Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 12/11/2022

   Αγαπητοί αναγνώστες,

σχετικά με το φύρδην μίγδην των επιτροπών, προ του ΔΣ σε σχέση με την αναμόρφωση και τα έσοδα/έξοδα, απόσυρση θέματος, στη συνέχεια νέα επιτροπή με το αποσυρθέν και πάει λέγοντας, σας έχουμε ήδη ενημερώσει. Στεκόμαστε σε κάποια θέματα της 45ης οικ. επιτροπής, 20-10.

  Η αναμόρφωση (που τελικά μπήκε στην 45η) αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη δαπάνη για ηλεκτρικά ποδήλατα, προμήθεια και συμβουλευτική υπηρεσία, ύψους  317.743€!!! Η αρνητική τοποθέτησή μας είναι γνωστή και για τους επίσης γνωστούς λόγους. Το παράδοξο; Καταγράφηκε η αρνητική ψήφος στην οικ. επιτροπή αλλά δεν έγινε δεκτή στο ΔΣ. Θεωρούμε ότι η ερμηνεία των διατάξεων γίνεται κατά το δοκούν διότι, οι αποφάσεις των επιμέρους στοιχείων, αναμορφώσεις, τροποποιήσεις, απολογισμοί αποτελούν αυτοτελή θέματα, ως  προσαρτήματα μόνον του όλου. Γι’ αυτό ψηφίζονται τμηματικά και όχι συλλήβδην. Παρατηρείται δε, το εξής αντιφατικό: Χρησιμοποιούνται οι αποφάσεις της οικ. επιτροπής για την νομιμοποίηση πάσης φύσεως ζητημάτων αλλά δεν γίνεται δεκτή η δική μας καταψήφιση επί τμημάτων, ως είναι οι αναμορφώσεις. Άλλωστε, τί φοβάται η διοίκηση, μήπως και δεν υπάρξει θετική απόφαση;…

  Και άλλη παράταση για τη διάθεση του εδαφοβελτιωτικού.

  Πρόκειται για μία σύμβαση του 2020, η οποία θα διαρκούσε αρχικώς 10 μήνες και για τη διάθεση 10.000 σάκων εδαφοβελτιωτικού προς 1,5€ το σακί και εν προκειμένω, λόγω ύπαρξης αδιάθετων ποσοτήτων, η αιτούμενη παράταση έγινε για ένα χρόνο επιπλέον. Καταψηφίσαμε αναφέροντας: η σύμβαση “σέρνεται” τρία χρόνια… Μα κανείς δεν θέλει το αρίστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό που “δεν κοστίζει και τίποτα”… πράγματι, δεν κοστίζει, αλλά σε αυτόν που το αγοράζει και όχι σε εμάς που το παράγουμε με δυσθεώρητο κόστος!

      47η οικ.επιτροπή 25-10-2022

  Την δαπάνη του 1.232.840,98€ που αφορά την προμήθεια αντλιών θερμότητας, φωτιστικών, συστημάτων φωτισμού, εξοπλισμού μέτρησης και καταγραφής, την καταψηφίσαμε καίτοι, ήθελε χρηματοδοτηθεί ΕΩΣ του ποσού του 1.032.841€ γιατί γίνεται συγκερασμός ανόμοιων. Δηλαδή, το αντικείμενο αφορά ενεργειακή αναβάθμιση 7 δημοτικών κτιρίων μέσω της εφαρμογής μέτρων βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης και τοπικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γι’ αυτό και τα ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, 176.882€ Τα δε συστήματα θέρμανσης (αντλίες θερμότητας) 687.935€, μπαίνουν μαζί με φωτιστικά σώματα και ηλεκτρολογικό υλικό, 113.764€ αλλά και ολίγος εξοπλισμός. Ο προσωρινός μειοδότης, που ανακηρύχθηκε οριστικός, μας είχε συνηθίσει σε άλλου είδους προμήθειες και με πολύ σύντομη διαδικασία, από 26/9 το πρακτικό, 5/10 η προσκόμιση δικαιολογητικών προσωρινού αναδόχου, η δε ανάδειξή του σε οριστικό στις 18/10 μας εκπλήσσει και μας δημιουργεί ερωτηματικά…

  Χρονική παράταση για τις επισκευές και συντηρήσεις αθλητικών χώρων.

Η αιτούμενη παράταση για 4 μήνες μας ενόχλησε καθώς οι αιτιάσεις, περί δυσκολίας εκπόνησης των εργασιών λόγω της χρήσης των αθλ. εγκαταστάσεων, περί πανδημίας και περί μειωμένης εμπορικής λειτουργίας ήταν ανυπόστατες. Καταψηφίσαμε: αιτιάσεις απαράδεκτες.

