Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 9/4/2022

  Αγαπητοί αναγνώστες,

στο προηγούμενο κείμενο στην έγκριτη εφημερίδα Εβδόμη, σας ενημερώσαμε για την αχρείαστη δαπάνη, 62.000€, του “μοναδικού έργου τέχνης” δηλαδή του γλυπτού στον όρμο Ζωστήρα στη Βουλιαγμένη.

Στην 12η οικονομική επιτροπή, 30-3-2022, ήρθε το “γλυπτό και έδεσε” (όπου γλυπτό, γλυκό). Το θέμα που “έδενε το γλυπτό”: 《Έγκριση διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση, λόγω προστασίας αποκλειστικών δικαιωμάτων όσο αφορά την ανάθεση παροχής υπηρεσιών για τη φιλοξενία παγκόσμιας αθλητικής διοργάνωσης IRONMAN VOULIAGMENI.》 Σημειωτέον, στο πρώτο θέμα της αυτής επιτροπής υπήρχε η ανάθεση χωρίς διαπραγμάτευση της προμήθειας και τοποθέτησης του γλυπτού στην εταιρεία Dear Ride ΙΚΕ.

Καταρχάς, η παγκόσμια διοργάνωση IRONMAN θα κοστίσει 186.000€. Καίτοι δεν απορρέει από την συμφωνία κάποια υποχρέωση του δήμου για γλυπτό [είναι ξεκάθαρα θέληση της δημοτικής αρχής] στο άνω ποσό συνυπολογίζεται και η δαπάνη των 62.000€ .Τουτέστιν, μέχρις ώρας 248.000€.

Στους όρους δε, της συμφωνίας διάβασαν τα έκπληκτα μάτια μας:

– Αρθρο 1: Αντικείμενο. Μεταξύ άλλων: “Χώρος διεξαγωγής των αγωνισμάτων κατάλληλος για την διοργάνωση ορίζεται η παραλία Βάρκιζας για το κολυμβητικό σκέλος, η διαδρομή προς το Σούνιο και η επιστροφή για το ποδηλατικό και τέλος η δρομική διαδρομή θα είναι εντός των ορίων της Βούλας”. Η Βουλιαγμένη πού είναι; Οταν ο τίτλος αναφέρει την Βουλιαγμένη αλλά κανένα αγώνισμα δεν θα πραγματοποιηθεί στη Βουλιαγμένη, τί θα πρέπει να υποθέσουμε;

– Αρθρο 3: Προκαταρκτικές Εκτελεστέες Δράσεις. Κυρίως διαδικτυακού τύπου ενημερώσεις και στο 4) επί παραδείγματι: “Διαδικτυακή καμπάνια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με στόχο την Ελλάδα και 10 χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων οι Η.Π.Α. τα Η.Α.Ε.( Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία”.  Ένσταση διατυπώσαμε και γι’ αυτό, αφού δεν κατανοήσαμε τον λόγο για τον οποίο δεν αναφέρονται όλες οι χώρες αλλά αναφέρονται τα Εμιράτα, που όμως δεν διαθέτουν γηγενείς αθλητές, μόνο αγορασμένους.

– Αρθρο 4: Προπαρασκευαστικές Ενέργειες Διεξαγωγής Αγώνα στο 1) Μισθοδοσία ομάδας εργασίας για το project IRONMAN VOULIAGMENI από 1/3/22 έως 31/7/22: ομάδα 6 στελεχών πλήρους απασχόλησης και 4 εξωτερικών συνεργατών. 2) Έξοδα αεροπορικών εισιτηρίων και φιλοξενία τριών ημερών για 3 ξένους και άλλα.

– Αρθρο 6: Τα κόστη:

Δράση 1. Εκτελεστές Προκαταρκτικές Δράσεις που αναλύονται στο άρθρο 3. Δηλαδή, 62.000€ με ΦΠΑ. Εμείς διαβάσαμε κυρίως τα διαδικτυακά κόστη στο άρθρο 3.

2. Εκτελεστές Προπαρασκευαστικές Ενέργειες Διεξαγωγής Αγώνα που αναλύονται στο άρθρο 4. 62.000€ με ΦΠΑ. Σας παραθέτουμε παραπάνω.

3. Μερική Κάλυψη ποσού δικαιωμάτων χρήσης, 62.000€ με ΦΠΑ.

