Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 9/10/2021

Αγαπητοί αναγνώστες,

αναφερόμαστε στα υπόλοιπα θέματα της 48ης οικονομικής επιτροπής (28-9) καθώς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και όχι μόνο…

– Προμήθεια Υγρών Καυσίμων.

Πρόκειται για προμήθεια-μαμούθ γιατί -για κάποιο ανεξήγητο λόγο- η διοίκηση του δήμου προχωρά στην προμήθεια μεχρι και το 2023. Καταψηφίσαμε, ως και στην πρώτη εισαγωγή του θέματος, όχι μόνο γιατί:

1. Υπήρξε ένας και μόνο ενδιαφερόμενος.

2. Έδωσε προσφορά 2.270.971€ επί αρχικής  2.331.824€, ήτοι έκπτωση του 2% και σε πραγματικό αριθμό χωρίς ΦΠΑ 49.075€ και 60.800€ με ΦΠΑ. Εμείς βέβαια την έκπτωση την υπολογίσαμε σε 2,6% και όχι 2% (ως αναγράφεται) και για να είμαστε απολύτως ακριβείς, το ποσοστό έκπτωσης είναι 2,6097% ακριβώς.

3. Αφού υπολογίστηκε σύμφωνα με τις ανάγκες του προηγούμενου έτους, όπως και του πιο προηγούμενου, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν λειτούργησαν καθόλου έως ελάχιστα κάποιες δομές, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ. Πώς υπολογίζεται η τεκμαρτή δαπάνη; Δεν υπήρχε απόθεμα στο πετρέλαιο θέρμανσης από την τελευταία προμήθεια; Εξαιρούμε τον Κοινωνικό Ξενώνα, όπου η κατανάλωση είναι ελάχιστη και ούτως ή άλλως, ελάχιστο μερίδιο έχει από τη δαπάνη της κατηγορίας πετρέλαιο θέρμανσης.

4. Για πολλοστή φορά αναφερόμαστε στη δαπάνη της βενζίνης. Διαφωνούμε στον ανεφοδιασμό από πρατήριο εκτός δήμου γιατί σπαταλώνται αδίκως λίτρα βενζίνης προκειμένου για τον ανεφοδιασμό του εκάστοτε οχήματος διανύοντας απόσταση έως και 20 χιλιόμετρα πήγαινε-έλα. Τόσα πρατήρια και εταιρείες καυσίμων έχουμε εντός δήμου…

-Παράταση συμβατικής προθεσμίας για την παροχή υπηρεσίας με τίτλο: Υπηρεσίες διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας Ι (νεκρά ζώα)

Αντιλαμβάνεστε, καθώς έχουμε ξαναναφερθεί, ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς, αφού συνδέεται με την έλλειψη ορθής πολιτικής στο ζήτημα των αδέσποτων, κυρίως και μάλλον αποκλειστικά των γατιών. Εν προκειμένω, με μεγάλη λύπη διαπιστώνουμε ότι:

Α. Ο υπερπληθυσμός των γατιών οδήγησε στην χρήση αυτής της υπηρεσίας αλλά δυστυχώς, οι πρόσφατες εξαγγελίες της διοίκησης επιβαρύνουν την κατάσταση αντί να επιλύσουν το πρόβλημα.

Β. Η απαράδεκτη και φρικιαστική περιγραφή στη σύμβαση περί “κιλών θανόντων αδέσποτων” μας ανάγκασε να διαμαρτυρηθούμε εντόνως και εγγράφως.

Γ. Δεν λάβαμε μέρος στο συγκεκριμένο θέμα (μόνο διαμαρτυρηθήκαμε) ρωτώντας παράλληλα: Εάν δεν καλυφθεί το συμβατικό αντικείμενο (μακάρι) θα ζητηθεί και άλλη παράταση; Σημειωτέον ότι, η εταιρεία διατείνετο ότι έχει καλυφθεί κάτι λιγότερο από το 1/3 του αντικειμένου (ευτυχώς).

Οπότε, ας ευχηθούμε να μην καλυφθεί τίποτε άλλο και να πάνε στην ευχή του Θεού…

-Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους” του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Περιμέναμε την εισήγηση του θέματος μέχρι την προηγουμένη της διεξαγωγής της επιτροπής, θεωρώντας ότι θα είναι μία πρόταση αντάξια της αναμονής… Αμ δε, η μία σελίδα και κάτι της εισήγησης μας ενημέρωνε για το επιλέξιμο ποσό, 534.365€, δηλαδή βάσει της πρότασης θα επιλεγεί μέρος του ποσού αυτού. Τα έκπληκτα μάτια μας διάβασαν όμως ότι, δίνεται η δυνατότητα υποβολής πρότασης από Διαδημοτικά Σχήματα συνεργασίας ΟΤΑ Α’ Βαθμού! Ετσι, η πρόταση προς την οικ. επ. ήταν να εγκριθεί η σύμπραξη με το Δήμο Σαρωνικού και με την ΜΚΟ “PRAKSIS-Προγράμματα Ανάπτυξης κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας” με δικαιούχο το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Θέσαμε σειρά ερωτημάτων, στα οποία δεν πήραμε απάντηση.  Αυτό το επαναλαμβάνουμε καθώς, αφού οι επιτροπές γίνονται δια περιφοράς και όχι δια ζώσης, κάποιος πρέπει ν’ απαντά στις ερωτήσεις, ει δυνατόν, γραπτώς. Για την ουσία του θέματος ρωτήσαμε:

  • Σε τί συνίσταται η συνεργασία των δύο δήμων;
  • Ποιος από τους δύο(δήμους) θα παράσχει ξενώνες;
  • Ποια η δυναμικότητα κλινών του κάθε δήμου;
  • Για πόσους καταγεγραμμένους άστεγους μιλάμε; Πόσοι και πού βρίσκονται αυτή την στιγμή;

Ο τίτλος για την υποβολή πρότασης είναι σαφής: “Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους” Με ποιόν τρόπο θα προχωρήσει η σύμπραξη με τον άλλο δήμο επί του προκείμενου; Και να ήταν όμορος, να λέγαμε ότι λόγω εγγύτητας θα γινόταν ευκολότερα μία μετακίνηση, με μικρό κόστος και σύντομα. Η ιατρική συνεργασία, πώς ακριβώς θα γίνει, μέσω υπολογιστή; Η κοινωνική στήριξη, τί προσδιορίζει;

Ομολογώ, αδυνατώ ν’ αντιληφθώ…  Θα περιμέναμε μία εμπεριστατωμένη εισήγηση από την διεύθυνση κοινωνικής πολιτικής του δήμου.

Α, ξέχασα το κερασάκι…  Η οικονομική επιτροπή κλήθηκε να εξουσιοδοτήσει το δήμαρχο, προκειμένου να υπογράψει κάθε έγγραφο/δικαιολογητικό που απαιτείται… δηλαδή, ΕΝ ΛΕΥΚΩ… μα αυτή πλέον δεν είναι επιτροπή, έχει μετεξελιχθεί σε “κολυμβήθρα του Σιλωάμ”…

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν.

Ι. Δόγκα. δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης

Leave a Comment

Scroll to Top