Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 3/6/2022

Αγαπητοί αναγνώστες,

του ΔΣ της Δευτέρας, 30-5, προηγήθηκε, ως συνήθως, καταιγισμός επιτροπών και τοπικών συμβουλίων. Η βιάση όμως της διοίκησης για να πάρει τα προκαθορισμένα αποτελέσματα λόγω πλειοψηφίας, ήταν τόση που, στην περίπτωση του τοπικού Βάρης και στη συνεδρίαση της Παρασκευής (προ ΔΣ) διαπίστωσε απαρτία που δεν υπήρχε! Παρόλη την επισήμανση του κ. Σιαμέτη, μέλους του τοπικού, την ώρα της συνεδρίασης, το συμβούλιο απεφάνθη “κανονικά” και η κατά πλειοψηφία απόφαση, θετική ως προς τον κανονισμό περί οχλουσών δραστηριοτήτων και ηχορύπανσης, συμπεριελήφθη στα εισηγητικά των θεμάτων για το ΔΣ. Σημειωτέον, η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία, ο κ. Σιαμέτης καταψήφισε.

  Στη συνέχεια και για “κακή τύχη” της διοίκησης, έπρεπε να γίνει και νέα συνεδρίαση του τοπικού, την Δευτέρα το πρωί για το επίσης-περίεργο, να το πούμε, πρωθύστερο ίσως;- θέμα της δημιουργίας πάρκινγκ στην πρώην βίλα Κατσουλάκου, στη Βάρκιζα. Τότε λοιπόν, η πρόεδρος του τοπικού Βάρης αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι, η λήψη απόφασης της Παρασκευής δεν ήταν έγκυρη λόγω μη απαρτίας και με συνοπτικές διαδικασίες αλλά μετά την δια ζώσης συνεδρίαση της Δευτέρας, διενήργησε δια περιφοράς (!) νέα συνεδρίαση για το θέμα του κανονισμού, όπου (μαντέψτε!) εγκρίθηκε ο κανονισμός επί των παρισταμένων…

  Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, επίσης την Δευτέρα, το πρωί, στην οποία το τακτικό μέλος μας, κ. Πέτροβιτς, δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Απέστειλε μάλιστα, σχετικό mail όπου και ανέφερε ότι, καίτοι είχε ζητήσει να γίνονται οι συνεδριάσεις είτε νωρίς, είτε μετά τις 15:00′ , η διοίκηση μέσα στη “φούρια της” αγνοώντας τον, πραγματοποίησε τη συνεδρίαση στις 11:30′.  Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητοί αναγνώστες, αναπλήρωσε η γράφουσα.   Ως προς τον κανονισμό περί θορύβων, σας έχουμε ήδη ενημερώσει, καταψηφίσαμε όπως και στο ΔΣ (θα επανέλθουμε σχετικώς) Ως προς την Εποιζω της Δευτέρας, καταψηφίσαμε την μετατροπή του οικοπέδου σε χώρο στάθμευσης και αντιπροτείναμε τη δημιουργία πάρκου, μιας και υπάρχουν μεγάλα δέντρα (ελπίζουμε για πολλά ακόμη χρόνια) Την αυτή θέση διατύπωσε ο επικεφαλής μας, Δ. Δαβάκης, στη συζήτηση του θέματος στο ΔΣ.

  Αυτό λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο διήρκεσε 7 ωρίτσες, με τον γνωστό φλύαρο να μιλά περίπου τις παρά κάτι 6. Και μην φανταστείτε, πως δεν θα τις είχε μιλήσει και τις 7 αλλά (πόσο κρίμα) έπρεπε να γίνει και μία παρουσίαση, που του “έφαγε” από τον χρόνο ομιλίας του αλλά χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα….

  Πριν περάσουμε στην ημερήσια, αναφερόμαστε στα προ ημερησίας και σε κάποια ζητήματα που έθεσε ο επικεφαλής μας, Δ. Δαβάκης.

– Σχετικά με την δυστυχώς αθρόα καρατόμηση των δέντρων και την γενική αποψίλωση στην α’ πλαζ Βούλας εν μέσω εργασιών από τους μισθωτές/επενδυτές τόνισε τα εξής: Η καταστροφή είναι ανήκεστος και όσα πρόστιμα και να βάλετε, δεν αλλάζει πλέον η θλιβερή κατάσταση. Για τους επενδυτές σας είχαμε προειδοποιήσει τότε με αυτή την σύμβαση που φέρατε στο ΔΣ και την καταψηφίσαμε. Δεν εκπλαγήκαμε γιατί είχαμε  διαφωνήσει για τον σχεδιασμό.

