
Αγαπητοί αναγνώστες,
μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα ζήσαμε μία παραλίγον τραγωδία στον τόπο μας, γλιτώνοντας “παρά τρίχα” από την πύρινη λαίλαπα, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες ζωές γιατί τις υλικές ζημιές δεν τις αποφύγαμε… Πολλά στρέμματα, δυστυχώς, δασώδους και αναδασωτέων εκτάσεων από πυρκαγιές παρελθόντων ετών, κάηκαν και αυτό θα το πληρώσουμε όλοι μας και πολύ ακριβά. ΘΛΙΨΗ…
Ενδεχομένως δεν είναι ακόμη η στιγμή απόδοσης ευθυνών αλλά με βεβαιότητα είναι η ώρα για τους έχοντας την αρμοδιότητα, να κάνουν ενδοσκόπηση στα πεπραγμένα τους και οπωσδήποτε αυτοκριτική στον τομέα της πρόληψης, αποκλειστική ευθύνη των αυτοδιοικήσεων.
Ο επικεφαλής της παράταξης μας, Δ. Δαβάκης, βρέθηκε άμεσα στο σημείο, το περασμένο Σάββατο και εν μέσω πυρκαγιάς στο Πανόραμα Βούλας, απ’ όπου η φωτιά πέρασε με κατεύθυνση προς το Χέρωμα της Βάρης. Συνέδραμε στην εκκένωση του Πανοράματος και με όποιο άλλο τρόπο ήταν εφικτό καθώς, η ευθύνη όλων τούτων ανήκει στον μηχανισμό της διοίκησης και της Πολιτικής Προστασίας, μιλάμε για τη διαχείριση της κρίσης σε τοπικό επίπεδο.
Οι εθελοντές πυροσβέστες και οι ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ της Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό επίπεδο πάντα, αντεπεξήλθαν στις δύσκολες περιστάσεις. Αλλωστε, αυτή την έννοια έχει η συμμετοχή τους, αφού γνωρίζουν τις διόδους προσέγγισης των σημείων και τις διόδους διαφυγής.
Εντούτοις, οι ριπές του αέρα ήταν επαναλαμβανόμενες και ισχυρές, σε ανάγλυφο με ιδιαιτερότητες αλλά, όπως έχουμε επισημάνει πλειστάκις, τα καιρικά φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και πιο έντονα, βάσει διεθνών ερευνών και με κοινή διαπίστωση πλέον. Επομένως, με τα νέα δεδομένα πρέπει να προνοήσουμε και η αυτοδιοίκηση με αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο, επαναλαμβάνουμε, υποχρεούται να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά την πρόληψη και όχι τρία βήματα πίσω. Μεγάλο μπράβο όμως, στα εναέρια μέσα και στα πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, ως επίσης και στην Ελληνική Αστυνομία, που καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, οδήγησαν στην επιτυχή εκκένωση του Πανοράματος.
Κάποια θέματα από το ΔΣ, 30-5-2022, στα οποία οφείλουμε μία αναφορά.
– Σχετικά με την χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης στην πρώην βίλλα Κατσουλάκου.
Οπως σας έχουμε ενημερώσει επί του θέματος, η τοποθέτηση της παράταξής μας ήταν αρνητική. Η δε, αντιπρότασή μας ήταν η δημιουργία αποκλειστικά χώρου πρασίνου, δηλαδή πάρκου. Οταν η διοίκηση του δήμου πήρε δάνειο 995.000€, για το οποίο επίσης είμασταν αρνητικοί, είχε δηλώσει ότι, ήταν μία εκπληκτική ευκαιρία ν’ αγοραστεί “φθηνή γη” και πως θα αξιοποιούσε την έκταση αυτή, ευρισκόμενη στην καρδιά της εμπορικής δραστηριότητας στην Βάρκιζα, φτιάχνοντας πολιτιστικό κέντρο ή πάρκινγκ (υπόγειο) ή και ολίγον από πάρκο… Η έκταση είναι περί τα 1.000 τ.μ. Στην εισήγηση του θέματος διαβάσαμε ότι, υπάρχει δυνατότητα ανέγερσης κτιρίου 950 τ.μ. δηλαδή, 500 κυβικά μπετόν.
