Senatory Poll
Pier Goodmann
PARTY SECRETERY
[totalpoll id="1868"]
Vote Now

Αγαπητοί αναγνώστες,

το ΔΣ πραγματοποιήθηκε με μικτή συνεδρίαση στις 28-11, διήρκεσε περί τις 7 ώρες με 59 θέματα στην ημερήσια και χαρακτηρίστηκε, χωρίς καμία πρωτοτυπία, από την ακατάσχετη φλυαρία του δημάρχου. Γέλιο μας προκάλεσε η “αγανάκτηση” δημοτικής συμβούλου για την τοποθέτηση του κ. Ματόπουλου, ότι τάχα μιλά πολύ εκείνος, ενώ κοίταζε με “λατρεία” τον δήμαρχο, που στόμα έχει και μιλιά δεν έχει, ο καημένος…

  Οι ερωτήσεις-θέματα που έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης μας, Δ. Δαβάκης, προ ημερησίας.

– Ζήτησε να αναγνωστεί η νέα επιστολή που εστάλη από την Ένωση Γονέων.

  Δεν ήξεραν κάτι, δεν έλαβαν κάτι, φυσικά δεν ανεγνώσθη κάτι…

– Σχετικά με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), στο συνέδριο της οποίας ο Υπουργός Εσωτερικών, κ.Βορίδης “άστραψε και βρόντηξε” μιλώντας εκτός άλλων για τερτίπια δημάρχων σχετικά με τις μονιμοποιήσεις υπαλλήλων. Ρώτησε λοιπόν, ο Δ. Δαβάκης τί μέλλει γενέσθαι.

  Η απάντηση ήταν: “Κοιτάχτε, το τί λέει ο κάθε υπουργός, δικαίωμά του…” Από αυτό και μόνο, αντιλαμβάνεστε πού κινήθηκε η απάντηση του δημάρχου. Είπε βέβαια και άλλα, [η κινητικότητα φταίει, η πολιτική του να σταματήσουν την μετατροπή των συμβασιούχων εσφαλμένη, ποιός λέει ψέματα, άλλο θέμα] μέχρι και τον κ. Πιερρακάκη “πήρε η μπάλα” …

Σε αυτό το σημείο σας ενημερώνουμε σύντομα και σε αδρές γραμμές για το θέμα. Οι συμβασιούχοι που προσλαμβάνονται ως εποχικοί (πυρασφάλεια), είτε όσοι προσλήφθηκαν κατά τις τελευταίες περιόδους λόγω πανδημίας τελούν υπό ειδικό καθεστώς εργασιακής σχέσης προσωρινού χαρακτήρα ή ετησίως ανανεούμενου. Κατά πάγια τακτική προσφεύγοντας στο δικαστήριο αναγνωρίζεται η εργασιακή σχέση και ενίοτε μονιμοποιούνται. Εν προκειμένω, μονιμοποιήθηκαν σχεδόν όλοι και πάντως όσοι προσλήφθηκαν λόγω πανδημίας. Ο ρόλος του δήμου συνίσταται στο να παραστεί στο δικαστήριο και να “πιστοποιήσει” την αναγκαιότητά τους. Μέχρις εδώ καλώς.

Σημειωτέον, εμείς υπερψηφίσαμε το σχετικό θέμα στην οικονομική επιτροπή, κατά την έννοια ότι, υπάρχουν διαρκείς ανάγκες.

Τα ανακύπτοντα προβλήματα όμως, στην τακτική και κυρίως στην εφαρμογή αυτής εκ μέρους της δημοτικής αρχής και με αποκλειστικά δική της ευθύνη, έχουν να κάνουν με το ότι:

1. Δεν πληρώνονται οι θέσεις όπου πράγματι υπάρχει ανάγκη όπως, στη δημοτική αστυνομία και στην υπηρεσία πρασίνου.

