Senatory Poll
Pier Goodmann
PARTY SECRETERY
[totalpoll id="1868"]
Vote Now

Με την πολύτιμη βοήθεια του Β.Π. απαθανατίσαμε τις πολλές, διάσπαρτες παράγκες της περιοχής, που συνιστούν μία εικόνα σίγουρα όχι τιμητική για την περιοχή. Εγκαταλελειμμένες εδώ και αρκετά χρόνια, μοιάζουν φαντάσματα και απαξιώνουν τον τόπο.

Αραγε, τα χαλάσματα αυτά δεν είναι επικίνδυνα;

paragges vouliagmeni 1

Το καθεστώς που διέπει τις παράγκες θολό…

Υστερα από την ηθελημένη ή όχι εγκατάλειψή τους κείτονται και καρτερούν στωικά την ισοπέδωση από τον χρόνο.

paragges vouliagmeni 2
paragges vouliagmeni 3
paragges vouliagmeni 4

Η δική μας πρόταση είναι να επισκευαστούν (για όσες είναι εφικτό αυτό) και να αξιοποιηθούν αποφέροντας ένα εισόδημα, προς όφελος τουλάχιστον του Ορφανοτροφείου και σε πλήρη εναρμόνιση με τον περιβάλλοντα χώρο.

paragges vouliagmeni 5
paragges vouliagmeni 6

Στη συνέχεια του οδοιπορικού μας πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο δημοτικό φυτώριο, στις 7/2/22 με πρόθεση να δούμε τον χώρο και να θέσουμε δύο βασικές ερωτήσεις.

1. Οι παρατάσεις προμηθειών σε φυτόσπορα, φυτικά υλικά κ.λπ. ζητούνται από τους αναδόχους προμηθειών ή από την υπηρεσία πρασίνου;

Να μην ξεχνάμε ότι, το δημοτικό φυτώριο έγινε για να καλλιεργούνται εκεί τα εποχιακά λουλούδια και φυτά και να μη χρειάζονται πρόσθετες προμήθειες.

Ενδεικτικά:

Οικονομική επιτροπή 15-1-2021

Προμήθεια φυτών, σπόρων, έτοιμου χλοοτάπητα, χώματος, ειδών φυτοπροστασίας, λίπανσης και λοιπών υλικών πρασίνου. Σύνολο δαπάνης 210.959€ μετά την αναδοχή.

2. Εφ’ όσον στις εισηγήσεις της υπηρεσίας πρασίνου αναφέρεται: “Από τους 27 κηπουρούς, λίγοι είναι ενεργοί…”, το εύλογο ερώτημα: Γιατί δεν μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες και αντίστοιχα να πλαισιώσουν το πράσινο, όσοι μπορούν να παράξουν έργο;

Με την ευκαιρία της επίσκεψής μας στο φυτώριο διαπιστώσαμε ότι μόνο μία κυρία (δημοτική υπάλληλος, μάλλον) κατέβαλε υπερπροσπάθεια και προς τιμήν της.

Ο υπηρεσιακός που κλήθηκε από τον υπάλληλο του δημοτικού φυτωρίου και κατέφτασε, λίγες απορίες μας έλυσε λόγω του φραστικού επεισοδίου με τον Β.Π.

Σταχυολογήσαμε λίγα ενδιαφέροντα από τα λεγόμενα του υπηρεσιακού, όπως ότι “δουλεύει ατελείωτες ώρες”.

Μα γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να στελεχωθεί από ικανό προσωπικό η υπηρεσία πρασίνου.

Είπε επίσης, ότι έχει ζητηθεί προσωπικό αλλά δεν έρχεται κανείς! Ανεξήγητο αλλά η λύση της εσωτερικής μετακίνησης, επιβεβλημένη.

Σε αυτό το σημείο να αποσαφηνίσουμε και πάλι το εξής: Οπως εχουμε δηλώσει δημόσια (επαναλάβαμε και πάλι, κατά την επίσκεψή μας) οι υπάλληλοι έκαναν, κάνουν και θα κάνουν τη δουλειά τους μέχρι το τέλος της σταδιοδρομίας τους.

Οι αιρετοί πάλι, σήμερα είναι αύριο, ποιός ξέρει; Εμείς απ’ την άλλη, αντιμετωπίζουμε την θέση μας ως ευθύνη και όχι ως τίτλο.

fytorio vouliagmeni 7

Οι δαπάνες για το πράσινο ξεπέρασαν το 1.000.000€ για το 2021!