“Ουσιαστικά έως ότου γίνει πολιτιστικό κέντρο το εν λόγω οικόπεδο ο Δήμος μας απαλλάσσεται από μία μεγάλη επιβάρυνση μπετόν”.
Μετά όμως;;; Προφανώς, δεν θα απαλλάσσεται…
Αναφέρεται επίσης, ότι ο αριθμός των θέσεων θα είναι 19, “μικρός αριθμός” – όπως χαρακτηρίζεται στην ίδια εισήγηση – και τα υφιστάμενα δέντρα 7 – μιλάμε για όμορφα, υγιή και μεγάλα πεύκα κατά βάση – αλλά θα τοποθετηθούν επιπλέον 19 δέντρα υψηλής (εν δυνάμει) ανάπτυξης!
Επισημαίνουμε τα εξής:
Η επονομαζόμενη “πλατεία” στο κάτω μέρος έως την παραλιακή, στην οποία τοποθετήθηκαν τέτοιας υψηλής ανάπτυξης δέντρα, παρουσιάζει εικόνα “τσιμεντονησίδας”. Τα δέντρα “υπανάπτυκτα”, κυριαρχεί το τσιμέντο και αυτό το παράτερο γλυπτό, ουδεμία σχέση έχον με την περιοχή και σύμφωνα με την δική μας αισθητική, ακαλαίσθητο!
Αντί λοιπόν, να χωροθετηθεί πάρκο, μήπως και “ξεκουραστεί λίγο το μάτι”, μήπως και ισοφαριστεί η αποτυχία της “πλατείας” ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΟΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ. Και μέχρι να γίνει το πολιτιστικό κέντρο – μήπως καλύτερα να μην γίνει – θα χωροθετηθεί άλλο ένα πάρκινγκ από τα πολλά σε κοντινή απόσταση; Παραλογισμός…
– Τον κανονισμό περί οχλουσών δραστηριοτήτων και ηχορύπανσης τον καταψηφίσαμε ομοίως. Καταρχάς, ως άκαιρο καθώς, προβλέπεται μεταβατική διάταξη, που αφορά όλες τις άδειες παράτασης ωραρίου χρήσης-λειτουργίας μουσικής που έχουν ήδη χορηγηθεί και ισχύουν. Προβλέπεται: “δίδεται χρονικό (διάστημα) 30 ημερών για την υποβολή αίτησης για την χορήγηση νέας σχετικής άδειας παράτασης ωραρίου χρήσης-λειτουργίας μουσικής”. Ποιό το νόημα του να έρχεται την παρούσα στιγμή ένας νέος κανονισμός;
Σχετικά με τα πυροτεχνήματα θα επιτρέπονται τα χαμηλού θορύβου ΑΛΛΑ από 1-1-2023. Αρα και έως τότε;
Μέχρι που γελάσαμε με το εξής: Ξυλορακέτες, άρθρο 24: Απαγορεύεται η χρήση ξυλορακέτας στο παραλιακό μέτωπο του Αγ. Νικολάου και στον κόλπο Μαλτσινιώτη στη ΔΕ Βουλιαγμένης. Λίγο πιο πριν, στην “ημι-ιδιωτική” παραλία, εφαπτόμενη της Β πλαζ, επιτρέπονται οι ξυλορακέτες;
Εξάλλου, ο κ. Πέτροβιτς κατέδειξε στην ΕΠοιΖω μία σειρά ελλείψεων του κανονισμού, ως προς άλλες πηγές ηχορύπανσης αλλά και φωτορύπανσης, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται, μα ούτε καν τις αγγίζει αυτός ο κανονισμός.
Εν κατακλείδι, άλλη μία αποτυχημένη απόπειρα της διοίκησης για τη διαχείριση θέματος που συντελεί στην ποιότητα της ζωής μας. Δεν αντιλαμβανόμαστε την σκοπιμότητα, εκφράζουμε δε τον φόβο, μήπως και εξυπηρετείται άλλος σκοπός μη προφανής, τον οποίο αδυνατούμε να εντοπίσουμε. Η μέχρι τούδε πορεία αυτής της διοίκησης μας έχει επιφυλάξει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις γιατί να αποτελέσει αυτό το θέμα εξαίρεση; Θα δείξει…
Εις το επανιδείν και επαναγράφειν
Ι. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.