Senatory Poll
Pier Goodmann
PARTY SECRETERY
[totalpoll id="1868"]
Vote Now

Αγαπητοί αναγνώστες,

οφείλουμε ακόμη θέματα από την 21η οικ. επ. η οποία πράγματι, είχε τον ατελείωτο…

   Η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Πράσινο Ταμείο “Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2021-2022” βρισκόταν στον αύξοντα αριθμό 12 της πρόσκλησης. Αμέσως μετά (αυξ. αρ. 13) η Έγκριση μελέτης/ τεχνικών προδιαγραφών της αυτής πρότασης. Προτείναμε να συζητηθούν μαζί καθώς, δεν μπορούσε να εγκριθεί η υποβολή μίας πρότασης, το περιεχόμενο της οποίας θα “συζητείτο” εκ των υστέρων…κανείς δεν άκουσε…

Μήπως γιατί το πάντα προκαθορισμένο αποτέλεσμα επιτρέπει κάθε “πρωθύστερο σχήμα” και όχι μόνο;…

Σημειωτέον ότι, πρόκειται για δαπάνη ύψους 963.157€ και από αυτό το ποσό η χρηματοδότηση αφορά μόλις τις 199.054€ (πράσινο ταμείο).

Δεν θα διαμαρτυρηθούμε για την καθυστερημένη αποστολή της μελέτης, ούτε για το “πρωθύστερον” για το οποίο δεν εισακουστήκαμε… Με βεβαιότητα όμως διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι: θέσαμε σειρά ερωτήσεων που όχι μόνο δεν απαντήθηκαν αλλά σε κατοπινή άλλη συνεδρίαση, αμφισβητήθηκε το ότι θέσαμε ερωτήσεις…καταλαβαίνετε πλέον γιατί πρωτοκολλούμε ακόμη και στις δια ζώσης συνεδριάσεις τις τοποθετήσεις/ερωτήσεις των θεμάτων… Επί της ουσίας πρόκειται για την Φυτοτεχνική Ανάπλαση πλατειών, πάρκων, κοινοχρήστων χώρων και Αναβάθμιση του Αστικού Εξοπλισμού αυτών, μα, τί μας θυμίζει, τί μας θυμίζει… Οι δε χώροι προς αναβάθμιση είναι οι εξής:

ΒΟΥΛΑ

  • Οι πλατείες Νυμφών, Ρόδων.
  • Η πλατεία, στην συμβολή των οδών Δημοκρατίας, Αλυος και Άργους, όπως και ο κοινόχρηστος χώρος μεταξύ των οδών Κόδρου-Θεσσαλίας θα τύχουν φυτικού υλικού, αυτόματης άρδευσης, ξύλινης πέργκολας, αστικού εξοπλισμού.
  • Ο χώρος πρασίνου μεταξύ των οδών Κρόνου κ Δημητρακοπούλου.
  • Ο χώρος πρασίνου μεταξύ των οδ. Αλαμάνας και Λ. Κατσώνη.
  • Ο κοινόχρηστος χώρος στη συμβολή των οδ. Δραγατσανίου και Παπανικολή.

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

  • Η πλατεία Ευτέρπης στη συμβολή των οδ. Πανδώρας κ Υακίνθου

ΒΑΡΗ

  • Ο κοινόχρηστος χώρος στη συμβολή των οδ. Πανδώρας κ Δάφνης.
  • Ο κοινόχρ. χώρος στη συμβολή των οδ. Προύσσης κ Βυζαντίου
  • Ο χώρος πρασίνου στη συμβολή των οδ. Ηρας κ Θέμιδος (Βάρκιζα).

Αυτή ήταν η περιγραφή στην υποβολή της πρότασης. Στη πολυσέλιδη μελέτη όμως, διαβάσαμε κάποια διαφοροποιημένα σημεία, για τα οποία ρωτήσαμε όπως, σχετικά με τα υπαίθρια όργανα εκγύμνασης που τοποθετούνται μόνο: Στην πλατεία των οδών Κόδρου και Θεσσαλίας και στον χώρο πρασίνου μεταξύ των οδ. Αλαμάνας κ Λ. Κατσώνη, τα 2 σημεία στη Βούλα. Το τρίτο (μάλλον σετ) οργάνων μπαίνει στο μοναδικό σημείο της Βουλιαγμένης. Αποσαφηνίζουμε ότι, περιγράφοντο τα όργανα γυμναστικής ανά είδος / ποσότητα και Καλλισθενικά (2 στο σύνολο) που είναι όμως πολυόργανα. Ανάμεσα στις αρκετές ερωτήσεις που θέσαμε ήταν και σχετικά με τα πολυόργανα. Άλλες: – Τί περιλαμβάνει ο όρος αστικός εξοπλισμός για τα σημεία όπου δεν αναφέρονται όργανα εκγύμνασης;

