Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 30/7/2022

Αγαπητοί αναγνώστες,

το ΔΣ πριν την ανάπαυλα του Αυγούστου, διεξήχθη δια ζώσης την Δευτέρα 25-7. Η ημερησία δεν είχε πολλά, μα ούτε και τόσο ασυνήθιστα θέματα-με εξαίρεση ίσως, 2 ή 3.  Αντιθέτως, δυσάρεστη έκπληξη απετέλεσε το προ ημερησίας: “Αποδοχή πρότασης της εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ ΑΕ) σχετικά με την αξιοποίηση της <<Οργανωμένης Ακτής Βάρκιζας>>”

Καταρχάς, το θέμα έφτασε την τελευταία στιγμή, γεγονός που από μόνο του ορίζει απαξίωση. Ενα ζήτημα μείζον, το οποίο θα έπρεπε κατά βάση να τεθεί σε διαβούλευση!  Αντιθέτως ήρθε προς συζήτηση ως προ ημερησίας και λίγη ώρα πριν την έναρξη…για ποιό λόγο;;; Ούτε ο αφελέστερος θα πίστευε ότι η ΕΤΑΔ, απ’ όλες τις ημέρες και ύστερα από πολλούς μήνες αλληλογραφίας μεταξύ των, βρήκε εκείνη την ημέρα ν’ απαντήσει, δηλαδή στις 25-7…

Έπειτα, το θέμα αυτό καθαυτό, είχε δύο σκέλη:

 • Την τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης μεταξύ ΕΤΑΔ-δήμου, ύστερα από καταγγελία της σύμβασης, προφανώς από πλευράς δήμου (καμία σχετική ενημέρωση για εμάς τους κοινούς θνητούς). Αποσπασματικά επίσης, μας παρουσίασαν κάποια τμήματα αλληλογραφίας, κάπου γινόταν αναφορά για τις 20-4-2022, το έγγραφο του δήμου με το αίτημα (ή μέρος αυτού), μία “ορθή επανάληψη” από 3-5-2022 και τμήμα του σχεδίου οικονομικής αξιοποίησης (το ΙΙ. γιατί το Ι. έλειπε) και στο ΙΙΙ. Τροποποίηση της από 9/6/2017 σύμβασης παραχώρησης αναφορικά με την θέση “Βάρκιζα Ανατολικά της Ακτής”…επιγραμματικά,  αποσπασματικά και εννοείται χωρίς την σύμβαση.
 • Η δε, ορθή επανάληψη της 3-5 : Αίτημα απευθείας ανάθεσης μίσθωσης στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης του ακινήτου  ” Οργανωμένη πλαζ YABANAKI” επί της Εθνικής οδού 91 Αθηνών-Σουνίου, στην θέση “Ακτή Βάρκιζα” και “Βάρκιζα Ανατολικά της Ακτής”.

Μετά αναφέρει την τροποποίηση.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέροντο μεταξύ άλλων: Συνολική έκταση 94.865,42τ.μ.εκ των οποίων 4.984,39 σε ζώνη παραλίας και 5.003.5 σε ζώνη αιγιαλού. Στο έγγραφο ζητείτο διάρκεια παραχώρησης 36 ετών, με δυνατότητα παράτασης καθώς και 50% από τα πάσης φύσεως έσοδα.

Στο απόσπασμα δε, άλλης άγνωστης αλληλογραφίας διαβάσαμε: το ετήσιο μίσθωμα που θα παίρνει η ΕΤΑΔ 825.000€ και αναπροσαρμογή του κάθε 12 χρόνια.

Η ΕΤΑΔ απάντησε (στο μόνο έγγραφο που μας παρουσίασαν εκ μέρους της):

 • Διάρκεια, 25 έτη χωρίς παράταση
 • Μίσθωμα, 850.000€
 • Επένδυση, 3.000.000 κατ’ ελάχιστον και…
 • ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΗ Η ΛΥΣΗ της ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΚΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑΣ και η ΣΥΝΑΨΗ ΝΕΑΣ με
 1. Διάρκεια 25 έτη χωρίς παράταση
 2. Μίσθωμα 50%
 3. Υποχρέωση υλοποίησης συνολικής Μελέτης Διαμόρφωσης και για τα ΔΥΟ ακίνητα με την ολοκλήρωση της οποίας θα επαναπροσδιορισθεί το ελάχιστο εγγυημένο μίσθωμα στην ελεύθερη ακτή. Ετσι ωραία λοιπόν, μας ζητήθηκε να αποδεχτούμε την ακόμη ωραιότερη πρόταση της ΕΤΑΔ…

Ο Δ. Δαβάκης κατήγγειλε ότι ο χώρος των ακτών στενεύει, συρματοπλέγματα θα μπουν για τους δημότες σε άλλη μία παραλία, θύμισε το σκανδαλώδες της Α πλαζ Βούλας και κάμπινγκ, δηλαδή, την χαριστική τροποποίηση σύμβασης, ως και την αρχική – το είχαμε καταγγείλει και καταψηφίσει, δυστυχώς όμως το βρίσκουμε τώρα μπροστά μας. Ζήτησε επίσης, το επιχειρηματικό πλάνο, “αν υπάρχει”, για την παραλία της Βάρκιζας.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ την εισαγωγή του θέματος,  ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ διαμαρτυρόμενοι και το θέμα.

