Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 27/8/2022

Αγαπητοί αναγνώστες,

κατά την θερινή ανάπαυλα των δύο εβδομάδων και ενώ οι οικ. επιτροπές συνεχίστηκαν κανονικά (αν όχι  εντατικά, για κανέναν προφανή λόγο όμως…) σημειώθηκαν διάφορα “ενοχλητικά”, με αποκορύφωμα την νεροποντή, στις 23-8, η οποία και δημιούργησε σωρεία προβλημάτων.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Παρατεταμένη διακοπή ηλεκτροδότησης, επομένως όποιο κτίριο διέθετε σύστημα απάντλησης υδάτων, δεν μπορούσε αυτό να λειτουργήσει.
 • Εγκλωβισμούς ανθρώπων σε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα ή ανελκυστήρες.
 • Ατελείωτη “λασπουριά” αφού το ξανακαμένο (προσφάτως, 4/6/22) βουνό απελευθέρωνε αθρόες ποσότητες φερτών υλικών, κυρίως  χώματα/πέτρες και ό,τι επακολουθεί και φυσικά φραγμένες ήδη σχάρες ομβρίων… Δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση!

Αλλο ενοχλητικό, οι πτήσεις του/των ντρόουνς, ιδίως για τους λουόμενους, οι οποίοι αισθάνονται ιδιαιτέρως άβολα κατά τη διάρκεια του μπάνιου τους. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την χρηστικότητα της πτήσεως πάνω από την παραλία και θέλουμε η διοίκηση του δήμου να μας κοινοποιήσει την σύμβαση της απευθείας ανάθεσης, ως και το νομοθετικό πλαίσιο για το αντικείμενο. Αμφότερα ζητήθηκαν στις επιτροπές και στο ΔΣ. Βέβαια, όταν πραγματοποιήθηκε το ΔΣ η σύμβαση δεν είχε ακόμη υπογραφεί αλλά ο άρχων δεσμεύθηκε ότι θα μας τα χορηγήσει, ΩΣ ΟΦΕΙΛΕΙ.

  Ως προς τις οικ. επ. μην θεωρήσετε αγαπητοί αναγνώστες, ότι τα θέματα δεν ήταν σημαντικά λόγω θέρους, τουναντίον…

             31η οικ. επ. 27-7-22

  Σαν να μην έφταναν τα 9 θέματα της ημερησίας, απεστάλησαν 3 εκτός, στις 26-7, εκ των οποίων το ένα αφορούσε το προσωπικό για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων. Πρόκειται για την πρόσληψη 17 εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και 23 μερικής (πεντάωρης). Συμφωνήσαμε με την απαραίτητη συνθήκη ότι, η διαφορά των 51,5 ωρών που προκύπτει μεταξύ των εγκεκριμένων ωρών και του αριθμού των ατόμων, να καλυφθεί αποκλειστικά με αναγραφή στον κωδικό και δέσμευση επιβάρυνσης του δήμου.

Είναι αλήθεια ότι, με δική μας εισήγηση οι οικ. επ. διεξάγονται δια περιφοράς. Εμείς μεν, απηυδήσαμε περιμένοντας απαντήσεις που, είτε δια ζώσης, είτε δια περιφοράς ΔΕΝ δίνονται, η δε διοίκηση του δήμου απηλλάγη (νομίζει…) από την ενοχλητική διαρκώς θέτουσα ερωτήσεις, γι’ αυτό και απεδέχθη την πρόταση.

Το γεγονός πάντως, ότι η διενέργεια αυτών γίνεται δια περιφοράς, ουδόλως αφενός μεν απαλλάσσει εκ της υποχρέωσης απαντήσεως, αφετέρου, σε καμία των περιπτώσεων δικαιολογεί θέματα, εν μέσω θέρους, όπως:

 • Δαπάνες φωτεινού διάκοσμου!!! Μα τί φοβήθηκαν, μήπως έρθουν νωρίτερα τα Χριστούγεννα και δεν έχουν προμηθευτεί εγκαίρως τα νέας τεχνολογίας διακοσμητικά και εντελώς αχρείαστα; Πρόκειται δε, για επαυξημένη, διπλάσια δηλαδή, δαπάνη σε σχέση με την περσινή, ασφαλώς και με την προπέρσινη κ.ο.κ. έτοιμη δε, από τον Ιούλιο μήνα, ύψους 154.553,6€ με ΦΠΑ. Εν προκειμένω ταιριάζει, εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν, ως και το πετυχημένο, που έχει γράψει η προσφιλής συντάκτρια της Εβδόμης, καθρεπτάκια για ιθαγενείς… Ως ευνόητο, καταψηφίσαμε:

“ΟΧΙ, κάθε χρόνο υπάρχει επαναλαμβανόμενη δαπάνη του αυτού αντικειμένου και μάλιστα φέτος διπλάσια”.

 • Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας. Δαπάνη 201.700€ περίπου. Το θέμα είχε αποσυρθεί σε προηγούμενη επιτροπή άνευ εξηγήσεως. Οι ερωτήσεις μας όμως παρέμειναν ίδιες και αναπάντητες,  π.χ. τα ελαστικά γάντια, ως και οι μάσκες μίας χρήσης δεν έχουν υπερκαλυφθεί από τις αθρόες προμήθειες για την πανδημία; Υπερψηφίσαμε μεν, ξαναζητήσαμε όμως απογραφή αποθήκης.
 • Προμήθεια ειδών καθαριότητας και ευπρεπισμού για τις ανάγκες δήμου/νομικών προσώπων/σχολικών επιτροπών. Δαπάνη ύψους 265.200€ περίπου και τα ποσά να επιμερίζονται ως εξής:
  – ΔΗΜΟΣ 62.363€
  – ΟΑΠΠΑ 67.853€
  – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ (μόλις) 5.000€
  – Α/ΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 80.000€
  – Β/ΘΜΙΑ ΣΧΟΛ.ΕΠ. 50.000€

Και στην προηγούμενη προμήθεια θέταμε παρόμοιες ερωτήσεις, όπως και τώρα. Ούτε τότε απαντήθηκαν, ούτε τώρα, καμία πρωτοτυπία. Η τοποθέτησή μας: ΝΑΙ, λόγω του είδους της προμήθειας και πάλι όμως με την μερίδα του λέοντος να μην αφορά τους αθλητικούς χώρους, τον κοινωνικό ξενώνα (τα μικρότερα ποσά πάντα, δυστυχώς) ή την Α/θμια- Β/θμια σχολική επιτροπή εκπαίδευσης. Αντιλαμβανόμαστε απολύτως τις ανάγκες σε αναλώσιμα αλλά γιατί για στο ΔΗΜΟ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ υπάρχουν και πάλι προμήθειες στα:
1)επαγγελματική επιτοίχια αντλία
2) 19 τεμάχια-θήκες για χαρτιά INOX 1.890€
3) 10 τεμάχια-πινακίδες WET FLOOR….;
4) 15 κάδοι με πεντάλ 2.214€ κ.ο.κ.

Με μια κουβέντα, όσα δεν ανήκουν στα αναλώσιμα γιατί γίνεται εκ νέου προμήθεια;

 • Προμήθεια αντλιών θερμότητας, φωτιστικών και συστημάτων φωτισμού, ΑΠΕ και εξοπλισμού μέτρησης και καταγραφής.

Σχετικά με τις αντλίες θερμότητας είχε ρωτήσει στο ΔΣ ο επικεφαλής της παράταξης μας, Δ. Δαβάκης. Πρόκειται για συνολική δαπάνη 1.232.841€ με χρηματοδότηση έως 1.032.841€ από το πρόγραμμα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ανάμεσα στα προβλεπόμενα βάσει μελέτης κτίρια αναγράφονται οι τεχνικές υπηρεσίες, Βασ. Κων/νου, στη Βάρη, το κοινωνικών υπηρεσιών στη Βούλα, ενώ θα περιμέναμε να υπαχθούν μόνο και αποκλειστικά σχολικές μονάδες. Επιπλέον, οι εύλογες ερωτήσεις που θέσαμε δεν απαντήθηκαν στο ΔΣ, αντιθέτως, η αντιμετώπιση προς εμάς ήταν ΚΑΙ για αυτό το θέμα απαράδεκτη, δηλώσαμε το παρόν.

Κλείνοντας, σας ενημερώνουμε για ένα από τα πιο περίεργα θέματα που έχουμε διαβάσει σε οικ. επ. Τίτλος: Λήψη απόφασης για τη διαγραφή χρέους. Εισήγηση: Ζητείται διαγραφή χρέους επιβολής προστίμου για τοποθέτηση 4 πινακίδων, που επιβλήθηκε το (σωτήριο έτος) 2000!!!

Το επιβληθέν πρόστιμο είναι 2.447€ και οι προσαυξήσεις 1.233€ Στην δε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας διαβάσαμε πολλά και διάφορα και στο δια ταύτα (δεν παραθέτουμε στοιχεία ή λεπτομέρειες που ενδεχομένως θα καταστρατηγούσαν τα προσωπικά δεδομένα) :《 Με δεδομένο ότι η σχετική βεβαίωση έγινε στις 1-4-2016 η σχετική τριετία έληξε στις 31/12/2019 με συνέπεια την πλήρωση της απαίτησης του νόμου για την πάροδο του χρόνου της δυνατότητας της υπηρεσίας προς έρευνα και είσπραξη, της οφειλής και το ανέφικτο της είσπραξης που προκύπτει προδήλως από τα ελεγθέντα έγγραφα, το αίτημα της κας …μπορεί να ικανοποιηθεί.》

Ευνόητο, αν και με λάθη η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, ότι πρόκειται για χαριστική αντιμετώπιση. Η κυρία ενδεχομένως να δικαιούται απαλλαγής, όχι όμως για τους λόγους που επικαλείται η νομική υπηρεσία.

Θα επανέλθουμε την ερχόμενη εβδομάδα με συνοπτική αναφορά στις οικ. επ. αφού, αισίως φτάσανε τις 37!

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.

Leave a Comment

Scroll to Top