  Η απάντηση της διοίκησης: Αν έχει συμβεί (μη μας γελούν τα μάτια μας…) δεν φταίει ο σχεδιασμός αλλά το σύστημα. Αν το έχει κάνει η ΒΔ επενδυτική εταιρεία, θα πληρώσει.

Σχόλιο: Πληρώσει, δεν πληρώσει η καταστροφή έγινε.

Το πιο περίεργο απ’ όλα στην κατά τ’ άλλα αναμενόμενη απάντηση του δημάρχου (προς εμάς και την υπόλοιπη αντιπολίτευση που έθεσε το θέμα) ήταν πως υπονόησε ότι, η καταστροφή αυτή είχε συντελεστεί πριν τους επενδυτές, δηλαδή από ποιούς;….

Για την νέα τιμή των εισιτηρίων ρώτησε ο Δ. Δαβάκης, την ξαφνική και αναίτια αύξηση και ειδικότερα  σε σχέση με την υπό καταστροφή ακτή στην Α πλαζ και το δυσδιάκριτο έως ανύπαρκτο όφελος των δημοτών.

Η πράγματι “αποστομωτική” απάντηση του δημάρχου ήταν να παίρνουμε αντί για ξαπλώστρες τις πετσέτες μας, έτσι λύνεται το πρόβλημα κατά την γνώμη του… (για να μην επιβαρυνόμαστε το κόστος της ξαπλώστρας, αυτές είναι λύσεις!)

Για την Ωκεανίδα και για τα αυθαίρετα τετραγωνικά μέτρα εν όψει της πρόθεσης για δημοπρασία του κτίσματος, ο αρχηγός μας τόνισε τις αυθαιρεσίες, ούτως ώστε να καταμετρηθούν από την υπ. δόμησης και να κατεδαφιστούν. Πρόσθεσε ότι, μιας και ο δήμος δίνει την άδεια λειτουργίας, μπορεί, εάν θέλει, να αποκαταστήσει την νομιμότητα και να ασκήσει πίεση στην ΕΤΑΔ και για το θέμα της τιμής που αφορά τους δημότες στην συγκεκριμένη αλλά πίεση και για όλες τις μισθωμένες παραλίες, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία της παράκτιας ζώνης της περιοχής μας.

Η κάπως σχετική απάντηση της διοίκησης ήταν πως η ΕΤΑΔ δεν μπορεί να το μισθώσει γιατί το νόμιμο από το προς μίσθωση διαφέρει…

Θα το δούμε και αυτό, περιμένουμε, ανταπαντούμε, και βρισκόμαστε σε εγρήγορση.

– Ως προς το αυθαίρετο που κτίστηκε στο Κοιμητήριο Βούλας, ενώ πραγματοποιούνται ακόμα εργασίες από την ανάδοχο κοινοπραξία, δήλωσε ότι, δεν ήταν και “τόσο” αυθαίρετο, ήταν αποθηκάκι των 8 τ.μ. και έκλεισε για να φυλάνε τα εργαλεία που τα έκλεβαν! Δηλαδή, ποιοί τα έκλεβαν; Πάντως, όχι οι αιωνίως κοιμώμενοι… Και ενώ αρχικώς, είχε υποστηρίξει ότι, η κατασκευή έγινε εν αγνοία του και αυθαίρετα, τελικά δήλωσε ότι αδειοδοτήθηκε, κτίσθηκε δε, από την κοινοπραξία και θα κοστίσει 15.000 η νομιμοποίηση;!; Στην οικονομική επιτροπή όμως, τα είχε πει κάπως διαφορετικά, ότι πήρε άδεια εκ των υστέρων και ότι αν θέλει μπορεί να κτισθεί ακόμα μεγάλο τμήμα οικοδομήματος ή άλλων κτισμάτων γιατί υπάρχει περιθώριο δόμησης…

                         Ημερήσια

  Αναφερόμαστε επί του παρόντος μόνο στο πρώτο θέμα με τίτλο: “Έγκριση της μελέτης Ανάπλασης του τμήματος της οδού Βασιλέως Παύλου μεταξύ των οδών Δάφνης και Λ. Βουλιαγμένης στην κεντρική περιοχή της Βούλας, όπως προκύπτει μετά την ενσωμάτωση του συνόλου των παρατηρήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης”.

