Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 16/4/2022

Αγαπητοί αναγνώστες,

σε προηγούμενο κείμενο και πάντα στην έγκριτη εφημερίδα Εβδόμη, είχαμε αναφερθεί στην ολοένα συρρικνούμενη χλωρίδα της περιοχής μας. Αυτή τη φορά, αναφερόμαστε στην αυξανόμενη, διαρκώς και ακατάπαυστα, πανίδα και πιο συγκεκριμένα στις ορδές αδέσποτων γατιών…

  Σας θυμίζουμε την πρόταση που είχαμε καταθέσει στο ΔΣ, ήδη στα τελευταία συμβούλια του σωτήριου (όχι για τις γάτες πάντως) έτους 2019. Η πρότασή μας τότε αφορούσε το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και πριμοδοτούσε με  75% σε όλες τις επιλέξιμες δαπάνες τους δήμους.

  Έκτοτε αναφερθήκαμε πολλάκις και πλειστάκις στο θέμα αλλά εις μάτην… Ούτε αυτί άκουσε, ούτε ίδρωσε, μα ούτε και κάποιο μάτι είδε κάτι, παρόλο που ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός των γατιών κατέστησε την παρουσία του παραπάνω από αισθητή!

  Τώρα πλέον, όπου και να κοιτάξεις, θα δεις γάτες, γάτους, γατάκια και αυτό στην καλύτερη περίπτωση που δεν θα τα δεις λέσια στους δρόμους…ΚΑΤΑΝΤΙΑ

  Θα περίμενε λοιπόν κανείς και πάντως ο κάθε λογικά σκεπτόμενος, πως η διοίκηση του δήμου θα ελάμβανε κάποια σοβαρή μέριμνα για την επίλυση.

Το προηγούμενο φθινόπωρο “συζητήθηκε” στο ΔΣ κάποιος κανονισμός σχετικά με τα αδέσποτα με τον βαρύγδουπο τίτλο: Δημοτικό Πρόγραμμα Στειρώσεων Αδέσποτων Γατών. Διαβάσαμε ένα ευχολόγιο με υποσχετικές αλλά και ορισμένα σημεία παράλογα (η λέξη επιεικής) όπως τη συμμετοχή του δημότη -αποκλειστικά και μόνο του δημότη, οι “απλοί” κάτοικοι εξαιρούντο- κατά 50% στη δαπάνη στειρώσεων! Φυσικά διαμαρτυρηθήκαμε αλλά και πάλι τα ώτα δεν στάθηκαν ευήκοα…

Βάσει αυτού του “προγράμματος” η οργάνωση “Let’s be S.MA.R.T. -Επιτυχής Διαχείριση των Δικαιωμάτων των Ζώων Σήμερα”, είχε αναλάβει να μετρήσει τον γατοπληθυσμό. Μετρώντας στη Βάρκιζα και κάνοντας αναγωγή στη συνέχεια σε σχέση με τον ανθρώπινο πληθυσμό, έβγαλε ένα Χ νούμερο με εντελώς αυθαίρετο τρόπο και οδηγώντας σε ένα εντελώς λανθασμένο συμπέρασμα. Αυτό δε, επιβεβαιώνεται από τα λεγόμενα του τότε αντιδημάρχου, ο οποίος απερίφραστα είχε πει στο ΔΣ, ότι ο γατοπληθυσμός ξεπερνούσε τις 65.000…τότε (2019), τώρα; Με δεδομένο ότι, κάθε γατούλα γεννά 3-4 φορές τον χρόνο και από 2-3 την φορά, εύκολα και με βεβαιότητα συμπεραίνει ακόμη και το μικρό παιδί, πως ο γατοπληθυσμός υπερβαίνει κατά πολύ τις 100.000 ψυχές.

