Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 23/7/2022

Αγαπητοί αναγνώστες,

εν μέσω ενός (ακόμα, δυστυχώς) πύρινου θέρους, σας ενημερώνουμε σταχυολογώντας θέματα των οικονομικών επιτροπών ειδικού ενδιαφέροντος.

                  23η οικονομική, 8-6-2022

  • Έγκριση μελέτης, τεχνικών προδιαγραφών και των όρων για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ΙοΤ δικτύου… Όπου  ΙοΤ= Internet of Things.

 Είναι γνωστή η αρέσκεια της διοίκησης σε εξεζητημένες προμήθειες (εσχάτως, τα ντρόουνς ήρθαν στην πόλη μας – άλλο θέμα αυτό…) κυρίως ηλεκτρονικού προσανατολισμού…Αλλά η συγκεκριμένη ήταν… Πρόκειται για δαπάνη 247.244€ που πλαισιώνει με σύστημα νέας τεχνολογίας αισθητήρων και συσκευών, μέσω εναλλακτικών δικτύων τη δημιουργία της “έξυπνης πόλης”… όπως οι “έξυπνοι κάδοι” …    

Διαβάσαμε με προσοχή τα πολυσέλιδα επισυναπτόμενα εκατοντάδων σελίδων ομολογουμένως όμως, εμείς ως κάτοικοι της έξυπνης πόλης δεν καταφέραμε να διεισδύσουμε στο βάθος του θέματος! Τοποθετηθήκαμε (με δισέλιδο παρατηρήσεων/ερωτήσεων) ως εξής:

“Η εξαιρετικά εξειδικευμένη υπηρεσία επιφέρει αναπόφευκτα δυσκολίες (…)《 διότι το μεγαλύτερο μέρος της πολυπλοκότητας δεν είναι ορατό στον διαχειριστή》(κατά παραδοχή της μελέτης). Επίσης, το εξειδικευμένο του πράγματος απαιτεί πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό και οι ώρες εκπαίδευσης (που προβλέπονται) δεν επαρκούν.

Μετά την περιγραφή των 19 πυλών αναφέρεται πως απαιτείται προστασία εξαρτημάτων, είναι εντός δαπάνης;

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, πόση ώρα χρειάζεται για την επανεκκίνηση του συστήματος;

Η συντήρηση του συστήματος προβλέπεται από 1 έως 3 έτη, ασαφές, ως και τα κριτήρια επιλογής”.

Ακολουθούν άλλες αρκετές παρατηρήσεις και καταλήγουμε:

“Πώς διαφυλάσσεται η εμπιστευτικότητα των πληροφοριών; Καταψηφίζουμε, δεν διασφαλίζονται τα θεμελιώδη”.

Καταψηφίσαμε λοιπόν, ακριβώς επειδή δεν διαφυλάσσονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Το ίδιο ζήτημα, για την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών, έχουμε θέσει για το αρχείο του δήμου που “μετανάστευσε”, επίσης και για τα ντρόουνς (στο πλαίσιο της 30ης επιτροπής και όχι πως ήρθαν για έγκριση αλλά απαντώντας στην αυτοδιαφήμιση του γνωστού).

 Πάντως για τα συστήματα, εισηγηθήκαμε την απόσυρση της προμήθειας μέχρις ότου αποσαφηνιστούν τα θεμελιώδη, σαφώς και δεν έγινε…

Σε αυτή την επιτροπή διαβάσαμε και για τους όρους δημοπρασίας για την εκμίσθωση των δημοτικών ακινήτων

α. στην πλατεία Α. Αποστολάτου

β. στην πλατ. Γεωργακοπούλου και τα δύο στη Βούλα.

Ενώ δε, σε αυτή την πρώτη εμφάνιση των όρων για την προκήρυξη δημοπρασίας διαβάσαμε για το μεν

α. 8.400€ τιμή εκκίνησης, 105 τ.μ., αλλά για το

β. 12.000€ για 23.5 τ.μ.

Ρωτήσαμε μήπως πρόκειται για λάθος και πότε θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία. Τελικά σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή σε άλλη επιτροπή ήρθαν τα ποσά ανάποδα εντέλει όμως, σε τρίτο χρόνο οι δημοπρασίες κηρύχθηκαν άγονες, μα πώς έγινε;…

Με την ευκαιρία και μιας και μιλάμε για όρους διαγωνισμών, με σαφήνεια αναφέρεται σχεδόν για κάθε διαγωνισμό: Περίληψη της διακήρυξης θα δημοσιευτεί στον τύπο, σε μία ημερήσια και μία εβδομαδιαία εφημερίδα, δεν πιστεύουμε να υπάρχει άλλη με κατοχυρωμένο τέτοιο δικαίωμα πλην της Εβδόμης….