Καταρχάς, και αν μη τι άλλο, ύστερα από τέτοιο τίτλο θα περίμενε κανείς στην εισήγηση να παρατίθεται το έγγραφο της Αποκεντρωμένης. Ε, λοιπόν έγγραφο δεν υπήρχε, ύστερα από μεγάλη επιμονή του Δ. Δαβάκη μας δόθηκε έγγραφο, μέρος της αλληλογραφίας μεταξύ Αποκεντρωμένης και δήμου και από 17/03/2022 στο οποίο αναφέροντο σωρεία επισημάνσεων και παρατηρήσεων, οι οποίες στη νέα τεχνική έκθεση, εμφανισθείσα στις 26/05/2022, δεν είχαν συμπεριληφθεί όλες σύμφωνα με τον τίτλο…

Εξάλλου, στην πρωινή επιτροπή είχαμε υποβάλει τους λόγους καταψήφισης, τους οποίους επανέλαβε και ο αρχηγός μας.

  1. Ο χώρος αλσυλλίου δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης- και γι’ αυτό άλλωστε ζητούσε η Αποκεντρωμένη αποτύπωση της υφισταμένης κατάστασης.
  2. Η μετατόπιση του ποδηλατοδρόμου στη  αντίθετη πλευρά και κατά μήκος της πλατείας καταργώντας υφιστάμενα πεδία πρασίνου και υφιστάμενες υπό γωνία θέσεις στάθμευσης, μας βρίσκουν αντίθετους.
  3. Δεν υπάρχει καμία θέση στάθμευσης ΑμεΑ επί της πλατείας.

Επιπροσθέτως, διαπιστώσαμε πολλά προβληματικά σημεία, τα οποία θα αναφέρουμε και στη νέα προσφυγή μας, εμείς οι δεκάδες προσφευγόντων εναντίον και αυτής της νέας μελέτης τύπου, “άλλαξε ο Μανωλιός”…ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα:

  • Ο διπλός ποδηλατόδρομος αμφίπλευρης κίνησης παρεμβάλλεται στις στροφές των αστικών συγκοινωνιών από και προς την Βασ. Παύλου.
  • Συνολικά στη νέα μελέτη και καθ’ όλο το μήκος της επιχειρούμενης παρέμβασης οι θέσεις στάθμευσης μειώνονται κατά 50%
  • Οι θέσεις τροφοδοσίας των καταστημάτων παρουσιάζουν έντονη ανεπάρκεια και αριθμητικά και χωροταξικά
  • Παραπλανητικά υποστηρίζεται η επαύξηση του πρασίνου, ούτε καν ισοζύγιο δεν θα υπάρξει την στιγμή κατά την οποία, τόνοι πρασίνου θα εξαφανιστούν.

 Τέλος, τραγελαφικά πράγματα συνέβησαν κατά την “συζήτηση”, επί παραδείγματι γελάσαμε πολύ, όταν ο εντεταλμένος (πλέον) σύμβουλος έλαβε ειδοποίηση ότι κάποιος προσπαθεί να καταστρέψει πινακίδα και αναφώνησα γελώντας, πάλι καλά που είμαι εδώ αλλιώς θα με κατηγορούσατε και γι’ αυτό… Να σας θυμίσω ότι έχει υποβληθεί μήνυση από το δήμο για την οικία όπου διαμένω, για φθορά πινακίδας… Επίσης, όταν, υποθέτω, φορτηγό παρέσυρε την νέα πινακίδα, έγινε εκ νέου προσπάθεια να μου ρίξουν το φταίξιμο… Παρόλο δε, που βρισκόμουν στο ΔΣ πάλι κάποιοι φωστήρες το υπαινίχθηκαν…. μόνο γέλιο, ούτε ο διακτινιζόμενος κουταλιανός να ήμουν….

Αλγεινή εντύπωση δημιούργησε αντιθέτως, ο τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε ο δήμαρχος στις υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης, ως και στον Αναπληρωτή Υπουργό. Πράγματι, τον επισκεφτήκαμε και τον ενημερώσαμε, ως οφείλαμε άλλωστε, για μία τεράστια δαπάνη αχρείαστη και επιβλαβή. Το γιατί τον σχολίασε κατά αυτόν τον τρόπο, εξηγείται βέβαια λόγω της γνωστής του απρέπειας, σε καμία περίπτωση όμως δεν γίνεται αποδεκτή αυτή η αντιμετώπιση για ΚΑΝΕΝΑΝ.

Θα επανέλθουμε με άλλα ενδιαφέροντα από το ΔΣ, έως τότε…

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.

Leave a Comment

Scroll to Top