                Ερωτήσεις προ ημερησίας

  Ο επικεφαλής της παράταξης μας, Δ. Δαβάκης, έθεσε ερωτήματα/θέματα μεταξύ αυτών και τα εξής:

 • Δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των εργολάβων/αναδόχων έργων και των εργολάβων έργων δημοσίου, έτσι ώστε να μην ξανασκάβονται οι δρόμοι για κάθε εργολαβία.
  Η απάντηση, συνήθης αναμενόμενη, φταίει η εργολαβία για τις οπτικές ίνες…
 • Για τον τεχνικό ασφαλείας ρώτησε ο Δ. Δαβάκης, αν υπάρχει, αν έχει υπογράψει σύμβαση κ.ο.κ.
  Απάντησε ο Λουδοβίκος πως, όλα καλά και όλα ανθηρά… Όταν ζήτησε όμως τα βιβλία παρατηρήσεων του τεχνικού ασφαλείας, ο δήμαρχος υποσχέθηκε και πάλι ότι θα τα χορηγήσει… τουλάχιστον αυτή την φορά να μην είναι σαν όλες τις άλλες… λέμε τώρα…
 • Για τις αντλίες θερμότητας, δαπάνη ύψους 1.700.000€ περίπου, έχουν παραληφθεί και συνδεθεί; Ρώτησε και πάλι ο επικεφαλής μας.
  Δεν γνώριζε λεπτομέρειες  ο άρχων και παρέπεμψε στον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων.
 • Τί γίνεται με τα drones, έχει υπογραφεί σύμβαση, η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία προσωπικών δεδομένων; Καταιγισμό ερωτημάτων έθεσε ο Δ. Δαβάκης. Παραδέχτηκε η δημοτική αρχή ότι η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη – με ό,τι αυτό συνεπάγεται – διαβεβαίωσε ότι, οι χειριστές έχουν ανώτατο επίπεδο κατάρτισης.
 • Συμπλήρωσε για την ερώτηση των θερμικών καμερών, το αναμενόμενο, όλα βαίνουν καλώς…

   Για όλα αυτά ζητήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές, οι συμβάσεις, οι μελέτες, το νομοθετικό πλαίσιο και ό,τι άλλο διασφαλίζει το ορθό και διαυγές των σχετικών θεμάτων. Εάν τυχόν, λάβουμε κάτι, θα αποτελέσει μετά βεβαιότητας την μεγίστη των ειδήσεων σε τοπικό επίπεδο!

 • Στην ερώτηση για τις αναδασωτέες εκτάσεις και την διαφορά των 1.500 περίπου στρεμμάτων ανάμεσα σε καμένα και αναδασωτέα, απάντησε ότι, τα υπόλοιπα είναι χορτολιβαδικά και η επιλογή έγινε από το δασαρχείο.

Σ.Σ. Πάντως όλα χρήζουν έγκαιρης αποψίλωσης, η οποία δυστυχώς δεν έγινε πριν την πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου, μην ξεχνιόμαστε…

 • Τέλος, για τις τιμές στην πλαζ Βουλιαγμένης, επανέφερε το θέμα ο Δ. Δαβάκης και φυσικά ο άρχων απήντησε με τα γνωστά… οι δημότες δεν πληρώνουν και δεν πρέπει να πληρώνουν αυτά που ζητάει η “κακιά” ΕΤΑΔ.

Σ.Σ. Αυτή η σχέση αγάπης και μίσους με την ΕΤΑΔ…

                          Ημερήσια

  Αναφερόμαστε επιλεκτικά και συνοπτικά.

 – Λήψη απόφασης για την αναπροσαρμογή δικαιωμάτων διαρκούς χρήσης οικογ. Τάφων / οστεοθυρίδων στα κοιμητήρια των δημοτικών ενοτήτων.

Καταρχάς, είχαμε καταψηφίσει ήδη στην 30η οικ. επ. 20-7, με το εξής σκεπτικό: Διαφωνούμε με την ύπαρξη διαφορετικών τιμολογίων μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων. Ακόμη περισσότερο, με την αναπροσαρμογή  επί αυτών των διαφορετικών τιμών.

  – Λήψη μέτρων προστασίας από οχλούσες δραστηριότητες για την δημ. ενότητα Βούλας κατά την θερινή περίοδο, 1-8 έως 31-8, υπερψηφίσαμε ήδη από την ΕποιΖω. Πριν όμως ο αλέκτωρ …. το επόμενο θέμα: Εξαίρεση για τις εργασίες στην Α πλαζ Βούλας…! Ολα με δύο μέτρα… Αξίζει να αναφέρουμε ότι, η εξαίρεση προβλέπει απεριόριστη σχεδόν κίνηση των φορτηγών, ακόμη και στις ώρες κοινής ησυχίας! Ενώ, για τις μεγάλης όχλησης εργασίες επιτρέπει από Δευτέρα έως Παρασκευή και από 7:30 έως 15:00. Καταψηφίσαμε στην ΕποιΖω και φυσικά και στο ΔΣ. Μάλιστα ο Δ. Δαβάκης είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει αντιφατικότητα, τον κανονισμό τον κάνετε κουρελού… πρέπει να τηρούμε τον κανονισμό απαρέγκλιτα!

Και κάπως έτσι, κλείνει η σύντομη αναφορά στο ΔΣ του δήμου των θαυμάτων…

Την επόμενη εβδομάδα, θα κάνουμε μία σύντομη αναφορά σε θέματα των οικ. επ. που δεν έχουν αναφερθεί άμεσα ή έμμεσα παρουσιάζουν όμως, ενδιαφέρον έως τότε…

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.

Leave a Comment

Scroll to Top