  • Το τελευταίο θέμα που σας επικοινωνούμε από αυτή την επιτροπή: Παράταση ολοκλήρωσης της σύμβασης για τη λειτουργική αναβάθμιση, ανακαίνιση και διαμόρφωση σχολικών κτιρίων.  Στην έγγραφη, πρωτοκολλημένη απάντησή μας αναφέρουμε:

“Δεν συμφωνούμε για την εξάμηνη παράταση που αιτείται ο ανάδοχος για το έργο. Μετά την επανέναρξη των σχολείων, τον 9ο του ’22, θα συντρέξουν και πάλι οι ίδιοι λόγοι καθυστέρησης, τους οποίους επικαλείται ο ανάδοχος, ήτοι, δεν μπορεί να εκτελέσει εργασίες λόγω της λειτουργίας των σχολείων. Επομένως εισηγούμαστε τρίμηνη παράταση και αποπεράτωση των εργασιών μέχρι το τέλος Αυγούστου, άλλως καταψηφίζουμε.”

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε την αντιμετώπιση που είχαμε από άλλο μέλος της επιτροπής…! Το ζήσαμε και αυτό!

                     26η οικ.επ.29-6-2022

  Σε αυτή την επιτροπή εμφανίστηκε προς έγκριση ο απολογισμός του ’21. Κάποιες δαπάνες σας έχουμε παρουσιάσει με την ευκαιρία του “κέντρου σαβούρας” αποδεικνύοντας πόσο ακριβά μας κοστίζει η διαχείριση των εν γένει αποβλήτων. Εν προκειμένω, η αιτιολόγηση της καταψήφισης μας ήταν:

“Δεδομένου ότι έχουμε καταψηφίσει σειρά δαπανών σε απόλυτη συνάρτηση και συνάφεια με τον απολογισμό έτους 2021, καταψηφίζουμε. Παραδείγματα: Ο δανεισμός 995.000€ για την αγορά του οικοπέδου στη Βάρκιζα. Συνεπακόλουθα η αποπληρωμή του ποσού αυτού, χρεωλύσια 117.967€, οι τόκοι προς την τράπεζα 14.484€ κ.ο.κ. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες για προγράμματα με τα οποία διαφωνούμε, π.χ.

Παροχή υπηρεσίας για την εναλλακτική αξιοποίηση πράσινων & οργανικών αποβλήτων 112.592€.

Υπηρεσίες συμβούλου για την οργάνωση δράσεων υποστήριξης ευαισθητοποίησης & επιβράβευσης για την διαλογή στην πηγή με χρήση ψηφιακών εφαρμογών 45.198€

Δημοτική Συγκοινωνία ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτής 168.510€

Προμήθεια γεφυροπλάστιγγας 53.833€, Λυόμενες χοάνες 81.180€, Συστήματα ζύγισης 34.872€/72.779€”

  Πέραν αυτών, στους πίνακες και στα πληρωθέντα διαβάσαμε:

  • Καταπολέμηση ασθενειών πεύκων & φοινικοειδών 2021 = 13.443€
  • Εργασίες κλαδέματος & κοπής ψηλών δέντρων = 144.420€
  • Προμήθεια φυτών, σπόρων, κηπευτικού χώματος, ειδών φυτοπροστασίας/λίπανσης, λοιπών υλικών πρασίνου & υλικών φυτωρίου =  178.484€
  • Προμήθεια υλικών αυτόματου ποτίσματος =  38.097€.

Και για να μην σας ζαλίζουμε άλλο με αριθμούς, επαναλαμβάνουμε ένα από τα πρωταρχικά σημεία της αντίληψης μας για τον τόπο μας: Η υπεραξία της περιοχής μας συνίσταται

Α) στο όμορφο δαντελωτό παράκτιο μέτωπο, το οποίο πλέον δεν διαθέτει παρά ελάχιστο τμήμα ελεύθερης πρόσβασης λόγω της μίσθωσης και υπερεντατικής εκμετάλλευσης από τους πάσης φύσεως επενδυτές.

Β) στον χαρακτήρα της ολοένα δυστυχώς συρρικνούμενης κηπούπολης και στον επίσης μειούμενο φυτικό πλούτο, μοναδικής αξίας, όπως η χαλέπιος πεύκη.

Αυτά, αμφότερα, οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού και ζητούμε την δική σας αρωγή.

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.

Leave a Comment

Scroll to Top