Έτι χειρότερο όμως, ότι, τα στοιχεία αυτά της αυθαίρετης “καταγραφής” γατιών, έγιναν η βάση δεδομένων για να απορροφηθεί τώρα, ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 3 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ του θέματος στην οικονομική επιτροπή, ελάχιστο μέρος κονδυλίου από τα 40.000.000€ που διέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών γι’ αυτό τον σκοπό. Από τα αδιάθετα ποσά του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ ΙΙ και ενίσχυση από το πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ και αφορούν αναγνώστες σήμανσης ζώων συντροφιάς, κλουβιά μεταφοράς αδέσποτων. Για τις δε απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ 14.700€ σε περίπου 150 γάτες…

Πραγματική λύπη και θυμός…

Σας ενημερώνουμε ότι ο δήμος λαμβάνει συνολικά το αστρονομικό ποσό 14.700×2=29.400€ … Σε αυτό το σημείο παραθέτουμε το απαντητικό mail στην 14η οικονομική επιτροπή, 6-4-2022, αυτούσιο:

Το αίτημα χρηματοδότησης για το πρόγραμμα ΦΙΛΙΔΗΜΟΣ ΙΙ, ως προς το εγκεκριμένο ποσό των 40.000.000€ έγινε βάσει ορισμένων παραμέτρων και προφανώς κατόπιν στοιχείων που περιλαμβάνοντο στη σχετική εισήγηση του αρμόδιου τμήματος.

Το γεγονός ότι ο δήμος δεν διαθέτει καταφύγιο, όπως θα μπορούσε κάλλιστα {προκύπτει άλλωστε και από την τροποποίηση της πρόσκλησης XII} δεν σημαίνει την τόσο μικρή-ελάχιστη απορρόφηση ποσών εκ των επιλέξιμων δαπανών (14.700×2=29.400€)

Εξάλλου, στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο σχεδόν άδειο δημοτικό φυτώριο διαπιστώσαμε ότι, υπάρχει αρκετός χώρος (γι’ αυτό ήδη διαβιούν εκεί κάποια τετράποδα) για την υποδομή καταφυγίου. Το δε δημοτικό φυτώριο ως χώρος καλύπτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές της πρόσκλησης.

Είναι απαράδεκτο ότι, ενώ είχαμε καταθέσει πρόταση στο ΔΣ ήδη από το 2019 ακριβώς για το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, η δημοτική αρχή επέλεξε να αγνοήσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού γατιών.

Εν προκειμένω, στεκόμαστε μπροστά σε μία χαοτική κατάσταση καθώς, όχι μόνο έχουμε υπερβεί κατά πολύ και από  πολλού χρόνου τις 100.000 γατοπληθυσμό αλλά ύστερα από τόσο καιρό και τόσες αναβολές του θέματος, εισάγετε αίτημα για απορρόφηση κονδυλίου που αφορά όλες-όλες 150 γάτες.

Θεωρούμε ότι αυτή η υποβολή αίτησης συνιστά εμπαιγμό και την καταψηφίζουμε.

Το μείζον πρόβλημα δεν είναι μόνο η ανάλγητη πολιτική της διοίκησης του δήμου έναντι του προβλήματος του υπερπληθυσμού των γατιών. Είναι η παντελής αδιαφορία σε σχέση με την ποιότητα ζωής των δημοτών και κατοίκων (γιατί εμείς δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα στους δημότες και στους κατοίκους). Η δική μας ποιότητα ζωής χάνεται με την έλλειψη καθαριότητας και για κάποιους από εμάς, με την ομηρία που υφιστάμεθα λόγω της ανάληψης μιας ευθύνης που ανήκει κατεξοχήν στο δήμο, όχι σε κάποιους που εξαντλούνται σωματικά και οικονομικά στη γατοφροντίδα… [Το δε κερασάκι; Κατά καιρούς βρίσκω “νέα εσοδεία” στον κήπο μου, όπως και πολύ πρόσφατα με 3 γατάκια, τα οποία λυπήθηκα, όπως και όλα τα προηγούμενα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Δηλαδή, αυτό είναι λύση;]

Σε οποιαδήποτε αναπτυγμένη κοινωνία ο τρόπος αντιμετώπισης των τετράποδων σηματοδοτεί τον  δείκτη πολιτισμού. Εμείς εδώ, είμαστε υπανάπτυκτοι ή απολίτιστοι; Προφανώς και τα δύο…

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι.Δόγκα, δημ.σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.

Leave a Comment

Scroll to Top