2. Μετ’ επιφάσεως ζητήσαμε να ισχύσει το αυτόν για τους απολύτως απαραίτητους υπαλλήλους προκειμένου για την εύρυθμη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών. [Θυμίζουμε ότι το θέμα αποσύρθηκε αλλά δεν επανήλθε στην οικ. επιτροπή]. Δηλαδή, ίσχυσε για τους περίπου 30 υπαλλήλους μονιμοποίηση και όχι για τους μόλις 11 απαραίτητους στους βρεφ/κους σταθμούς;

3. Μας απεστάλη έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης βάσει του οποίου είναι υποχρεωτική η τήρηση των διατάξεων, όπως αυτές τροποποιήθηκαν στις 24-3-2022. Μάλιστα, αναφέρεται στο έγγραφο αρ.πρωτ.46038-07/11/2022 : “για την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση των προαναφερομένων διατάξεων του νόμου – αρμοδιότητες οικ. επιτροπής, η οποία αποφασίζει υποχρεωτικά τον προσδιορισμό ή την μετατροπή της εργασιακής σχέσης εργαζομένων – υπενθυμίζοντας τις διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να επιβληθούν πειθαρχικές ποινές στους αιρετούς α. αν έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση καθηκόντων ή υπέρβαση αρμοδιότητας από δόλο ή βαριά αμέλεια β. αν έχουν διαπράξει παραβάσεις καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί σύμφωνα με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις”.

Επομένως, εμείς πράξαμε σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, ήτοι, τα νόμιμα, δεν επιθυμούμε την ευχαριστία του δημάρχου για την ορθή άσκηση των καθηκόντων και ΖΗΤΟΥΜΕ επισταμένως, την επαναφορά του θέματος των 11 υπαλλήλων στην οικ. επιτροπή. Πάντως, η διοίκηση απέφυγε να δεσμευθεί γι’ αυτό, γιατί;

– Συνέχισε ο επικεφαλής μας τις ερωτήσεις σχετικά με το ακίνητο της οδού Σπετσών (παλιό νταμάρι) από τον ΣΑΑΚ, συνεταιρισμός ακτημόνων κτηνοτρόφων, αν έχει γίνει η μεταγραφή του και αν έχει προχωρήσει κανονικά η απαλλοτρίωση των εκτάσεων για τον σχηματισμό της πλατείας στα Πηγαδάκια, εάν καταβάλλεται το αντίτιμο στους οικοπεδούχους.

Εννοείται πως οι απαντήσεις ήταν οι αναμενόμενες, δηλαδή, όλα ωραία και καλά έως και περίφημα…

– Ο επικεφαλής μας έθεσε το θέμα του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου, πιο συγκεκριμένα σε σχέση με την παραλιακή και ποιός πληρώνει τον λογαριασμό του ρεύματος, αν έχει υπάρξει σχετική άδεια, τόνισε πως η δαπάνη φέτος είναι πολύ μεγαλύτερη, τέλος, πρότεινε να διατεθεί ο παλαιότερος διάκοσμος, που δεν χρησιμοποιείται, σε σχολεία.

Ο δήμαρχος περιορίστηκε να απαντήσει σχετικά με τα σχολεία πως τα παλαιά φωτιστικά δεν ήταν καλής ποιότητας, μάλλον να μην περιμένουν κάτι τα σχολεία και παραδέχτηκε ότι ο λογαριασμός πληρώνεται από την Περιφέρεια. Κόμπασε για τα “φρέσκα φωτιστικά” νέας τεχνολογίας, τα οποία όμως φέτος κόστισαν μαζί με τη συντήρηση-φύλαξη περί τις 150.000€. Θεωρούμε ότι το κόστος της ετήσιας δαπάνης, ιδίως της φετινής, είναι υψηλό και αχρείαστο.

– Ο Δ. Δαβάκης κατήγγειλε την κοπή δέντρων στους πρόποδες του λόφου Τάσσιανη από την πλευρά της Βούλας. Δήλωσε ότι κάλεσε την Αστυνομία και τόνισε ότι το σημείο είναι δασικό.

