Κύμα Ενωμένων Πολιτών – Δημήτρης Δαβάκης

  Αγαπητοί αναγνώστες,

στο προηγούμενο κείμενο στην έγκριτη εφημερίδα Εβδόμη, σας ενημερώσαμε για την αχρείαστη δαπάνη, 62.000€, του “μοναδικού έργου τέχνης” δηλαδή του γλυπτού στον όρμο Ζωστήρα στη Βουλιαγμένη.

Στην 12η οικονομική επιτροπή, 30-3-2022, ήρθε το “γλυπτό και έδεσε” (όπου γλυπτό, γλυκό). Το θέμα που “έδενε το γλυπτό”: 《Έγκριση διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση, λόγω προστασίας αποκλειστικών δικαιωμάτων όσο αφορά την ανάθεση παροχής υπηρεσιών για τη φιλοξενία παγκόσμιας αθλητικής διοργάνωσης IRONMAN VOULIAGMENI.》 Σημειωτέον, στο πρώτο θέμα της αυτής επιτροπής υπήρχε η ανάθεση χωρίς διαπραγμάτευση της προμήθειας και τοποθέτησης του γλυπτού στην εταιρεία Dear Ride ΙΚΕ.

Καταρχάς, η παγκόσμια διοργάνωση IRONMAN θα κοστίσει 186.000€. Καίτοι δεν απορρέει από την συμφωνία κάποια υποχρέωση του δήμου για γλυπτό [είναι ξεκάθαρα θέληση της δημοτικής αρχής] στο άνω ποσό συνυπολογίζεται και η δαπάνη των 62.000€ .Τουτέστιν, μέχρις ώρας 248.000€.

Στους όρους δε, της συμφωνίας διάβασαν τα έκπληκτα μάτια μας:

– Αρθρο 1: Αντικείμενο. Μεταξύ άλλων: “Χώρος διεξαγωγής των αγωνισμάτων κατάλληλος για την διοργάνωση ορίζεται η παραλία Βάρκιζας για το κολυμβητικό σκέλος, η διαδρομή προς το Σούνιο και η επιστροφή για το ποδηλατικό και τέλος η δρομική διαδρομή θα είναι εντός των ορίων της Βούλας”. Η Βουλιαγμένη πού είναι; Οταν ο τίτλος αναφέρει την Βουλιαγμένη αλλά κανένα αγώνισμα δεν θα πραγματοποιηθεί στη Βουλιαγμένη, τί θα πρέπει να υποθέσουμε;

– Αρθρο 3: Προκαταρκτικές Εκτελεστέες Δράσεις. Κυρίως διαδικτυακού τύπου ενημερώσεις και στο 4) επί παραδείγματι: “Διαδικτυακή καμπάνια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με στόχο την Ελλάδα και 10 χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων οι Η.Π.Α. τα Η.Α.Ε.( Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία”.  Ένσταση διατυπώσαμε και γι’ αυτό, αφού δεν κατανοήσαμε τον λόγο για τον οποίο δεν αναφέρονται όλες οι χώρες αλλά αναφέρονται τα Εμιράτα, που όμως δεν διαθέτουν γηγενείς αθλητές, μόνο αγορασμένους.

– Αρθρο 4: Προπαρασκευαστικές Ενέργειες Διεξαγωγής Αγώνα στο 1) Μισθοδοσία ομάδας εργασίας για το project IRONMAN VOULIAGMENI από 1/3/22 έως 31/7/22: ομάδα 6 στελεχών πλήρους απασχόλησης και 4 εξωτερικών συνεργατών. 2) Έξοδα αεροπορικών εισιτηρίων και φιλοξενία τριών ημερών για 3 ξένους και άλλα.

– Αρθρο 6: Τα κόστη:

Δράση 1. Εκτελεστές Προκαταρκτικές Δράσεις που αναλύονται στο άρθρο 3. Δηλαδή, 62.000€ με ΦΠΑ. Εμείς διαβάσαμε κυρίως τα διαδικτυακά κόστη στο άρθρο 3.

2. Εκτελεστές Προπαρασκευαστικές Ενέργειες Διεξαγωγής Αγώνα που αναλύονται στο άρθρο 4. 62.000€ με ΦΠΑ. Σας παραθέτουμε παραπάνω.

3. Μερική Κάλυψη ποσού δικαιωμάτων χρήσης, 62.000€ με ΦΠΑ.