  Ματαίωση της διαδικασίας σύναψης σύμβασης για το έργο: “Δημοτική Οδοποιία 2021-2022-2023”

Αυτό το πολύ περίεργο θέμα, το 7ο, βρισκόταν στην ημερησία χωρίς εισήγηση. Εμείς στείλαμε την απάντησή μας στη 1:05 με ώρα αποστολής θεμάτων 1-1:30 και είχε ως εξής: “Μέχρι τούδε δεν υπήρξε εισήγηση επί του θέματος, εφόσον δεν αποσύρεται, καταψηφίζουμε”

Στη συνέχεια όμως κατέφτασε νέο mail που συνοδεύτηκε και από τηλεφωνική επικοινωνία για την τοποθέτησή μας – ντε και καλά βρε αδερφέ, να τοποθετηθούμε επί του θέματος – δίνοντας και μισή ώρα περιθώριο πέραν του χρόνου αποστολής απαντήσεων. Ετσι, στη 1:49′ στείλαμε απάντηση: 47η οικ.επ. μέρος Β και με το εξής περιεχόμενο:  

“Υστερα από την αποστολή, τουλάχιστον εντός χρόνου της συνεδρίασης της οικ. επ. της εισήγησης του 7ου θέματος της ημερησίας, παρ’ όλο που η εισήγηση φέρει ημερομηνία 20-10, συμφωνούμε ως προς την ματαίωση του εν λόγω διαγωνισμού, ως μη υπαρχούσης άλλης λύσης.

Ωστόσο, κατά την τοποθέτησή μας σε προηγούμενη επιτροπή, είχαμε εκφράσει τους ενδοιασμούς μας σχετικά με το ότι, εξακολουθούσε να αναγράφεται το όνομα του συμμετέχοντος στη διαγωνιστική διαδικασία, ο οποίος όμως και με έγγραφη δήλωσή του, απέσυρε την συμμετοχή του”.

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ… Μήπως πίσω απ’ αυτό το θέμα υπήρχαν “άλλα” , εν κρυπτώ; Ποιό υποβολιμιαίο νήμα κινήθηκε;

        48η οικ.επ.31-10-2022

  Και άλλα μυστήρια μας περίμεναν σε αυτή την επιτροπή, όπως: Εξουσιοδότηση σε δικηγόρο για παράσταση κατηγορίας σε ποινικό δικαστήριο. Πρόκειται, όπως διαβάσαμε στην εισήγηση της νομικής υπηρεσίας για μήνυση που κατατέθηκε εκ μέρους του δημάρχου στις 13.1.2021 κατά παντός υπευθύνου και αφορούσε κοπή και εκρίζωση 1 πεύκου επί πεζοδρομίου στη Βούλα. Μέχρις εδώ… ας πούμε, καλώς.  Αναγράφετο όμως και το “ξεκάρφωτο” : “έμπροσθεν ακινήτου με νεοανεγειρόμενη οικοδομή εντός αυτού, επί της οδού τάδε…, όπου δεν υπήρχε ανηρτημένος σε πινακίδα ο αριθμός οικοδομικής αδείας”. Ποιά σχέση έχει με την κοπή η έλλειψη πινακίδας; Και αν ακόμη συμπεριλαμβανόταν στην ηλεκτρονική άδεια κοπή δέντρου,  αυτή θα ήταν για εντός οικοπέδου. Επομένως, ποιά έννοια έχει αυτή η πρόταση της νομικής; Επειδή το θέμα μας φάνηκε “κάπως”, δεν πήραμε θέση.

   Κλείνουμε, με άλλο ένα θέμα παράτασης που αφορά όμως,  δυστυχώς και πάλι: Επισκευές Σχολικών Συγκροτημάτων.

Πρόκειται για αναδοχή έργου ύψους, μετά την επέκταση της δαπάνης, 376.289€. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας διαβάζοντας τις αιτιάσεις για την  παράταση, μεταξύ αυτών: “οι εργασίες πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες και το χρονικό διάστημα των εορτών που τα σχολεία είναι κλειστά γ) της οικονομικής κρίσης…” Ζητείτο δε, παράταση 6 μηνών, δηλαδή, μέχρι 06-05-2023, πόσο βολικό… Από την αιτούμενη κοινοπραξία διαβάσαμε: “λόγω της φύσης του έργου και της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης”.   Εξοργιστήκαμε όμως, εντοπίζοντας το λάθος στην εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας όπου αναγραφόταν: “Η ανάδοχος εταιρεία, τάδε, υπέγραψε την εργολαβική σύμβαση στις 6-11-2022” ενώ, αυτή η επιτροπή διενεργήθηκε στις 31-10-2022!!! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το λάθος ήταν ακούσιο, τα υπόλοιπα όμως αποτελούν μέρος μίας παθογένειας, ευχόμαστε, όχι σκοπιμότητας, που σε καμία των περιπτώσεων δεν επιτρέπονται στα αφορώντα θέματα της σχολικής κοινότητας. Η μεγαλύτερη επένδυση μιας χώρας είναι η παιδεία, το μέλλον κάθε τόπου, “μεταφράζοντας” τον Κάφκα. Επειδή δε, οι ημέρες των πλινθόκτιστων σχολείων έχουν παρέλθει, είναι επιβεβλημένο να φροντίζουμε εξίσου τόσο για το έμψυχο -η ασφάλεια και η προστασία των παιδιών- όσο και για το υλικό μέρος σε σχέση με τα σχολεία, τουλάχιστον ως προς το μέτρο που μας αναλογεί, επιβάλλεται.

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.

Leave a Comment

Scroll to Top