Στα δύσβατα μονοπάτια του δήμου ΒΒΒ (της Ι. Δόγκα) – 28/8/2021

Αγαπητοί αναγνώστες,

όπως αντιλαμβάνεστε, το σημερινό κείμενο επικεντρώνεται στην αναίτια, βίαιη, καταχρηστική, αυθαίρετη και ως εκ τούτου, παράνομη επέμβαση της δημοτικής αρχής εναντίον των περιουσιών μας, ημών των κατοίκων της Βασ. Παύλου στη Βούλα.  

Το χρονικό έχει ως εξής: Την Πέμπτη 12-8, το μεσημέρι, εν μέσω θερινών διακοπών για τους περισσότερους και παραμονές της εορτής της Παναγίας (τίποτε δεν είναι τυχαίο)  ειδοποιήθηκα από ιδιοκτήτη παρακείμενης οικίας απόντα (είχε ειδοποιηθεί από άλλον)  ότι γίνεται επέμβαση από το δήμαρχο με τη συνοδεία υπηρεσιακών οχημάτων, φορτηγών, μπουλντόζας, της δημοτικής αστυνομίας, κλιμακίου υπηρεσιακών και αιρετών επί της Βασ.  Παύλου και κατά των περιουσιών μας… 

Πράγματι, ήταν ακριβώς έτσι.  Ο ίδιος ο δήμαρχος έδινε το πρόσταγμα! Οι λιγοστοί κάτοικοι (αρχικώς)  που “πεταχτήκαμε έξω” (ούτως ή άλλως ο θόρυβος μεγάλος – αδύνατο να μην ακούσει κάποιος – η κανονιστική του δήμου περί απαγόρευσης τον μήνα Αύγουστο “πήγε περίπατο”!)  αντικρύσαμε το πολυπληθές συνεργείο να ξηλώνει βιαίως…  Ρώτησα το δήμαρχο, με ποια άδεια γίνονται αυτά, για να πάρω την απάντηση “με την δικιά μου”!  Ειδοποίησα την αστυνομία, όπως και κάποιοι άλλοι παριστάμενοι, η οποία όμως κατέφτασε σχεδόν δύο ώρες αργότερα αλλά 5 λεπτά μετά την ολοκλήρωση της βίαιης επέμβασης! Οπως καταλαβαίνετε, σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για τον αυθαιρεσία, η οποία όμως εξαιτίας της αργοπορίας της αστυνομίας δεν πραγματοποιήθηκε!

Στη συνέχεια, έφτασαν και άλλοι θιγόμενοι, άμεσα ή έμμεσα και ενώ ακόμη το συμβάν εξελισσόταν, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της παράταξής μας, Δ.  Δαβάκης, ο οποίος ζήτησε και εκείνος τον λόγο σχετικά με την αυθαίρετη και εντελώς απροειδοποίητη  (προειδοποίηση, όπως και να ‘χει, δεν θα μπορούσε να υπάρξει για μια τέτοια  επέμβαση!)  από το δήμαρχο, τους έκπτωτους αντιδημάρχους Βάση και Παπαμιχαήλ και κάποιους από την τεχνική υπηρεσία.  ΚΑΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ

Το αποτέλεσμα αυτής της βίαιης παρέμβασης του δημάρχου με παντελώς αυθαίρετο τρόπο ήταν:

  • Το ξήλωμα όπως-όπως των ηλεκτρολογικών μπαρών, που ήταν τοποθετημένες ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ του πεζοδρομίου και ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ στους ιδιωτικούς μας χώρους.
  • Το ξήλωμα με κομπρεσέρ της εσωτερικής σειράς από σιδερένια κολωνάκια ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΑ παλαιότερα ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ (τα οποία είχαμε χρεωθεί και πληρώσει μαζί με τα πεζοδρόμια).  Σε όσα δε από αυτά, είχαν πέσει και σε αντικατάσταση τους (καθ’ ότι ασυντήρητα)  είχα τοποθετήσει 3 ελαστικούς στυλίσκους αξίας 32€ έκαστος τους οποίους, αφού ξήλωσαν τα συνεργεία του δήμου, τους πήραν μαζί τους!

ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ με απρόσκοπτο χώρο διέλευσης πεζών (κατ’ ελάχιστον, περί το 1,35 μ.)

  • Σε παρακείμενο συγκρότημα η μπουλντόζα του δήμου γκρέμισε και χαμηλό τοίχο, που αποτελούσε τη συνέχεια του υπόγειου πάρκινγκ αφήνοντας την ράμπα έκθετη.
  • Τοποθετήθηκαν απευθείας πινακίδες (έτοιμες από καιρό!) που καλούν τους διερχόμενους να παρκάρουν εντός των ιδιωτικών μας χώρων εντελώς αυθαίρετα και με ό,τι συνεπάγεται… Καταλαβαίνετε τί και πού εντέλει οδεύει η κατάσταση;  Υπάρχουν πολλές παράμετροι, που δεν ελήφθησαν υπόψη!… 

Αυτή η βίαιη ενέργεια εκ μέρους της δημοτικής αρχής δεν ήταν μόνο μία επίδειξη ισχύος (αν και ο πραγματικά ισχυρός δεν χρειάζεται τέτοιου είδους πράξεις)…  Εντούτοις, με τις υπάρχουσες ενδείξεις αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για πράξη εκδίκησης, καθώς την προγενέστερη εβδομάδα του συμβάντος, είχαμε καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης του ΔΣ, θυμίζουμε η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία.  

Το συμβάν της Πέμπτης 12-8, έδειξε να κλείνει με την αποστολή την ΕΠΟΜΕΝΗ ενός εγγράφου ανακόλουθου ως προς το περιεχόμενο και την ημερομηνία.  Βρέθηκε δε, πεταμένο-αφημένο (εύκολα θα μπορούσε να είχε χαθεί)  στην είσοδο τη δική μας και του παρακείμενου συγκροτήματος, επίσης κατά τύχη, στο οποίο αναφέροντο μεταξύ άλλων:

  • Την Πέμπτη 12-8 έγινε αυτοψία της υπηρεσίας στον ευρύτερο χώρο… διαπιστώθηκε η αυθαίρετη τοποθέτηση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης… 

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΕΓΙΝΕ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ, όχι η αυτοψία!

  • Παρακαλούμε για την εξαιρετικά επείγουσα αποξήλωση και απομάκρυνση…

ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ.  

  • Με ημερομηνία Παρασκευή 13-8 και αντίστοιχο αριθ. πρωτ.  Υπογράφων ο Εντεταλμένος (πλέον)  Σύμβουλος Τ.Υ.  

Το κερασάκι όμως στην τούρτα ήταν πως την επομένη του συμβάντος, Παρασκευή 13-8 νωρίς το πρωί, βγαίνοντας έξω από το συγκρότημα όπου διαμένω, είδα πάλι δύο φορτηγά του δήμου και 6-7 άτομα…  ο διάλογος που ακολουθεί είναι σχεδόν αυτολεξεί,

(Ρώτησα):
- Τί κάνετε πάλι; 
Απάντηση (ο επικεφαλής του συνεργείου, τοπικός σύμβουλος της Βάρης, ως πληροφορήθηκα μετά)
- Βάλαμε την ταμπέλα, που βγάλατε. 
- Ποια ταμπέλα και αυτό τί είναι; (απόρησα, δείχνοντας την ταμπέλα)
- Αυτή την βάλαμε τώρα γιατί εσείς την βγάλατε μαζί με αυτή εδώ (μου έδειξε την οπή σε πεζοδρόμιο διπλανής κατοικίας)
- Εγώ; (έκπληκτη) γιατί, είχατε βάλει και δίπλα; 
- Ναι, (επέμεινε) και εσείς τις βγάλατε... (συνέχισε, βλέποντας την έκπληξη και την αγανάκτησή μου) έτσι μας είπαν κάποιοι δημότες (αναδιπλώθηκε).
ταμπέλα

Κατόπιν αυτού του διαλόγου, καταγγέλλω, πέραν της πράξης της αυθαιρεσίας και την απόπειρα ωμής διαστρέβλωσης της  πραγματικότητας, άγνωστο υπό το κράτος ποιας λογικής και ποιου προσχεδιασμού. Σε αυτό το σημείο, εφιστώ την προσοχή σε όλους τους υπηρεσιακούς και αιρετούς της πλειοψηφίας ότι, ως εντολοδόχοι της διοίκησης φέρουν την ευθύνη των πράξεων αλλά και των παραλείψεων τους.

Οσο για το δήμαρχο, οι πράξεις του μιλούν από μόνες τους. Σε ό, τι με αφορά, ύστερα από όλες τις λεκτικές επιθέσεις που έχω δεχθεί στην οικονομική επιτροπή (συνεδριάσεις δια ζώσης), στο ΔΣ και γενικότερα εκ της όλης στάσης του, δικαιούμαι να συμπεράνω πλέον με απόλυτη βεβαιότητα ότι, επιθυμεί την πολιτική  και πιθανόν και ηθική εξόντωσή μου, επιχειρώντας να με εμφανίσει ως καταπατήτρια κοινόχρηστου χώρου! Στη δε προσπάθειά του αυτή επιστράτευσε σχεδόν όλο τον μηχανισμό του δήμου! Ξέχωρα όμως από την εμπάθεια που δείχνει απέναντι μου, οι αυθαίρετες και  μονομερείς ενέργειες απέναντι στους δημότες, τους οποίους ως εκ του αξιώματος του, θα έπρεπε να υπερασπίζεται, καταδεικνύουν την έπαρση από την οποία διακατέχεται. Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε προβεί και θα προβούμε σε κάθε άλλη, έτι περαιτέρω, ενδεδειγμένη ενέργεια προς προάσπιση των στοιχειωδών έννομων συμφερόντων μας, κυρίως όμως του γενικότερου συμφέροντος του τόπου μας.

Ας δούμε σύντομα περί τίνος πρόκειται και προς τί, όλη αυτή η αναταραχή.

Το πρώτο ρυμοτομικό της Βούλας εγκρίθηκε τον 12ο του 1961. Καθώς η  Β. Παύλου ήταν τότε ο μοναδικός άξονας προς το Σούνιο, αφού δεν υπήρχε η παραλιακή, ούτε η λεωφόρος Βουλιαγμένης , προβλεπόταν διαπλάτυνσή της. Με την πάροδο των χρόνων, κυρίως όμως μετά τη δημιουργία των κεντρικών οδικών αξόνων (παραλιακή και λεωφ. Βουλιαγμένης), δεν παρίστατο πλέον ανάγκη διαπλάτυνσής της.

Στην ουσία δηλαδή, το ρυμοτομικό σχέδιο ποτέ μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε επί του εδάφους με όλες τις προβλεπόμενες παραμέτρους, που αφορούν τους παρόδιους ιδιοκτήτες. Σημειωτέον δε, ότι, σε αντίθεση με άλλα σημεία του δήμου μας τα πεζοδρόμια της Β. Παύλου και προς την πλευρά των ιδιοκτησιών έχουν ικανότατο και επαρκέστατο πλάτος για την ευχερή και ασφαλή διέλευση των πεζών.

Εν προκειμένω όμως, ο δήμαρχος, αποπειράται την ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΟΥ, ενός ρυμοτομικού μηδέποτε εφαρμοσθέντος μέχρι τούδε.

Τουναντίον, ο δήμαρχος και εν προκειμένω, επενέβη βιαίως κατά παράβαση κάθε νομιμότητας και επί της βάσεως μίας πρότασης “ανάπλασης” μακράν απέχουσας κάθε πραγματικότητας. Πιο συγκεκριμένα, η προσπάθειά του είναι να απομακρύνει απο την πλατεία τις θέσεις στάθμευσης (με πολλές άσχημες συνέπειες για την εμπορικότητα των καταστημάτων), θέλει να μετακυλήσει τις θέσεις μεταξύ των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας και επί της Β. Παύλου στη συνέχειά της καταργώντας όλα τα ιδιωτικά πάρκινγκ. Ακολουθούν επεξηγηματικά σχεδιαγράμματα.  

Η πρωτοφανής και αναίτια επέμβαση καταδεικνύει τα εξής:

 • Η δημοτική αρχή βιάστηκε να δράσει αυθαιρέτως γιατί φοβήθηκε; Τί ακριβώς;
 • Μήπως νόμισε ότι θα διασφαλιστεί η εφαρμογή μίας μελέτης στο αρχικό στάδιο με την άσκηση βίας και καταχρηστικά;
 • Μήπως η ουσία του θέματος βρίσκεται αλλού;

Κλείνοντας, σας ενημερώνουμε ότι το κόστος της επιχειρούμενης “ανάπλασης” ανέρχεται στα 4.000.000€ και αφορά αποκλειστικά το ΤΜΗΜΑ της Β. Παύλου από την οδό Δάφνης έως την απόληξή της στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν.

Ι. Δόγκα. δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης

Leave a Comment

Scroll to Top