Εννοείται ο δήμαρχος δεν γνώριζε, δεν είδε, δεν του είπαν… Εάν όμως, αφορούσε παλαιά υπόθεση διάνοιξης δρόμου… βάλθηκε να αναλύει την παλαιά υπόθεση του 2008 αλλά για την ταμπακιέρα; Τίποτα…

– Τέλος, ο επικεφαλής μας ρώτησε για  ποιόν λόγο εξακολουθεί να λειτουργεί το ντρόουν τώρα πλέον που δεν είναι αντιπυρική περίοδος ή μήπως υπάρχει άλλη σκοπιμότητα;

Αδιάβαστο τον πιάσαμε… πάλι… Η χορηγία είναι για 1.100 ώρες, όπως εμφανίστηκε στην οικ. επιτροπή.

Το ότι επικαλέστηκε κάποιες φωτιές, που όλως τυχαίως σημειώθηκαν την προηγουμένη του ΔΣ, είναι απολύτως ελεγχόμενο. Το ότι αναφέρθηκε όμως στην επιτήρηση των σχολείων για την αποφυγή βανδαλισμών, μέσω αυτού του συστήματος, μας βάζει σε σκέψεις… Στην παρέμβασή μας πως υπάρχει σύστημα συναγερμού στα σχολεία και πως απαιτείται άδεια της αστυνομίας για την επιτήρηση, η απάντηση μας ανησύχησε γιατί είπε, πως δεν απαιτείται καμία άδεια και πως συναγερμός δεν υπάρχει παντού και έτσι το σύστημα επιτήρησης αντικαθιστά/υποκαθιστά… τί ακριβώς;

Να το πούμε και διαφορετικά, γιατί να μην αναθέσει/θεσμοθετήσει θέσεις φυλάκων στα σχολεία, ύστερα από τόσους υπαλλήλους, που όπως όλα δείχνουν μονιμοποιήθηκαν; Ανάμεσα στους 30 ας πούμε, δεν υπάρχουν κάποιοι που να πληρούν τις προδιαγραφές; Αλλωστε, δεν μπορούν όλοι να βρίσκονται σε γραφεία.

   Κλείνοντας, σημειώνουμε τα εξής: Στην απάντησή του ο δήμαρχος σχετικά με το Ορφανοτροφείο, αφού μίλησε για “ανθυποβαλκανική χώρα” σε άλλη μία αποτυχημένη απόπειρα χιούμορ, να φανταστούμε, είπε για την αξιοποίηση των παλαιών παραθεριστικών πρόχειρων κατοικιών στον περιβάλλοντα χώρο. Μόνο που αυτή είναι δική μας πρόταση, όπως ενδεχομένως θυμάστε από τη δημοσίευση στην έγκριτη εφημερίδα Εβδόμη με τίτλο, Οδοιπορικό στη Βουλιαγμένη, 12-2-2022.

  Ο κ. Πέτροβιτς αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή/βοήθεια, όπως του ζητήθηκε,  στο “άλλο γεφύρι της Άρτας” κόκκινο κτίριο. Αφενός μεν, είναι υπεραποσχολημένος με τη δική του εργασία καθώς, είναι άκρως επιτυχημένος στο επάγγελμά του, αυτό του πολιτικού μηχανικού, αφετέρου, το να εκτελέσει χρέη επιβλέποντα σε έργο, για το οποίο δεν έχει κάνει κάποια μελέτη, επομένως ουδεμία ευθύνη φέρει για τυχόν λάθη, είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό ως προς τον/τους συναδέλφους του.

  Την ερχόμενη εβδομάδα θα αναφερθούμε στην ημερησία και τον θλιβερό απολογισμό των κοπών δέντρων, έως τότε…

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.

Top Related Post

Leave A Comment