Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 19/2/2022

Αγαπητοί αναγνώστες,

Αγαπητοί αναγνώστες, επανερχόμαστε στα των επιτροπών καθώς, η ενημέρωσή σας αποτελεί για εμάς πρώτιστο καθήκον.

               4η οικονομική επιτροπή 1-2-2022.

   Ανάμεσα σε άλλα θέματα που καταψηφίσαμε ήταν και αυτό: Έγκριση 3ης παράτασης προθεσμίας Β φάσης της μελέτης για το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Καταψηφίσαμε γιατί η σύμβαση γι’ αυτή τη μελέτη υπεγράφη αρχικώς το 2018, έκτοτε πήρε παρατάσεις, αλλά εν προκειμένω η παράταση των 6 μηνών (έως 13/8/2022) είχε ως αιτίαση: “Λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της υπόψη Σύμβασης σχετικά με τη διενέργεια διαβουλεύσεων…καθώς και την επιθυμία της δημοτικής αρχής για μεγαλύτερη κινητοποίηση των δημοτών…”.

Η δική μας τοποθέτηση: Αιτιολόγηση ανεπαρκής. Διακρίναμε όμως, ορισμένες ενδιαφέρουσες πτυχές στο θέμα, αν και δεν γνωρίζουμε την από 2018 σύμβαση, για να αξιολογήσουμε τις απαιτήσεις που επικαλείται ο ανάδοχος. Εντούτοις, όταν αναφερόμαστε σε διαβούλευση, τί ακριβώς εννοούμε; Εννοούμε ότι θα τεθεί στην επιτροπής διαβούλευσης; Γιατί και σε αυτή την επιτροπή διαπιστώνουμε ότι, όσες παρατηρήσεις διατυπώνονται, ακόμη και εγγράφως, δεν λαμβάνονται “ιδιαιτέρως” υπόψιν.

Αν πάλι τεθεί στο ΔΣ, το αποτέλεσμα που επιβάλλει η πλειοψηφία δεν είναι προκαθορισμένο; Και αν υπάρξει όντως μεγαλύτερη κινητοποίηση των δημοτών για το θέμα, θα ληφθούν υπό σκέψη οι αποκλίνουσες απόψεις ή μόνο οι συμπλέουσες θεωρήσεις επί του θέματος; Είναι λυπηρό αλλά  πραγματικό: Υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Εμείς πάντως διαμαρτυρόμαστε για χιλιοστή φορά γιατί  ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ.

  Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, 2-2-2022, όπως ενημερωθήκαμε από το τακτικό μας μέλος, αντιπρόεδρο ΔΣ και πολιτικό μηχανικό, κ. Πέτροβιτς, το 2ο θέμα αφορούσε: Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου για την εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης εντός των ορίων του ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ.

Η εισήγηση είχε ημερομηνία 28-12-2022!!! Προφανώς, πρόκειται περί λάθους.

Η Μελέτη: ΙΟΥΛΙΟΣ 2021

Η δαπάνη της μελέτης με ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ, ύψους 37.200€ . Το ποσό προς πίστωση όμως, στην Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης από 22/6/2021 και με επίκληση στην 284/2020 απόφαση ΔΣ, ήταν 49.600€.

 Στα σενάρια χωροθέτησης σημείων και θέσεων φόρτισης για τη ΔΕ Βούλας, 24 προτεινόμενα. Από αυτά υπάρχουν ήδη 4 και βάσει της πρότασης του ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) 2 πρέπει να εξυπηρετούν τα εν δυνάμει ηλεκτρικά λεωφορεία. Για τον ίδιο λόγο, ένα σημείο στη Βάρκιζα (πάρκινγκ πλαζ) και ένα στη Βάρη (πλατεία 25ης Μαρτίου).

Από τα υπόλοιπα 20 σημεία για τη ΔΕ Βούλας ενδεικτικά: Επί της οδού Ξενοφώντος, έξω από το 1ο Γυμνάσιο Βούλας, 1 φορτιστής, ενώ παράλληλα στο αθλητικό κέντρο (στο απέναντι πεζοδρόμιο απεικονίζεται) και επί της οδ. Περικλέους 1 φορτιστής με 2 θέσεις φόρτισης.

Στο 1ο Νηπιαγωγείο, Παγκάλου κ Διγενή (απεικονίζεται η οδός Παγκάλου) 1 φορτιστής.