-Συνολικά πόσα είναι τα όργανα, πρόκειται για 8 ή 16;

-Οι σταθεροποιημένοι χωμάτινοι διάδρομοι ΔΕΝ  πρέπει να τοποθετηθούν σε έδαφος με κλίση γιατί σημειώνεται επικίνδυνη ολισθηρότητα όπως στην πλ. Ζησιμοπούλου, Βάρκιζα. Δαπάνη 30.000€

-Γιατί γίνεται προμήθεια όλων των ΠΟΟΔΩΝ-ΒΟΛΒΟΔΩΝ-ΑΓΡΟΣΤΟΔΩΝ, ενώ θα μπορούσαν αυτά να παράγονται στο δημοτικό φυτώριο; Δαπάνη κατηγορία 1+2=10.500€

-Γιατί περιλαμβάνεται η εκρίζωση κομμένων δέντρων στη μελέτη, δεν υπάρχει ριζοκόφτης και χειριστής του μηχανήματος; Δαπάνη εκριζώσεων, 3.400€

Σημειώσαμε επίσης: “Είμαστε αντίθετοι στην υπέρμετρη χρήση του χλοοτάπητα. Χρειάζεται πραγματικά μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει εναλλακτική π.χ. σημεία απόληξης τσουλήθρας/κούνιες στις παιδικές χαρές”. Σας ενημερώνουμε δε, ότι η συνολική δαπάνη για όλα τα είδη του χλοοτάπητα, συνθετικοί/ημισυνθετικοί, αγγίζει τις 125.000€.

Αλλά και τις εργασίες που προβλέπονται στη μελέτη τις βρήκαμε υψηλές.

Εργασίες τοποθέτησης υπόγειων σταλλακτοφόρων, προετοιμασίας χώρων φυτεύσεων, χειρωνακτική εκσκαφή και οι φυτεύσεις φτάνουν τις 137.145€.

Η τελευταία παρατήρηση γι’ αυτή τη μελέτη αφορά την προμήθεια διπλής βρύσης από χάλυβα και για χρήση από ΑμεΑ, 10 κομμάτια προς 1.900€ έκαστο, σύνολο 19.000€ Δηλαδή, είμαστε βέβαιοι πως οι ΑμεΑ θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις βρύσες ή μήπως θα παρεμβάλλονται εμπόδια, σκαλάκια κ.α. που θα τους αποτρέπουν εκ της χρήσεως;

  Μελέτη αντιστήριξης πρανών και αποστράγγισης υδατικών πιέσεων.

  Και αυτό το θέμα ήρθε καθυστερημένα αλλά η καθυστέρηση ήταν το μικρότερο κακό… Πρόκειται για απευθείας ανάθεση (της μελέτης) ύψους 37.138€ με ΦΠΑ και αφορά την “αντιστήριξη του τοιχίου πλησίον των κερκίδων στο ΔΑΚ Βουλιαγμένης”. Ζητήσαμε και πάλι την συνδρομή του καθ’ ύλην αρμοδίου κ. Πέτροβιτς, ο οποίος και κατέδειξε το σαθρό της μελέτης γιατί πολύ απλά ό,τι παρουσιάστηκε αφορούσε τοίχο κτιρίου! Επίσης, δεν υπήρχε γεωτεχνική μελέτη ακριβώς γι’ αυτό που περιγράφει ο τίτλος δηλαδή, την αντιστήριξη πρανών, ομοίως μελέτη υδατικών πιέσεων. Η τοποθέτησή μας επί του θέματος τελείωνε με την επισήμανση ότι, καταψηφίζουμε γι’ αυτούς τους λόγους και “επειδή πρόκειται για γήπεδο όπου αθλούνται παιδιά, θα έπρεπε η μελέτη να είναι ενδελεχής”.