Στις Πληρωμές όμως, ακριβώς μετά τον πίνακα με τα κόστη, αναγραφόταν με αναντιστοιχία:

> Τιμολόγηση άρθρου 1 μέσα σε 2 εβδομάδες από την υπογραφή της σύμβασης

> Τιμολόγηση άρθρου 2 στο χρονικό διάστημα 20-31/7/2022

> Τιμολόγηση άρθρου 3 μετά το πέρας της διοργάνωσης από 24-31/10/2022.

Δεν συνέπιπταν τα άρθρα του πίνακα με τις τιμολογήσεις.

Στο άρθρο 7 Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας αναφέρετο πολλάκις:“Ο Δήμος αναγνωρίζει ότι δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί εμπορικά σήματα. Ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα να πωλεί ή κατασκευάζει εμπορεύματα/ υπηρεσίες. Ο Δήμος έχει περιορισμένη, μη αποκλειστική άδεια χρήσης φωτογραφιών”.

Επίσης αναγράφεται, σε περίπτωση ματαίωσης για λόγους ανωτέρας βίας ο ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ δύναται να παρακρατήσει μέρος του ποσού  που έχει καταβάλει ο Δήμος. Με μια κουβέντα η διοργάνωση αυτή παρουσιάζει πολλά τρωτά, γι’ αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ αλλά με κάθε επιφύλαξη σε περίπτωση που δεν αποσαφηνιστούν τα σημεία που καταδείξαμε.

  Αλλο ακανθώδες αυτής της επιτροπής ήταν: Έκδοση Εγγυητικής Επιστολής για το Πρόγραμμα Στέγαση & Εργασία για τους αστέγους.

Πρόκειται για σχέδιο μεταξύ των δήμων ΒΒΒ. και Σαρωνικού αλλά με διαχειριστή τον φορέα Praksis. Άξιο απορίας το γεγονός ότι: Αναγράφεται στην εισήγηση η από 28-9-2021 απόφαση της οικ. επ. (είχαμε και τότε δηλώσει ενστάσεις), αναφέρεται όμως και η από 22-2-2022 “Αναμορφωμένη Αίτηση Χρηματοδότησης των Δήμων ΒΒΒ. και Σαρωνικού”, την οποία αγνοούμε. Αφού δε, διαβάσαμε ένα μάλλον ευχολόγιο, φτάσαμε στο κόστος: 319.642,52€ με συνολικό ύψος εγγυητικής 9.589€ εκ του οποίου ο δήμος ΒΒΒ. θα εισφέρει άμεσα τις 5.859,94.

 Ως ευνόητο, έχουμε πολλές ενστάσεις και παρατηρήσεις επί του θέματος όπως: Πού βρίσκονται οι “αυτόνομες μορφές διαβίωσης 18 άστεγων νοικοκυριών” και τί ακριβώς είναι αυτές οι μορφές διαβίωσης; Σημειώνουμε ότι και τα κέντρα προσφύγων αποτελούν μορφές διαβίωσης.

“Η ανάπτυξη συνεργιών με συναρμόδιες Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δικαιούχου” τί σημαίνει; Ποιός ο ρόλος του δικαιούχου; Χωρίς να γνωρίζουμε το περιεχόμενο, πού θα στεγαστούν και πώς, σε τί ποσοστό θα συμβάλλει ο δήμος μας, ποιά η οικονομική επιβάρυνση για εμάς και άλλα βασικά ζητήματα• ΔΕΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΜΕ ΕΝ ΛΕΥΚΩ.

Και για να μην υπεραναλύουμε, όσο λιγότερα στοιχεία μας δίνει η διοίκηση του δήμου, τόσο περισσότερο θα απομακρυνόμαστε από τον στόχο μας, δηλαδή του να βοηθήσουμε στο καλώς έχειν των δημοτών και των κατοίκων της περιοχής μας. Θα μας βρίσκει η διοίκηση κάθε φορά απέναντι και σε καθετί ασαφές και απροσδιόριστο. Εξ ορισμού άλλωστε, αυτή είναι η φύση της αντιπολίτευσης.

  Την επόμενη εβδομάδα θα σας ενημερώσουμε για ένα θέμα κατά την γνώμη μας ηθικής τάξης. Έως τότε…

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι.Δόγκα, δημ.σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.

Top Related Post

Leave A Comment

X