Γενικότερα, οι θέσεις φορτιστών, μονές ή διπλές με 1 ή 2 φορτιστές, απεικονίζονται ως επί το πλείστον σε πλατείες (όχι όμως στην περίπτωση του άνω νηπιαγωγείου) . Σε κάποιες περιπτώσεις οι φωτογραφίες δεν ανταποκρίνονται στα σημεία που προσδιορίζουν.

12 σημεία για τη ΔΕ Βουλιαγμένης.

Πέραν των υφιστάμενων, έξω από το ξενοδοχείο επί της οδ. Ηλίου και επί της πλατ. Νυμφών, άλλα σημεία που προτείνονται αλλά με “δυσκολίες” είναι: – Επί της οδ. Απόλλωνος αρ. 3, 1 φορτιστής

  • Πάρκινγκ Αστέρα, 1 φορτιστής.
  • Πάρκινγκ ΖΕΝ, 1 φορτιστής (φωτογραφία δεν υπάρχει, γιατί;)
  • Ωκεανίδα, Πάρκινγκ Απόλλωνος, 1 φορτιστής, 2 θέσεις φόρτισης.
  • Ταβέρνα Λάμπρος, 1 φορτιστής, 2 θέσεις φόρτισης.
  • Παναγούλη Πάρκο, επί της Αλ. Παναγούλη αρ.11, 1 φορτιστής.
    Πού υπάρχει άραγε πάρκο στην Παναγούλη;

17 σημεία για τη ΔΕ Βάρης-Βάρκιζας.

Εκτός των υφισταμένων στην παραλία της Βάρκιζας (2 φορτιστές, 2 θέσεις φόρτισης) ενδεικτικά: – Επί της οδ. Απόλλωνος και Θέμιδος (από την οδό Θέμιδος, απεικονίζεται το οικόπεδο της πρώην βίλας) 1 φορτιστής με 2 θέσεις στάθμευσης.

  • Απόλλωνος και Θέμιδος, πάλι, πιάτσα ταξί, 1 φορτιστής
  • Πλατεία Δήμα και επί της οδ. Εστίας, 1 φορτιστής
  • Στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, επί της οδ. Λαμπτρών, 1 φορτιστής, 2 θέσεις φόρτισης.

Συνολικά τα προτεινόμενα, επιπλέον των υφισταμένων, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (μην ξεχνάμε και τα ηλεκτρικά ποδήλατα) είναι 37

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποια στοιχεία στηρίχθηκε η μελέτη, ούτε την εμπειρία της ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΟΥ των μελών που την συνέταξαν. Αντιλαμβανόμαστε όμως, όπως και εσείς, ότι πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου καθώς, επί πεδίου τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και αναμφισβήτητα πολύ δυσκολότερα και πολύπλοκα.

  Κλείνοντας, αναφερόμαστε στο εκτός ημερησίας θέμα της 5ης οικονομικής επιτροπής. Βάσει εισήγησης, τα μέλη της επιτροπής έπρεπε να εγκρίνουν την εντολή δημάρχου προς τους δικηγόρους του δήμου προκειμένου να ασκήσουν αντέφεση κατά ενός κυρίου ” τάδε” ΧΩΡΙΣ κάποια αναφορά, στο τί αφορά η υπόθεση. Μήπως η διοίκηση του δήμου θεωρεί, ότι είμαστε μάντεις; Θεωρήθηκε περιττή η οποιαδήποτε εξήγηση. Η καταψήφιση από εμάς, ΚΥΜΑ ΕΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, Δ.ΔΑΒΑΚΗΣ, μονόδρομος.

Για το δε θέμα, έγκριση 5ης παράτασης του έργου, Κατασκευές για υλοποίηση Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων, διαβάσαμε την αιτιολογία του αναδόχου: “Παρακαλούμε όπως μας χορηγήσετε παράταση 60 ημερών…μετά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον Ιανουάριο μήνα του έτους 2022 σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής…ως τις 13-4-2022”. Σημειωτέον, η σύμβαση υπεγράφη 14-9-2018 αλλά μπορούμε να μείνουμε ήσυχοι πως, αν δεν χιονίσει άλλο, σε κάνα μήνα, θα έχει ολοκληρωθεί…

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι. Δόγκα, δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης.

Leave a Comment

Scroll to Top