  Ακόμη και το τελευταίο θέμα αυτής της συνεδρίασης ήταν προβληματικό! Παράταση της σύμβασης “Προμήθεια & Εγκατάσταση Αναβατορίων στο 1ο Γυμνάσιο Βούλας & στο 1ο Γυμνάσιο Βάρης”.

  Το πρόβλημα συνίστατο στο ό,τι η απευθείας ανάθεση, ύψους 28.768€ (λάβαμε γνώση με την ευκαιρία της αιτούμενης παράτασης) υπεγράφη στις 23-2-2022 με διάρκεια 5 μηνών και δικαίωμα παράτασης 2 επιπλέον, ήρθε όμως, το αίτημα στις 10-5 για κανένα λόγο… Προφανώς έγινε λάθος στις ημερομηνίες… Εμείς πάντως, υπερψηφίσαμε υπό τον όρο ότι, η όποια εργασία θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να έχει τελειώσει πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

  Σε αυτό το σημείο, κανονικά, θα αναφερόμασταν σε άλλη οικονομική επιτροπή κόλαφο… Οι δυσάρεστες εκπλήξεις όμως, της διοίκησης δεν σταματούν… Έτσι λάβαμε και ηλεκτρονική ειδοποίηση για παρουσίαση του “υπό διαβούλευση” σημείου διαχείρισης και όπως περιγράφεται, Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου (ΟΠΣ) για επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, επεξεργασία και επισκευή υλικών, πωλήσεις αυτών(;) κ.ο.κ. σε δημοτικό οικόπεδο 1.600 μ. ΑΛΛΑ με ιδεατό χώρο 2.500 μ.

Επειδή πραγματικά στερούμεθα νοσηρής φαντασίας, αδυνατούμε να καταλάβουμε καταρχάς, πώς, σε χώρο που λειτουργεί επιχείρηση και με άλλα, κατά την γνώμη μας, εμπόδια [π.χ. επιτρέπεται η χωροθέτηση εντός αστικού ιστού ΚΥΡΙΩΣ πλησίον καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως έχει διαμορφωθεί η οδός Αναγυρούντος]  Επιτρέπεται λοιπόν, η δημιουργία ενός τέτοιου “κέντρου” όπου θα λειτουργήσει ένα, γιουσουρούμ να το πούμε, κέντρο σαβούρας ίσως…; Έπειτα, γίνεται μία εκδήλωση παρουσίασης για διαβούλευση, την στιγμή κατά την οποία δεν έχει στοιχειωδώς συνεδριάσει η επιτροπή διαβούλευσης (τύποις, αλλά λέμε…)

Επιπροσθέτως, το ότι ο από την Βούλα προερχόμενος δήμαρχος δεν ενδιαφέρεται για την Βάρη, είναι γνωστό τοις πάσι. Εξάλλου και την Βούλα “περιποιείται” με εντατικούς ρυθμούς… Αλλά το να φτάσει σε τέτοιο σημείο… Μήπως, τα εργαστήρια, που αναφέρονται στην ανακοίνωση, συνδέονται με κάποιο τρόπο με την πρόθεση λειτουργίας δημοτικού ΙΕΚ; Μήπως ο περαιτέρω υποβιβασμός της περιοχής ήταν εξαρχής στα σχέδια αυτής της διοίκησης αλλά οι καλοπροαίρετοι ψηφοφόροι που τον υποστήριξαν στη Βάρη περισσότερο, έναντι των άλλων δημοτικών ενοτήτων, δεν κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τις πραγματικές προθέσεις του…; Η μήπως εντέλει, πρόκειται για μία “προσχηματική” εκδήλωση παρουσίασης του ΟΠΣ για να αποπροσανατολιστεί η τοπική κοινή γνώμη;…

Οι αρχές μας επί του θέματος είναι αταλάντευτες ήδη από την πρώτη κρούση του δημάρχου για τέτοιου είδους χρήση. Οι λόγοι της αντίθεσής μας σαφείς και ξεκάθαροι:

Α. Το σημείο βρίσκεται σε διαμορφωμένη τοπική αγορά της ΔΕ Βάρης με λειτουργούντα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Β. Ο χώρος των 1.600 τ.μ. είναι πολύ μικρότερος του ενδεδειγμένου.

Γ. Το κυριότερο που υποτιμά η διοίκηση είναι η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων στο σημείο.

Εμείς πάντως θα παραστούμε ως οφείλουμε και θα σας ενημερώσουμε εμπεριστατωμένα.

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.

Top Related Post

Leave A Comment