
Αγαπητοί αναγνώστες,
η οφειλόμενη ενημέρωσή σας σχετικά με κάποια θέματα του ΔΣ, 26/4/2022, έχει ως εξής:
Δ.Ι.Ε.Κ.
Στον πλήρη τίτλο του θέματος αναφερόταν η επαναλειτουργία του ΔΙΕΚ και ως προς αυτό είμαστε σύμφωνοι κατά την έννοια ότι, οτιδήποτε προάγει ή έστω θα μπορούσε να βοηθήσει, ιδίως τους νέους στην περιοχή μας, είναι απολύτως θεμιτό. Εντούτοις, εντοπίσαμε αρκετά σημεία στη μελέτη, που χρήζουν διευκρινήσεων.
Στην αρχική εισήγηση διαβάσαμε: “Η αρχική επαγγελματική κατάρτιση που παρέχεται μέσω των ιδιαίτερων, μοναδικών, αλλά και νεοσύστατων ειδικοτήτων στους σπουδαστές των ΙΕΚ δύναται να συμβάλλει στην αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών των οργανισμών (ιδιωτικών και δημόσιων), στην αύξηση της παραγωγικότητας καθώς και της αποδοτικότητάς τους.” Πέραν του περιγραφόμενου ευχολογίου, εντύπωση μας δημιούργησαν αλλά και πολλές απορίες τα ακόλουθα:
– Η λειτουργία του ΔΙΕΚ ή απλούστερα ΙΕΚ στη Βάρη, το οποίο στεγαζόταν στο 1ο ΕΠΑΛ (αυτό υφίσταται και είναι λειτουργικό) ανεστάλη το 2017. Με δεδομένο ότι για να λειτουργήσει το ΔΙΕΚ είναι αναγκαία η φοίτηση 100 σπουδαστών, έχει πραγματοποιηθεί έρευνα αγοράς για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ενδιαφέροντος; Εξάλλου αναφέρεται ότι, αν ο αριθμός δεν υπερβαίνει τους 100, τότε τίθεται σε αναστολή λειτουργίας ή συγχωνεύεται με άλλα. Επίσης, γίνεται η παραδοχή ότι, η λειτουργία ανεστάλη διότι το τελευταίο έτος, 2017, οι σπουδαστές ήταν μόλις 49, ενώ για παράδειγμα την προηγούμενη χρονιά, 2016, 124 σπουδαστές. Επομένως, τίνι τρόπω έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή άνω των 100 τουλάχιστον σπουδαστών;
– Αναφέρεται ως προς τα λειτουργικά κόστη ότι, το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και το προσωπικό καθαριότητας καλύπτονται από το αρμόδιο Υπουργείο. Βέβαια, για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας το Υπουργείο επιχορηγεί τις δαπάνες μισθοδοσίας, έως ποιού ποσοστού όμως; ‘Αλλα λειτουργικά έξοδα δεν υπάρχουν; Εάν ναι, πώς θα καλυφθούν αυτά;
– Ομοίως δεδομένο ότι θα στεγαστεί στο υφιστάμενο ΕΠΑΛ Βάρης. Σύμφωνα με τον πίνακα της μελέτης οι προτεινόμενες ειδικότητες είναι συνολικά 25 ΑΛΛΑ εντέλει προτείνονται 36!!! Σημειωτέον ότι ο όμορος δήμος Γλυφάδας, όσο να πει κανείς μεγάλος- 87.305 πληθυσμός- λειτουργεί μόλις 12 ειδικότητες στο ΔΙΕΚ (προφανώς με ικανό αριθμό σπουδαστών) διαθέτει 1 μόνο ΕΠΑΛ, ένα δε ιδιωτικό Λύκειο και στον επίσης όμορο δήμο Κρωπίας, 2 ΕΠΑΛ (εκ των οποίων το 1 εσπερινό) αλλά και 4 ιδιωτικά Λύκεια. Μήπως το σχέδιο είναι “μεγαλόπνοο” για την περιοχή μας;
– Στα πλαίσια της έρευνας η μελέτη βιωσιμότητας μας πληροφορεί ότι, θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις και τα υπάρχοντα εργαστήρια του ΕΠΑΛ Βάρης, μόνο που° το θερμοκήπιο π.χ. ΕΦΟΣΟΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΕΙ δύναται να αξιοποιηθεί από την υπηρεσία πρασίνου, ελπίζουμε όχι τόσο λίγο, όπως το δημ. φυτώριο. Τα έξοδα άραγε ανακαίνισης πώς θα καλυφθούν και πόσα είναι;
Τελικά, παρ’ όλο που, οι δαπάνες δεν αποσαφηνίζοντο, ως και πολλά επιμέρους στοιχεία, το υπερψηφίσαμε αλλά θα ασκούμε στενό έλεγχο, ως άλλωστε οφείλουμε.
