερα δεν ισχύει. Η δε, τεχνική υπηρεσία διανέμει χαρτιά δίνοντας περιθώριο χρόνου τέτοιο, που να μην είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί από τους ιδιώτες, εάν και εφόσον πραγματικά όμως, πρέπει, να φτιαχτεί η ράμπα σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να αναλαμβάνει η εταιρεία την αποκατάσταση για λογαριασμό των ιδιωτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Και δεν είναι η πρώτη φορά… Εχει ξανασυμβεί στο κοντινό παρελθόν σε άλλη γειτονιά! Θα επαναληφθεί δε, όσο και να καταψηφίζουμε εμείς, γιατί η δημοτική αρχή έχει μεγάλη πλειοψηφία και κάνοντας κατάχρηση αυτής, αποφασίζει ό,τι θέλει… Καλό θα ήταν λοιπόν, όσοι πράγματι  επιθυμούν το σωστό, να σκεφτούν ώριμα την επόμενη φορά.

Το ΔΣ θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 20-2, στις 6 το απόγευμα, με μόλις! 111 θέματα στην ημερησία, λόγω κατάργησης μέρους των αρμοδιοτήτων της οικονομικής επιτροπής. Ας ελπίσουμε ότι ο δήμαρχος θα μετριάσει την φλυαρία του, μήπως και τελειώσει το ΔΣ την ίδια ημέρα…

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι. Ν. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.