Senatory Poll
Pier Goodmann
PARTY SECRETERY
[totalpoll id="1868"]
Vote Now

Αγαπητοί αναγνώστες, 

μπαράζ συνεδριάσεων μας επεφύλλασε η δημοτική αρχή, λίγο πριν το πέρας και αυτής της χρονιάς. Για να δούμε, μήπως έχουμε και άλλες… 

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη το απόγευμα, 20-12,  συνεδρίασαν τα τοπικά, την Τετάρτη το πρωί, 21-12, οι επιτροπές, οικονομική και ποιότητας ζωής, ενώ το απόγευμα, 3 απανωτές συνεδριάσεις ΔΣ με ισολογισμούς και την 18η, 33 θεμάτων.

Ολα αυτά,  αποκλειστικά λόγω του προκαθορισμένου αποτελέσματος, δηλαδή, μια εκ των προτέρων  αποδοχή των εισηγήσεων εξαιτίας της πλειοψηφίας που διαθέτει η δημοτική αρχή. Καθόλου πρωτότυπο, θα σκεφτείτε, μα επίσης εντελώς αντικρουόμενο σε σχέση με τη διαδικασία. Αυτή η διαδικασία, σημειωτέον, συνίσταται στη “συζήτηση” των θεμάτων στα τοπικά και στις επιτροπές, εν συνεχεία δε, στην εισαγωγή τους στο ΔΣ με την μεταφορά των απόψεων, παρατηρήσεων, προσθηκών κ.ο.κ. των μελών που απαρτίζουν αυτά τα θεσμοθετημένα όργανα. Αυτή είναι η κανονική διαδικασία, η οποία, ως ευνόητο, απαιτεί κάποιο χρόνο, να καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις και να μεταφερθούν στο ΔΣ.

Λόγω της πλειοψηφίας όμως, ούτε απόψεις μεταφέρονται, ούτε παρέρχεται χρόνος επεξεργασίας καθώς, οι αποφάσεις είναι πάντα γνωστές εκ των προτέρων. Μήπως εντέλει, από την “κυβερνησιμότητα” περάσαμε στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή, να μην αποδίδεται σε αυτά τα  όργανα η δέουσα σημασία; Μήπως δημιουργείται μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας τελικά; Ως παράδειγμα, οι εκατοντάδες ερωτήσεις που έχουμε θέσει στην οικ. επιτροπή χωρίς να λάβουμε ποτέ απάντηση. Οι δεκάδες παρατηρήσεις που δεν ελήφθησαν υπόψιν. Μάλιστα φτάνει η δημοτική αρχή σε σημείο να προσπαθεί να μας απαξιώσει, κυρίως όταν, υπολείπεται επιχειρημάτων και λογικής. Αυτή όμως, δεν είναι η ορθή διαδικασία και οι θεσμοί θίγονται βάναυσα… Θα επανέλθουμε συνοπτικά στο μπαράζ συνεδριάσεων. Προς το παρόν, σταχυολογούμε ορισμένα θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος από το μπαράζ των οικ. επιτροπών που μεσολάβησαν.

55η οικ.επ. 7-12

  Το μεγάλο ενδιαφέρον της 55ης  συνίστατο στο εκτός ημερησίας: Επανέγκριση-Αναθεώρηση-Πολεοδομικής Μελέτης περιοχής Λαθούριζα ΔΕ Βάρης και Επέκταση Πολεοδομικής μελέτης στα όρια της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Επρόκειτο για παράταση, την οποία ζήτησε η ανάδοχος, άλλη μία ανάδοχος…, εταιρεία για τη μελέτη της περιοχής ενδιαφέροντος. Θα σκεφτείτε ενδεχομένως, σπουδαίες οι λαχανίδες… ας μην λανθάνει όμως, της προσοχής μας ότι:

  • Πληροφορηθήκαμε το αντικείμενο μελέτης, που δεν είναι άλλο από “την επέκταση μέχρι τα όρια των δασικών περιοχών που έχουν καθοριστεί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, προκειμένου να γίνει η επίλυση των προβλημάτων που εντοπίζονται στα όρια της μελέτης” Δηλαδή, σε ποιά προβλήματα γίνεται αναφορά;
  • Επίσης, η μελέτη πραγματεύεται την επικαιροποίηση όλων των τευχών και διαγραμμάτων για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Εννοείται, δεν μας γνωστοποιούνται.
  • Ενημερωθήκαμε ότι στις 6/6/2022 διαβιβάστηκε η μελέτη στο δασαρχείο Πειραιά “για θεώρηση των ορίων της δασικής έκτασης στα σχέδια της μελέτης” αλλά το δασαρχείο δεν έχει απαντήσει.