Η γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το υφιστάμενο κέντρο θαλασσοθεραπείας, που λειτουργεί στο τεράστιο ξενοδοχείο στο Καβούρι, ήταν μάλλον εκ του περισσού, μας εστάλη όμως εγκαίρως, σε αντίθεση με τα εκτός ημερησίας, όπως η τιμολόγηση του ΕΔΣΝΑ, η οποία είχε διαβιβαστεί στις 21/3/2022!
Μας απεστάλη λοιπόν, η τεχνική περίληψη, 54 σελίδες, η μελέτη μαζί με συνοδευτικά περίπου 180 σελίδες αλλά όλα “πολύ κακό για το τίποτα” …
Η ανάγκη αυτών όλων κρίθηκε απαραίτητη, λόγω του ότι είχε λήξει η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης αυτής. Το μόνο ενδιαφέρον σημείο άπτετο των επιπτώσεων στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιβάρυνση και πάντως όχι σε τόσο μεγαλύτερο βαθμό έναντι άλλων επιβαρυντικών παραμέτρων στην περιοχή μας. Ξέρετε εσείς…
Αλλωστε, εάν, λέμε τώρα, γνωμοδοτούσε το ΔΣ αρνητικά, θα επέφερε αυτό κάποια διαφορετική εξέλιξη στην πορεία της ανανέωσης της αδειοδότησης; Χλωμό…
Τα αιτήματα κοπών δέντρων στην ημερήσια ήταν 18, έλεος! Εκτός ημερησίας όμως, την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά, ήρθαν, ως εισηγήσεις επιπλέον 18!!! Οι αιτούντες κοπών εντός οικοπέδων ζητούσαν πολύ περισσότερα… Εννοείται, τα καταψηφίσαμε όλα προς δυσαρέσκεια του δημάρχου, ο οποίος μας απείλησε ότι θα ζητήσει τα δικά μας τοπογραφικά για να διαπιστώσει ο αυτοκράτωρ ήλιος, πόσα κόπηκαν για τις δικές μας οικοδομές! Αλήθεια; Αφού λοιπόν μας πέταξε το γάντι, σηκώνοντάς το τον πληροφορούμε. Στη δική μου κατοικία ο τότε κατασκευαστής, αείμνηστος Αποστολάτος, είχε δαπανήσει υπέρογκο για την εποχή ποσό και εις βάρος του κέρδους του, προκειμένου για την μεταφύτευση εντός οικοπέδου μεγάλου δέντρου, το οποίο και σώθηκε μαζί με πολλά άλλα που διατηρούμε. Όσα πτυχία και να πάρει ο δήμαρχος, πτυχίο ευπρέπειας ακόμη και εάν υπήρχε, δεν θα έπαιρνε ποτέ…
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι, πλέον όλες οι συνεδριάσεις των ΔΣ, επιτροπών και τοπικών συμβουλίων θα γίνονται δια ζώσης λόγω άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Εις το επανιδείν και επαναγράφειν
Ι.Δόγκα, δημ.σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.