Στις Πληρωμές όμως, ακριβώς μετά τον πίνακα με τα κόστη, αναγραφόταν με αναντιστοιχία:

> Τιμολόγηση άρθρου 1 μέσα σε 2 εβδομάδες από την υπογραφή της σύμβασης

> Τιμολόγηση άρθρου 2 στο χρονικό διάστημα 20-31/7/2022

> Τιμολόγηση άρθρου 3 μετά το πέρας της διοργάνωσης από 24-31/10/2022.

Δεν συνέπιπταν τα άρθρα του πίνακα με τις τιμολογήσεις.

Στο άρθρο 7 Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας αναφέρετο πολλάκις:“Ο Δήμος αναγνωρίζει ότι δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί εμπορικά σήματα. Ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα να πωλεί ή κατασκευάζει εμπορεύματα/ υπηρεσίες. Ο Δήμος έχει περιορισμένη, μη αποκλειστική άδεια χρήσης φωτογραφιών”.

Επίσης αναγράφεται, σε περίπτωση ματαίωσης για λόγους ανωτέρας βίας ο ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ δύναται να παρακρατήσει μέρος του ποσού  που έχει καταβάλει ο Δήμος. Με μια κουβέντα η διοργάνωση αυτή παρουσιάζει πολλά τρωτά, γι’ αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ αλλά με κάθε επιφύλαξη σε περίπτωση που δεν αποσαφηνιστούν τα σημεία που καταδείξαμε.

  Αλλο ακανθώδες αυτής της επιτροπής ήταν: Έκδοση Εγγυητικής Επιστολής για το Πρόγραμμα Στέγαση & Εργασία για τους αστέγους.

Πρόκειται για σχέδιο μεταξύ των δήμων ΒΒΒ. και Σαρωνικού αλλά με διαχειριστή τον φορέα Praksis. Άξιο απορίας το γεγονός ότι: Αναγράφεται στην εισήγηση η από 28-9-2021 απόφαση της οικ. επ. (είχαμε και τότε δηλώσει ενστάσεις), αναφέρεται όμως και η από 22-2-2022 “Αναμορφωμένη Αίτηση Χρηματοδότησης των Δήμων ΒΒΒ. και Σαρωνικού”, την οποία αγνοούμε. Αφού δε, διαβάσαμε ένα μάλλον ευχολόγιο, φτάσαμε στο κόστος: 319.642,52€ με συνολικό ύψος εγγυητικής 9.589€ εκ του οποίου ο δήμος ΒΒΒ. θα εισφέρει άμεσα τις 5.859,94.

 Ως ευνόητο, έχουμε πολλές ενστάσεις και παρατηρήσεις επί του θέματος όπως: Πού βρίσκονται οι “αυτόνομες μορφές διαβίωσης 18 άστεγων νοικοκυριών” και τί ακριβώς είναι αυτές οι μορφές διαβίωσης; Σημειώνουμε ότι και τα κέντρα προσφύγων αποτελούν μορφές διαβίωσης.

“Η ανάπτυξη συνεργιών με συναρμόδιες Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δικαιούχου” τί σημαίνει; Ποιός ο ρόλος του δικαιούχου; Χωρίς να γνωρίζουμε το περιεχόμενο, πού θα στεγαστούν και πώς, σε τί ποσοστό θα συμβάλλει ο δήμος μας, ποιά η οικονομική επιβάρυνση για εμάς και άλλα βασικά ζητήματα• ΔΕΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΜΕ ΕΝ ΛΕΥΚΩ.

Και για να μην υπεραναλύουμε, όσο λιγότερα στοιχεία μας δίνει η διοίκηση του δήμου, τόσο περισσότερο θα απομακρυνόμαστε από τον στόχο μας, δηλαδή του να βοηθήσουμε στο καλώς έχειν των δημοτών και των κατοίκων της περιοχής μας. Θα μας βρίσκει η διοίκηση κάθε φορά απέναντι και σε καθετί ασαφές και απροσδιόριστο. Εξ ορισμού άλλωστε, αυτή είναι η φύση της αντιπολίτευσης.

  Την επόμενη εβδομάδα θα σας ενημερώσουμε για ένα θέμα κατά την γνώμη μας ηθικής τάξης. Έως τότε…

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι.Δόγκα, δημ.σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.

Leave a Comment

Scroll to Top