Δεν περιλαμβάνουμε στο ποσό τις δαπάνες για τα αρδευτικά, ούτε για τη συντήρηση – προμήθεια των ηλεκτρικών μηχανημάτων πρασίνου.

Αναφέρουμε: Παράταση για την Συντήρηση Χώρων Πρασίνου ’20-’21 που έληγε 21/9/21 με υπόλοιπο σύμβασης 55.806€ και παρατάθηκε παρατύπως έως 21/3/22.

Και λέμε παρατύπως διότι, εφόσον αφορούσε το ’20-’21, δεν μπορεί να μετακυλήσει πέραν του ’21. Πόσο δε μάλλον όταν, στην 54η Oικ.Eπ. 3/11/2021 υπήρξε ΝΕΑ προμήθεια, Συντήρηση Χώρων Πρασίνου ύψους 599.997€.

Χαρακτηριστικά οι προσφερόμενες υπηρεσίες: Συντήρηση Πάρκων, Φύτευση και Συντήρηση Χώρων Πρασίνου, Υπηρεσίες Εξόντωσης Ζιζανίων, Υπηρεσίες Εκκαθάρισης από Αγριόχορτα, Κλάδεμα Δένδρων/Θάμνων, Υπηρεσίες Επισκευής/ Συντήρησης Ηλεκτρικών Μηχανημάτων / Συσκευών Συναφούς Εξοπλισμού.

Παρ’ όλη την αντίθεσή μας στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών πόρων, αλλά λόγω του είδους της δαπάνης, δεν καταψηφίσαμε, όμως, η γραπτή τοποθέτησή μας είχε ως εξής: “ΛΕΥΚΟ, το κόστος είναι υψηλό, δεδομένου ότι, υπάρχουν ήδη υπηρεσίες που καλύπτουν ορισμένες από τις περιγραφόμενες σε αυτή τη μελέτη, όπως ΚΛΑΔΕΜΑ ΔΕΝΤΡΩΝ / ΘΑΜΝΩΝ.

Επίσης, χρεώνεται η μεταφορά και φύτευση των ανθόφυτων από το δημοτικό φυτώριο 14.460€, υπερβολικό. Ομοίως, η συντήρηση και επισκευή των ηλεκτρικών συσκευών εξοπλισμού έχουν προβλεφθεί και από άλλες προμήθειες. Το κούρεμα του χλοοτάπητα με μηχανικά μέσα, 281.880€ είναι υπερκοστολογημένο και οι αποψιλώσεις 5 φορές τον χρόνο γίνονται κατά τη θερινή περίοδο και ετησίως ανανεούμενες από ειδική υπηρεσία πυροπροστασίας, επομένως, εκ του περισσού, εν προκειμένω, προβλέπεται αυτή η υπηρεσία, τουλάχιστον, κατά τις 3 φορές”.

Αναφέρουμε επίσης, στις 4-8-2021 και με ημερομηνία 27-8 για την αναδοχή, εγκρίθηκε δαπάνη 70.711€ επί αρχικής τιμής 74.400€ για την Καταπολέμηση Ασθενειών Πεύκων και Φοινικοειδών.

Τέλος, στις 22-12-2021 ζητήθηκε από τον ανάδοχο Τροποποίηση/επέκταση της σύμβασης κατά 10% για την Προμήθεια Φυτών, Σπόρων κ.λπ. ενώ παράλληλα, έγκριση παράτασης άλλης προμήθειας αλλά ίδιου αντικειμένου. Στη δε συγκεκριμένη έγγραφη τοποθέτησή μας, μεταξύ άλλων, ρωτήσαμε: “Επίσης, γίνεται επίκληση στις ανάγκες του Δημοτικού Φυτωρίου. Πόσος χώρος χρησιμοποιείται πλέον από το φυτώριο;”

Επειδή λοιπόν, θέτουμε ερωτήσεις αλλά δεν απαντώνται, πραγματοποιήσαμε την επίσκεψη στο φυτώριο, το οποίο είχε πολύ μικρή πληρότητα σε φυτά, εποχιακά κ.λπ. Ενα μέρος δε αυτού, το κάτω σημείο προς τη θάλασσα, είχε περίφραξη με συρματόπλεγμα και άφηνε εκτός τον χώρο που μισθώθηκε από την παρακείμενη επιχείριση!

Καίτοι, λόγω του συμβάντος απαντήσεις δεν πήραμε, θα επιμείνουμε γιατί το καλώς έχειν του φυσικού περιβάλλοντος είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ.

Ιωάννα Δόγκα

Δημ. Σύμβουλος Μείζονος Αντιπολίτευσης

Κύμα Ενωμένων Πολιτών, Δ. Δαβάκης