Το γεγονός ότι η ανάδοχος εταιρεία αιτήθηκε παράτασης 6 μηνών, η εισήγηση πάντως κατέληγε με υπογράμμιση “για 12 μήνες, δηλαδή έως τις 7-12-2023” ας πούμε, ότι είναι ένα ακόμη λάθος, εκ παραδρομής. Το ότι το ακριβές περιεχόμενο της μελέτης είναι αδιευκρίνιστο, ως και το τί ακριβώς επισείει η επέκταση/αναθεώρηση για τους κατοίκους, δεν θα έπρεπε να επικοινωνηθεί; Η επιτροπή διαβούλευσης, επί παραδείγματι, στης οποίας την αρμοδιότητα εμπίπτει, από πότε έχει να συνεδριάσει;

 Αλλο θέμα: Έγκριση πρακτικού και ανάδειξη οριστικού μειοδότη, του εξής ενός, για την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος IoT, σε άπταιστα ελληνικά, Internet of Things. Σας έχουμε ενημερώσει σχετικώς για την άκρως εξειδικευμένη δαπάνη του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού όμως, των 230.000€, για το ακριβές, 228.457,60€, που εκτός των άλλων, [αντιτιθέμεθα εντόνως] απαιτεί πολύμηνη εκπαίδευση των χειριστών για την ικανοποιητική λειτουργία του συστήματος. Ουτοπικό!

  Η έγκριση 2ης παράτασης της σύμβασης για την εγγραφή εδαφοβελτιωτικού στο Ecolabel (άλλα άπταιστα ελληνικά) επίσης, μας βρίσκει αντίθετους. Με την ευκαιρία, σας θυμίζουμε: Σύμβαση 9.742,63€, συναφθείσα με το πανεπιστήμιο Αθηνών. Θα πείτε, μικρό ποσό μεταξύ άλλων και άλλων, τί πειράζει; Και όμως, αγαπητοί αναγνώστες, αυτή η αντικειμενικά μικρή δαπάνη, η οποία στα πλαίσια της λελογισμένης χρήσης έχει και αυτή τη σημασία της, έρχεται να “κουμπώσει” σε μία άλλη, καθόλου αμελητέα, όπως εισήχθη στην:

58η, 21-12-2022

 Η σύμβαση υπεγράφη στις 19/1/2019, κατά την προηγούμενη θητεία, δυσθεώρητου ύψους, 1.386.760,20€ και αφορά την Εναλλακτική Αξιοποίηση Πράσινων και Οργανικών Αποβλήτων, για την οποία ο ανάδοχος ζήτησε 2η παράταση 6 μηνών (λόγω μη εξάντλησης του αντικειμένου, από πού να το πρωτοπιάσουμε δηλαδή…) αποτελεί την περίτρανη απόδειξη αυτού που διαρκώς επαναλαμβάνουμε, λελογισμένη χρήση των οικονομικών πόρων.

Για την παραγωγή των σάκων εδαφοβελτιωτικού πληρώσαμε:

  • 144.183€/ το 2018,
  • 385.640€/ το 2019
  • 385.640€/ το 2020
  • 229.056€/ το 2021

και μια ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ των 242.240€ που μάλλον δεν θα πληρωθεί καθώς, δεν επεκτείνεται η παραγωγή λόγω μειωμένης ζήτησης εδαφοβελτιωτικού.

Σας θυμίζουμε ότι, παρασκευάζονται 15.000 σακιά ετησίως, τα οποία “τρομάζουμε” να τα δώσουμε ακόμη και στην ευτελή τιμή των 1.5€ ανά σακί.

Για ποιόν λόγο να γίνει αυτή η δαπάνη; Πόσο “συναρπαστικά αποτυχημένο” – δανείζομαι από ανάρτηση αντιπολιτευόμενης σελίδας – πρόγραμμα;

Εντέλει, μήπως πολλαπλώς επιζήμιο;…

Σας αφήνουμε να σκεφτείτε και σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα!