Senatory Poll
Pier Goodmann
PARTY SECRETERY
[totalpoll id="1868"]
Vote Now

Αγαπητοί αναγνώστες,

σας ενημερώνουμε για την οικονομική επιτροπή της Πέμπτης 18-3 και κατά την οποία παρουσιάστηκαν θέματα ειδικού και γενικότερου ενδιαφέροντος.

  • Έγκριση και αποδοχή των δωρεών υπό εκπόνηση μελετών με τίτλο “Κύρια Μελέτη Τοπικού πολεοδομικού Σχεδίου” από τον γνωστό δωρητή του δήμου. Καταψηφίσαμε, γιατί στο εισηγητικό που αφορά στη δωρεά του σχεδίου ΔΕΝ γίνεται αναφορά στους άξονες, βάσει των οποίων θα κινηθεί.  Δεν αναφέρονται δηλαδή, οι περιοχές με ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης γης, οι περιοχές με αλλαγή στο συντελεστή δόμησης ή κάλυψης επιφανείας, οι περιοχές που ίσως ενταχθούν και οι οποίες βρίσκονται εκτός σχεδίου, ως και οι χαρακτηρισμοί τοπικών κέντρων, ρεμάτων, δασικών περιοχών κ.λπ.

Επομένως, πρόκειται για μία μελέτη ύψους 193.000€ πλέον ΦΠΑ, η οποία εν δυνάμει αφορά οτιδήποτε!  Τ’ ότι είναι δωρεά δεν σημαίνει πως δεν δύναται ν’ ανοίξει ο ασκός του Αιόλου σχετικά με θέματα που απασχολούν τον τόπο μας επί δεκαετίες.  Εφιστούμε την προσοχή σε όλους, προκειμένου να μην απωλέσουμε δια της μελέτης αυτής, ό,τι με αγώνες έχει περισωθεί μέχρι σήμερα.

  • Δωρεά μεταλλικού οικίσκου εμβαδού 15 τετρ. Μέτρων, εκ μέρους εταιρείας πολλάκις αναδόχου προμηθειών και έργων του δήμου. Και πάλι θα επικαλεστούμε: το γεγονός ότι πρόκειται για δωρεά, χωρίς να γνωρίζουμε (δεν αναφέρεται) ποιος ζήτησε τη δωρεά, πού θα τοποθετηθεί και σε τί θα χρησιμεύσει, ως ευνόητο, μας κάνει σκεπτικούς ως προς την αποδοχή.
  • Έγκριση υποκατάστασης δημοτικού φωτισμού και μελέτης για τον ηλεκτροφωτισμό τμήματος της οδού Αγ. Ιωάννου στη Βούλα. Πρόκειται για τεχνική μελέτη μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται σε πολλά σημεία του δήμου μας.  Στο συγκεκριμένο θέμα διαβάσαμε το αίτημα από 18.4.2019 που αφορούσε την υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου ΔΕΔΔΗΕ στο τμήμα μπροστά από την εν λόγω οικοδομή.  Συγχρόνως, υποβολή μελέτης ηλεκτροφωτισμού από 20.1.2021, εκ μέρους της εταιρείας με την υποχρέωση εγκατάστασης νέου φωτιστικού σώματος για τον αναγκαίου οδοφωτισμό στο σημείο.  Το υπερψηφίσαμε, αφού είχε έγκριση ΔΕΔΔΗΕ, με την απαραίτητη συνθήκη όμως ότι θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα της τεχνικής μελέτης δια της προσήκουσας επίβλεψης.

Σχετικά με το δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης της διοίκησης, μέρος του οποίου δημοσιεύθηκε στις 13-3 στην έγκριτη εφημερίδα, Εβδόμη.

Καταρχάς, μεγάλη εντύπωση μας έκανε ότι επιστρατεύθηκαν μέχρι και οι αναπληρωματικοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, προκειμένου να υπογράψουν το σχετικό δελτίο τύπου. Μα δεν ήταν αρκετοί οι εκλεγμένοι της παράταξης του δημάρχου;  Μήπως προσπαθούν να φανεί ομοψυχία;

Απορίας άξια η διατύπωση εκ μέρους των ότι διαφυλάσσεται η φυσιογνωμία της Βουλιαγμένης… κατά την στιγμή κατά την οποία πλήττεται το πράσινο της περιοχής λόγω κοπών δέντρων (πρόσφατο παράδειγμα τα 42 αλμυρίκια) με τρόπο νόμιμο, παράνομο, αυθαιρέτως ή καταχρηστικώς αδιάφορο εντέλει, γιατί αυτό που μας πονάει είναι η μείωση του πρασίνου και όχι το πώς κόπηκαν ή κατακρεουργήθηκαν!  Αυτός ο τόπος υπήρξε ανέκαθεν καταπράσινος και αειφόρος.

Η ανάπλαση της πλατείας Νυμφών, της οποίας η αναγκαιότητα αμφισβητείται ευρέως, σήμα κατατεθέν της Βουλιαγμένης, διαθέτει ή μάλλον διέθετε χαρακτηριστικά είδη της ντόπιας χλωρίδας με την φυσική ομορφιά του απλού!  Μόνο μια περιποίηση χρειαζόταν. Μετά την ανάπλαση όμως…;  Για να μην αναφερθούμε στη δωρεάν μελέτη, προκειμένου για την κάλυψη της δαπάνης ανάπλασης, καλύπτει το μισό του ποσού και με ποιο τρόπο “εμφανίστηκε”…

Τα έργα υποδομής απαραίτητα, γι’ αυτό και χρηματοδοτούμενα από την περιφέρεια, να μην ξεχνάμε όμως πως για “χάρη τους” στήθηκε στην οδό Δήμητρος ένα λατομείο…  Από εκεί που επρόκειτο για απλή εναπόθεση υλικών, μετατράπηκε σε επεξεργαστήριο· από νωρίς το πρωί ως αργά το απόγευμα, μηχανήματα της εργολήπτριας εταιρείας προβαίνουν σε διαλογή των μπαζών, γεγονός που ουδεμία σχέση έχει με τα συντελούμενα έργα σε κοντινή απόσταση.

Την νέα μαρίνα της Βουλιαγμένης, δεν την “αγκαλιάσαμε”, ως αναφέρεται.  Ο επικεφαλής της παράταξής μας, Δ. Δαβάκης δηλώνοντας ανησυχία ανέφερε τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το Προεδρικό Διάταγμα και οι οποίες πρέπει να γίνουν απαρέγκλιτα σεβαστές.  Ομοίως, οι υποδείξεις του ΣτΕ και με αυτό και μόνο το σκεπτικό γνωμοδοτήσαμε θετικά.

Για τις υποδομές αθλητικές και άλλες, όπως π. χ. το ΔΑΚ Βουλιαγμένης και σε προαποφασισμένα, όπως το μικρό γήπεδο, εξαιτίας του οποίου θυσιάστηκε το κυπαρίσσι έμβλημα και μάλιστα για να φτιαχτεί χώρος παράγωνος που με “κόπο” πληροί τις προδιαγραφές… για εμάς δεν συνιστά εξέλιξη.

Να μην ξεχνάμε ότι δύο παιδικές χαρές έχουν καταργηθεί και για τις υπόλοιπες το μεγαλύτερο ποσοστό της δαπάνης καλύφθηκε από το πρόγραμμα Φιλόδημος.

Επίσης, οι ανακατασκευές των παλαιών καντίνων, σε τί βοηθούν και αναβαθμίζουν τον χώρο σε σχέση με την ζωή μας;  Ισως μόνο να αυξάνουν τα μισθώματα, αλλά αυτό δεν αποτελεί προσφορά προς τους δημότες-κατοίκους. Το ίδιο ισχύει και για την επαναδημοπράτηση των δημοτικών ακινήτων.  Άραγε, πώς εξελίσσεται η εισπραξιμότητα των εν λόγω μισθωμάτων;

Σε ό,τι αφορά τον δημοτικό φωτισμό… άλλο μυστήριο επικαλύπτει την δαπάνη.  Μέχρι πρότινος “έτρεχε” η δυσθεώρητη δαπάνη των 2,5 εκατ.€ και αυτή την στιγμή μία της τάξης των 260.000€ περίπου. Στη δε προηγούμενη, ειπωθέν σε ΔΣ, υπήρξε αστοχία λόγω ασυμβατότητας μεταξύ φωτιστικών και λαμπτήρων.  Με αυτά δε τα δαπανηθέντα ποσά ο φωτισμός θα έπρεπε να είναι υπεραρκετός.  Και όμως δεν είναι… υπάρχουν σημεία υποφωταγωγημένα έως και σκοτεινά, σε σημείο που ν’ αποτελούν παγίδες για τους πεζούς…

Συμπερασματικά και για να συνοψίσουμε, η δική μας πρόταση είναι η άνευ όρων προάσπιση του φυτικού πλούτου της περιοχής μας.  Η απρόσκοπτη προσέγγιση και επίσκεψη των αξιόλογων τοποθεσιών και παραλιών του δήμου μας.  Η όσο το δυνατόν μικρότερη εμπορευματοποίηση των σημείων φυσικού κάλλους.

Απλά, με σαφήνεια και διαφάνεια!

Σας ευχόμαστε και σας προτρέπουμε σε

Υπομονή, Κουράγιο, Δύναμη, Προσοχή.

Εις το επανιδείν και επαναγράφειν

Ι. Δόγκα δημ. σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης

Top Related Post

Leave A Comment